Πιστεύετε σοβαρά ότι θα υπάρξει ΕΒΕ στα ιδιωτικά ΑΕΙ;

Πιστεύετε σοβαρά ότι θα υπάρξει ΕΒΕ στα ιδιωτικά ΑΕΙ;
AP Photo/Michael Varaklas

Το non paper με τις θριαμβολογίες του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη για τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια διακινήθηκε αυτούσιο σε όλα τα ΜΜΕ. Στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός εξέθεσε τον οδικό χάρτη του damage control για να αντιμετωπίσει το υπουργείο Παιδείας το αποτελεσματικό κύμα καταλήψεων των φοιτητών.

Ήδη η κοινή γνώμη άρχισε να απομακρύνεται από τους χαρακτηρισμούς φοιτητών-«ληστών» και καταλαβαίνει καλύτερα μέσω του δημοσίου διαλόγου τις επιπτώσεις της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η χρήση χαρακτηρισμών και ορισμών στις διαφάνειες του υπουργείου ήταν προσεκτική όπως και η αποφυγή της καυτής ατζέντας. Ο Πιερρακάκης έσπευσε με επικοινωνιακή καταιγίδα (και με την υπεροπλία των πρόθυμων στην αναπαραγωγή non papers ΜΜΕ) να πουλήσει ψέματα και μισές αλήθειες για να αποσπάσει τη θετική γνώμη των πολιτών.

Πρώτα πρώτα εμφάνισε ροή κονδυλίων προς τα δημόσια πανεπιστήμια, όταν Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Κρήτης είχαν εκδώσει ανακοινώσεις με τον οικονομικό στραγγαλισμό τους. Το Documento είχε παρουσιάσει ήδη μελέτη με τη ροή των κονδυλίων προς τα ΑΕΙ από το 2008, με τον κρατικό κορβανά να έχει τη συμπαράσταση του ΕΣΠΑ για να βγει η χρονιά. Επιπλέον η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει μπίζνες στα ΑΕΙ και ετοιμάζει ΣΔΙΤ, όταν για μiα επισκευή δεν υπάρχουν τεχνικές υπηρεσίες.

Εκτός από αυτές ο Πιερρακάκης παρουσίασε κι άλλες μισές αλήθειες· για την ακρίβεια αποσιώπησε ό,τι δεν τον συμφέρει τη δεδομένη στιγμή.

Μιας και η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να περάσει ετσιθελικά την αντισυνταγματική θεσμοθέτηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, άρχισε να μιλάει για δήθεν «σύγχρονη συνταγματική προσέγγιση». Μετά διευκρίνισε ότι χρειάζεται η αναθεώρηση του αγκαθιού του άρθρου 16 που ορίζει εναργέστατα τη λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης αποκλειστικά από δημόσιους φορείς.

Πρόβαλλε παράλληλα την «ισότητα» στην εισαγωγή μέσω πανελλαδικών εξετάσεων και με τον «κόφτη» της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ). Στην κάρτα που προβλήθηκε όμως δεν αναφέρονται πουθενά οι πανελλαδικές εξετάσεις, παρά μόνο οι «κάτοχοι ελληνικού απολυτηρίου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ και ΕΒΕ», μαζί με τους κατόχους του International Baccalaureate. Αποσιωπήθηκε εδώ ένα μεγάλο διάστημα δύο χρόνων, για να περάσει η αντίληψη ότι θεσπίστηκαν αυστηρά κριτήρια εισαγωγής στα ιδιωτικά. Κι αυτό επειδή ανακοινώθηκε ότι τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια θα δέχονται αιτήσεις φοιτητών από τον Σεπτέμβριο του 2025. Αποσιωπήθηκε και το «εθνικό απολυτήριο», καθώς ο Πιερρακάκης «διευκρίνισε» ότι δεν πρέπει να ανοίξει τώρα η συζήτηση. Φυσικά, πρέπει πρώτα να πείσει με την επικοινωνιακή προπαγάνδα ότι δεν θα μπαίνουν στα ιδιωτικά «ΑΕΙ» με τον παρά τους, όπως ήδη γκρινιάζουν οι κολεγιάρχες.

Από τον Ιούλιο του 2023 που ανέλαβε τις «μεταρρυθμίσεις» στο υπουργείο παιδείας μέχρι και τα Χριστούγεννα πιο πρόσφατα, ο Πιερρακάκης προμοτάρει το εθνικό απολυτήριο, το οποίο βρίσκεται στο πρόγραμμα της ΝΔ από τον Νοέμβριο του 2018. Θα είναι, λένε, συμβατό με τις διεθνείς τάσεις και με το κεκτημένο των πανελλαδικών εξετάσεων. Ήδη την περασμένη Κυριακή «Το Βήμα» τις τελείωσε. Μέχρι το 2025 θα έχουν εξαφανιστεί, μαζί και η ΕΒΕ; Πάτε στοίχημα; Πιστεύετε αυτούς που ήδη κατεδάφισαν το ΕΣΥ, κλείνουν τις ΜΕΘ που εγκαινίασαν εν μέσω πανδημίας, μπάζωσαν τα Τέμπη, ψήφισαν ακαταδίωκτα κ.ά. παρατυπίες και παρανομίες και μας κοροϊδεύουν μες στη μούρη μας;
Θ.Κ.

Documento Newsletter