«Πίστωσις δεν δίδεται»

«Πίστωσις δεν δίδεται»

Στην πολιτική ισχύει ό,τι και στα ομόλογα: «Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές». Βρίθουν από τα ανάλογα παραδείγματα τόσο η διεθνής όσο και η εγχώρια πολιτική σκηνή, με χαρακτηριστικότερο όλων –από τα σχετικά πρόσφατα– αυτό της Λιζ Τρας.

Την 5η Σεπτεμβρίου 2022 η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας εκλέχθηκε ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος και πρωθυπουργός (διαδεχόμενη τον παραιτηθέντα Μπόρις Τζόνσον) με ποσοστό 57,4%, έναντι 42,6% του εσωκομματικού της αντιπάλου και πρώην υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.

Σαράντα πέντε μέρες μετά, την 20ή Οκτωβρίου 2022, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας ανακοινώνει την παραίτησή της από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου και από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και καθίσταται η πρωθυπουργός με τη συντομότερη θητεία στην ιστορία της χώρας.

Η αιτία που την οδήγησε να καταγράψει το αρνητικό ρεκόρ Γκίνες για τη χώρα της ήταν η κυβερνητική κρίση που ξέσπασε μετά τις διαρκείς μεταστροφές στο οικονομικό της πρόγραμμα και η αμφισβήτηση που ακολούθως δέχτηκε από 17 Συντηρητικούς βουλευτές.

Στα καθ’ ημάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε –πολύ πρόσφατα– μια δεύτερη θητεία στην πρωθυπουργία με μια αναπάντεχη (ακόμη και για τον ίδιο) διαφορά, τόσο μεγάλη που του θόλωσε τελείως την πολιτική του εμπειρία και κρίση και τον οδήγησε με αμετροέπεια και ναρκισσιστική αυταρέσκεια να δηλώνει παντού ότι «εμείς θα είμαστε η αντιπολίτευση του εαυτού μας».

Επτά μήνες μετά ο «παντοδύναμος», ο «κυρίαρχος» και «ακλόνητος» πρωθυπουργός βλέπει την καυτή κοινωνική ανάσα να καίει τον σβέρκο του, με τους αγρότες, τους μαθητές – φοιτητές, τους υγειονομικούς και τους δικηγόρους να σέρνουν πρώτοι τον χορό, την ώρα που η ανοιχτή αμφισβήτηση αποτυπώνεται ραγδαία στις δημοσκοπήσεις ακόμη και από εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που τον στήριξαν στις πρόσφατες εκλογές με ποσοστά Βόρειας Κορέας.

Ακόμη και ο νόμος για την ισότητα στον γάμο πέρασε με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, αφού το 1/3 της κοινοβουλευτικής του ομάδας καταψήφισε ή απείχε.

Στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ (που ακολούθησαν τη μεγάλη εκλογική ήττα και το σοκ της παραίτησης Τσίπρα) η επένδυση στο blue chip της Εφης Αχτσιόγλου έμοιαζε με το παλιό γνωστό σλόγκαν: «Κανείς δεν έχασε αγοράζοντας γη», για να αποδειχτεί περίτρανα ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν σταθερές και αναμενόμενες αποδόσεις. Το αουτσάιντερ της τελευταίας στιγμής και σχεδόν άγνωστος τότε Στέφανος Κασσελάκης έκοψε το νήμα πεντακάθαρα πρώτος δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές εκπλήξεις.

Η τεχνικά προκαλούμενη και χρονικά προδιαγεγραμμένη αμφισβήτηση πολιτικού αρχηγού ή η ορισμένου χρόνου παροχή «λευκής επιταγής» σε αυτόν δεν έχουν πεδίο εφαρμογής στην πολιτική, κρίνονται μέρα τη μέρα, γιατί εδώ ισχύει η παμπάλαια ταμπέλα: «Πίστωσις δεν δίδεται».

Η κυβέρνηση προσφέρει στους Ουκρανούς τεθωρακισμένα BMP-1, πυρομαχικά και εκπαίδευση πιλότων σε F-16, αδειάζει τις στρατιωτικές αποθήκες και αποστρατιωτικοποιεί τα νησιά με απόλυτη μυστικότητα. Αλήθεια, σε ποιο γεωστρατηγικό σχεδιασμό εντάσσεται η επιβλαβής –για την άμυνα της χώρας μας– στήριξη τής με βεβαιότητα ηττημένης Ουκρανίας;

 

Documento Newsletter