Οι ΛΟΑΤΚΙ, οι ανάπηροι, οι γυναίκες δεν υφίστανται διακρίσεις σύμφωνα με τους 177 Ελληνες βουλευτές που καταψήφισαν τη σχετική αναθεώρηση στο Σύνταγμα.
Το αυτονόητο δεν έγινε. Τον Φεβρουάριο του 2019 η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είχε πετύχει μια μικρή αλλά ιδιαίτερα σημαντική νίκη: η Βουλή είχε υπερψηφίσει την τροποποίηση του άρθρου 5 του συντάγματος για την προσθήκη των σεξουαλικού προσανατολισμού, αναπηρίας, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου. Νίκη που ανατράπηκε προ ολίγων ημερών.168 βουλευτές, προερχόμενοι από τη ΝΔ και την Ελληνική Λύση, καταψήφισαν –οι εννέα βουλευτές του ΜέΡΑ25 δήλωσαν απλώς παρόντες– την αναθεώρηση του άρθρου 5 παρ. 2 για την απαγόρευση των διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών
φύλου. Προσπαθώντας να ικανοποιήσει τα συντηρητικά αντανακλαστικά σημαντικού τμήματος της κοινωνίας και να εναρμονιστεί με τον συχνά ακροδεξιό λόγο που εκφράζουν στελέχη της, η κυβέρνηση για πολλοστή φορά επιτίθεται σε κοινωνικές ομάδες, αποστερώντας τες από θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
«Η ΝΔ είναι σε κρίση ταυτότητας»
«Πρόκειται σίγουρα για χαμένη ευκαιρία» ανέφερε στο Documento ο Ραφαήλ Μπιλίδας, υπεύθυνος επικοινωνίας του Athens Pride. «Για εμάς δεν ήταν έκπληξη. Ήταν λίγο αναμενόμενο, αφού δεν υπάρχει αξιοπιστία στη σχέση της LGBTQI κοινότητας με τη Νέα Δημοκρατία. Είχαμε μια συνάντηση προτού ψηφιστεί η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, όταν και είχαμε πάρει διαβεβαιώσεις από τον κ. Μητσοτάκη ότι θα την ψηφίσει και θα μας στηρίξει. Αλλά δεν το έκανε. Η ΝΔ επομένως είναι σε κρίση ταυτότητας. Υπάρχουν άτομα που τάσσονται υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων και είναι διατεθειμένα να κάνουν πράγματα, ωστόσο νομίζω ότι πολλές φορές οι φωνές τους πνίγονται στο σύνολο των διεργασιών που γίνονται στο κόμμα».
Σύμφωνα με τον κ. Μπιλίδα, η συγκεκριμένη συντηρητική στάση της ΝΔ μπορεί να «οφείλεται ενδεχομένως στο ότι θέλει να ικανοποιήσει μια μερίδα δικών της ψηφοφόρων. Ταυτόχρονα, αυτό που με τρομάζει είναι ότι έχουμε συνηθίσει να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα και δεν μας κάνουν καν εντύπωση. Υπήρξε επώνυμη καταγγελία ενός ατόμου το οποίο βασικά λέει ότι ο πρωθυπουργός της χώρας τού έταξε μια θέση. Κι αυτό το προσπεράσαμε αψήφιστα, γεγονός που δείχνει ότι δεν υφίσταται λογοδοσία. Η ανάληψη της ευθύνης γι’ αυτά που κάνει κι αυτά που δεν κάνει ο πολιτικός κόσμος δεν είναι ψηλά στις προτεραιότητές του αυτήν τη στιγμή».
«Όσο έχουμε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο –από τη στιγμή που δεν υπάρχει η σχετική αναφορά στο σύνταγμα– έχουμε μια ευκαιρία να βρούμε το δίκιο μας σε οποιαδήποτε διάκριση μπορεί να υποστούμε. Εάν όμως είχε συμπεριληφθεί ο σεξουαλικός προσανατολισμός στο άρθρο 5 παρ. 2, δεν θα χρειαζόταν να μπούμε στη διαδικασία να δώσουμε δικαστικούς αγώνες –όπως έχουμε κάνει σε πολλές περιπτώσεις–, οι οποίοι μπορεί να κρατήσουν περισσότερο και από δεκαετία, προκειμένου να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Αυτό θα ερχόταν να εμπεδώσει και στον εκάστοτε νομοθέτη και στην κοινωνία πού στεκόμαστε, τι υποστηρίζουμε και τι όχι. Ποιον θεωρούμε πολίτη και ποιον άξιο να απολαμβάνει κάποια δικαιώματα. Αυτό όμως δεν έγινε».
«Το πρόβλημα ξεκινάει από το ΚΙΝΑΛ»
«Είναι μια ημέρα ήττας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή ήταν μια πρόταση που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεωρητική διαδικασία, επικουρούμενος και από το Ποτάμι, γιατί απηχούσε ένα αίτημα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας το οποίο θεωρώ ότι ήταν εύλογο: ότι ανάμεσα σε όλες τις διακρίσεις που υπάρχουν στο συγκεκριμένο άρθρο για τις διακρίσεις στο σύνταγμα πρέπει να προστεθεί και η διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Είναι ώριμη πια η νομοθεσία να το υποδεχτεί κι αυτό και υπάρχει και στις ευρωπαϊκές συνθήκες» σχολίασε στο Documento ο δικηγόρος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) Βασίλης Σωτηρόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο: «Το πρόβλημα ξεκινάει από το ΚΙΝΑΛ, δεν ξεκινάει καν από τη Νέα Δημοκρατία. Αποφάσισε το ΚΙΝΑΛ για δικούς του αντιπολιτευτικούς λόγους να μπλοκάρει τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, μην ψηφίζοντας τον Φεβρουάριο του 2019 την προτεινόμενη πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 5 παρ. 2 του συντάγματος. Βρήκε λοιπόν το ΚΙΝΑΛ να πει ότι είναι λάθος να προστεθεί ο σεξουαλικός προσανατολισμός στο συγκεκριμένο άρθρο της απαγόρευσης των διακρίσεων, επειδή αυτό δεν γίνεται για μεθοδολογικούς λόγους. Αυτό όμως είναι πέρα για πέρα εσφαλμένο, αφού εκεί υπάρχει αναφορά για απαγόρευση των διακρίσεων. Αυτή η θεμελίωση υπάρχει ακόμη αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΚΙΝΑΛ, μάλιστα ως ενημερωτικό σημείωμα του τομέα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αυτή την ανακοίνωση την πήρε η ΝΔ, που έψαχνε έναν λόγο για να μην ψηφίσει την πρόταση αναθεώρησης για δικούς της συντηρητικούς λόγους, επειδή δεν θέλει να προκαλέσει ψηφοφόρους της. Το ΚΙΝΑΛ, επομένως, έδωσε εύκολο πρόσχημα στη ΝΔ. Επειδή όμως άρχισε η κριτική από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και κατάλαβε ότι έκανε λάθος, αυτήν τη φορά ψήφισε την τροποποίηση. Κι ας γράφεται στην ιστοσελίδα του πως κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος».
«Μικροπολιτικό παιχνιδάκι»
«Πρόκειται για μικροπολιτικό παιχνιδάκι που έγινε τον Φεβρουάριο του 2019 για να ασκηθεί στείρα αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ που ούτως ή άλλως κατέρρεε και το οποίο κόστισε στο επίπεδο προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων που εξασφαλίζει η ελληνική δημοκρατία. Είναι μια μελανότατη σελίδα για τον κοινοβουλευτισμό στην Ελλάδα. Η απρονοησία είναι συγκλονιστική, γιατί η επόμενη αναθεώρηση –αν γίνει– θα είναι το συντομότερο σε δέκα χρόνια».
Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο: «Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη πολλές εσωτερικές ειδικές διατάξεις της Ελλάδας που φέρνουν διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Πέραν του Οικογενειακού Δικαίου, που δεν επιτρέπει μια σειρά από δικαιώματα και στην καθημερινότητα, ένα γκέι άτομο δεν επιτρέπεται να δώσει αίμα επειδή υπάρχει παλιά υπουργική απόφαση που λέει ότι οι γκέι δεν επιτρέπεται να δώσουν αίμα. Μια σειρά από τέτοια προβλήματα που υπάρχουν στη νομοθεσία με το που θα έμπαινε αυτό στο σύνταγμα θα καθίσταντο αυτομάτως αντισυνταγματικά. Επομένως δεν είναι συμβολικό αυτό που έχει ζητήσει η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, αλλά θα είχε πολύ πρακτικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών που θα μπορούσαν να επικαλεστούν το σύνταγμα για να προστατευτούν από τις διακρίσεις».