Πιστοί… στις κοινές δηλώσεις οι Έλληνες φορολογούμενοι

Πιστοί… στις κοινές δηλώσεις οι Έλληνες φορολογούμενοι

Σε 15.000 υπολογίζονται μέχρι στιγμής τα ζευγάρια που έχουν πάει χωριστά στην εφορία

Μόλις 15.000 ζευγάρια έχουν κάνει χρήση μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), της δυνατότητας ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και τις αρχές της περασμένης εβδομάδας στο Taxis είχαν υποβληθεί περίπου 30.000 ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις για κάθε σύντροφο ή σύζυγο. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η εξαγωγή συμπερασμάτων είναι πολύ πρόωρη, αφενός λόγω των εκλογών, με τους φορολογούμενους να τηρούν στάση αναμονής ενόψει του αποτελέσματος της 7ης Ιουλίου μήπως αλλάξουν τα δεδομένα, αφετέρου λόγω της παράτασης που δόθηκε γι’αυτό το λόγο από το υπουργείο Οικονομικών, με καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων την 31η Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον Βασίλειο Καμπάνη, πρόεδρο της Ενωσης Φοροτεχνικών Ελλάδος, η στάση αναμονής και η επιφυλακτικότητα των ζευγαριών έχουν να κάνουν και με έναν ακόμη λόγο, τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα διευθέτησης των οφειλών που σωρεύτηκαν στα νοικοκυριά τα χρόνια της κρίσης εκλείπει ο λόγος ξεχωριστών δηλώσεων. Το σκεπτικό ήταν η ξεχωριστή δήλωση για να μην αναλαμβάνει το μέλος της οικογένειας που έχει φοροδοτική ικανότητα τα χρέη του άλλου.

Οι κίνδυνοι

Πλην, όμως, το σκεπτικό των νοικοκυριών ή των συντρόφων που δεν κοινοποίησαν στην εφορία την πρόθεσή τους για ξεχωριστή φορολογική δήλωση έχει να κάνει και με έναν ακόμη κίνδυνο: κάποιος εκ των δύο συζύγων να κληθεί να πληρώσει υψηλότερο φόρο εξαιτίας των τεκμηρίων, δηλαδή περιουσιακών στοιχείων που δεν μπορούν να συντηρηθούν από το εισόδημα που δηλώνεται. Τονίζεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα η ΑΑΔΕ είναι σαφής:

• Το ελάχιστο τεκμήριο για τον καθένα είναι 3.000 ευρώ, αντί των 5.000 ευρώ που έχουν ως ζευγάρι.

• Για την κάλυψη ή τον περιορισμό της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ τεκμαρτών και δηλωθέντων εισοδημάτων λαμβάνονται υπόψη τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά όπως δηλώνονται από τον κάθε σύζυγο χωριστά. Δηλαδή ο ένας δεν μπορεί πλέον να καλύψει το τεκμήριο του άλλου με ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών.

• Οι αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες, καθώς και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που αφορούν τον κάθε σύζυγο βαρύνουν αυτόν ατομικά – κοινώς, ο καθένας μόνος του.

• Η κοινή δήλωση συνεπάγεται αυτόματο συμψηφισμό αν ένας εκ των συζύγων έχει χρεωστική δήλωση και ο άλλος πιστωτική ή εάν υπάρχουν δωδεκάμηνες ρυθμίσεις παλαιότερων φόρων. Ως γνωστόν, οι πιστωτικές δηλώσεις παίρνουν πολύ καιρό να μετατραπούν σε ζεστό χρήμα καθώς προαπαιτούνται χρονοβόροι έλεγχοι.

• Κάθε σύζυγος υποχρεούται να «χτίσει» μόνος του το αφορολόγητο. Σημειώνεται ότι στην κοινή δήλωση επιτρέπεται οι περισσευούμενες αποδείξεις του ενός να καλύπτουν το υστέρημα του άλλου.

• Σήμερα η ανάλωση κεφαλαίου με την υποβολή κοινής δήλωσης καλύπτεται από το οικογενειακό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι κατά την αγορά περιουσιακών στοιχείων τα τεκμήρια (αυτοκινήτου, διαβίωσης κ.λπ.) καλύπτονται από τα κοινά εισοδήματα των δύο συζύγων.

Επίσης, η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή παραμένει διαθέσιμη μετά την 28η Φεβρουαρίου 2019 και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τους φορολογούμενους που συνάπτουν ή δηλώνουν γάμο μετά την ημερομηνία αυτή. H γνωστοποίηση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται άπαξ και δεν ανακαλείται. Δεν ισχύει το ίδιο για τα ζευγάρια που θέλουν να αναιρέσουν την απόφασή τους για ξεχωριστή δήλωση και το έπραξαν μέσω Taxis, αφού η προθεσμία γι’ αυτά έληγε στις 28 Φεβρουαρίου 2019.

Η ξεχωριστή φορολογική δήλωση σημαίνει:

01 Η εκκαθάριση του φόρου θα γίνεται ξεχωριστά για κάθε σύζυγο και στη δήλωση του καθενός θα υπολογίζονται αποκλειστικά και μόνο τα περιουσιακά στοιχεία που είναι στο όνομά του. Δηλαδή με χωριστό υπολογισμό των στοιχείων εισοδήματος, δαπανών και τεκμηρίων και χωριστή βεβαίωση του φόρου ή της απαίτησης για επιστροφή. Επί της ουσίας, εάν σε έναν εκ των συζύγων προέκυπτε φόρος ύψους 500 ευρώ και στον άλλο επιστροφή 500 ευρώ, η εφορία εξέδιδε μηδενικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Πλέον με τις χωριστές δηλώσεις ο υπόχρεος σε φόρο θα πληρώσει κανονικά τον φόρο και ο άλλος θα πάρει την επιστροφή που δικαιούται.

02 Εφόσον υπάρχουν παιδιά, τα εισοδήματά τους θα προστεθούν στον γονέα που έχει υψηλότερα εισοδήματα.

Στην περίπτωση που οι γονείς έχουν ίσο εισόδημα, το εισόδημα των ανήλικων τέκνων προστίθεται σ’ αυτό του πατέρα. Σε περίπτωση που τη γονική μέριμνα έχει ένας εκ των γονέων, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται σε αυτόν.

Documento Newsletter