Πίτερ Χιγκς: Ο νομπελίστας φυσικός που αρνήθηκε να βραβευτεί από το Ισραήλ

Πίτερ Χιγκς: Ο νομπελίστας φυσικός που αρνήθηκε να βραβευτεί από το Ισραήλ

Ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς – πατέρας του «Σωματίδιου του Θεού» – βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής, υποστηρίζε ενεργά το κίνημα για το μποϊκοτάζ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του Ισραήλ με αποτέλεσμα να μην μεταβεί στην Ιερουσαλήμ για να παραλάβει το βραβείο  φυσικής «Wolf».

Ο Χιγκς, γεννημένος το 1929 στην Αγγλία, είναι εκείνος που διατύπωσε τη θεωρία και ανακάλυψε την ύπαρξη του «σωματιδίου του θεού», του γνωστού μας πλέον μποζονίου.

Το διδακτορικό του (1954) είχε θέμα: «Μερικά προβλήματα στις μοριακές ταλαντώσεις» και ήταν αυτό που τον ώθησε στη μελέτη της εφαρμογής των αρχών συμμετρίας σε φυσικά συστήματα.

Το 1964, δημοσίευσε δύο εργασίες του στο περιοδικό Physical Rev. Letters, για τον μηχανισμό του αυθόρμητου σπασίματος της συμμετρίας, εξηγώντας με αυτόν,τον τρόπο που θα μπορούσαν να αποκτήσουν μάζα τα σωματίδια, που αναφέρονται στο καθιερωμένο πρότυπο.

Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει την ύπαρξη ενός μποζονίου, του οποίου οι διακυμάνσεις πεδίου είναι αυτές που γεννούν τη μάζα όλων των σωματιδίων που συνδέονται με αυτό. Το σωματίδιο αυτό δεν είχε ανιχνευθεί πειραματικά μέχρι τώρα. Τα τελευταία πειραματικά δεδομένα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN παρέχουν ισχυρές ενδείξεις για την εύρεση του σωματιδίου. Ο Ένγκλερτ και ο Ρόμπερτ Μπρουτ, ο οποίος πέθανε το 2011, είχαν επίσης σημαντικό ρόλο στην ανακάλυψη.

Το 2004, οι τρεις φυσικοί τιμήθηκαν με το διάσημο βραβείο Wolf, ένα ισραηλινό βραβείο που απονέμεται από την Κνέσετ και το Ίδρυμα Wolf. Ωστόσο, o Χιγκς αρνήθηκε να μεταβεί στην Ιερουσαλήμ για να παραλάβει το βραβείο «Wolf» καθώς ήταν αντίθετος με τη μεταχείριση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.

Η ύπαρξη του σωματιδίου ήταν αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης για δεκαετίες. Έπειτα από μια σειρά πειραμάτων που ξεκίνησαν το 2008, η θεωρία του αποδείχτηκε ορθή από τους φυσικούς που εργάζονταν στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο Cern της Ελβετίας το 2012.

Το 2013, τιμήθηκε με Νόμπελ Φυσικής από κοινού με το Βέλγο Φρανσουά Ανγκλέρ.

Διαβάστε επίσης: Πίτερ Χιγκς: Πέθανε ο νομπελίστας φυσικός που ανακάλυψε το «Σωματίδιο Χιγκς»

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter