Ο Τούρκος πρόεδρος ψάχνει απεγνωσμένα συμμάχους στην Κίνα αφού «έφαγε πόρτα» από Μόσχα και Νέο Δελχί
Ο ρόλος της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης είναι αδιαμφισβήτητος. Αυτό καταμαρτυρά τόσο η εμπλοκή της με σκοπό την ειρήνευση στον πόλεμο της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν πριν από τρία χρόνια όσο και η παρέμβασή της στη νέα φάση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσω του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή και με τις δύο πλευρές για την αποκατάσταση της ειρήνης, κλείνοντας όμως το μάτι στους Αζέρους.
Παρά ταύτα, οι φιλοδοξίες της Τουρκίας να παίξει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν που ήδη έχει στη γεωπολιτική σκακιέρα φαίνεται ότι μένουν ευσεβείς πόθοι, αφού ο οικονομικός ανταγωνισμός μεταξύ των δύο ξεκάθαρα χωρισμένων στρατοπέδων ανεβαίνει συνεχώς επίπεδο. Η Τουρκία είναι στη μέση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έντασης στο οικονομικό πεδίο αλλά και της θέσης της Τουρκίας σε αυτήν είναι η πρωτοβουλία IMEC (India – Middle East – Europe Economic Corridor), στην οποία συμμετέχουν ΕΕ και ΗΠΑ μαζί με χώρες που τηρούν επαμφοτερίζουσα στάση απέναντι στον νέο διαμορφωμένο ανταγωνισμό, όπως η Ινδία και η Σαουδική Αραβία. Η νέα αυτή πρωτοβουλία σκοπεύει να γίνει το αντίπαλο δέος στον «νέο δρόμο του μεταξιού» του Πεκίνου. Το γεγονός ότι η Τουρκία επισήμως έμεινε εκτός συζητήσεων προκάλεσε πρόσφατα δυσαρέσκεια στην Αγκυρα, η οποία διαμήνυσε ότι κανένα έργο ή σχεδιασμός δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συμμετοχή της.
Η Τουρκία προσπαθεί ενεργά να ξεπεράσει προβλήματα και αποκλεισμούς σαν τον παραπάνω, κυρίως με… πιρουέτες στην εξωτερική πολιτική της. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ γνωστοποίησε ότι υπάρχει κινεζικό ενδιαφέρον σχετικά με την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στην ανατολική Θράκη. Επιπλέον, στο πνεύμα… ταλάντευσης μεταξύ Ανατολής και Δύσης η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι θα κάνει μπίζνες με τον κινεζικό γίγαντα του λιανεμπορίου Alibaba αλλά και με τον αιρετικό αλλά δυτικών συμφερόντων κροίσο Ιλον Μασκ.
Στο φόντο όλων αυτών, η ίδια η Τουρκία φαίνεται να προωθεί την ιδέα του λεγόμενου «μεσαίου διαδρόμου», ενός εμπορικού δρόμου που θα περνά από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και θα καταλήγει στην Κίνα. «Οι στενοί πολιτιστικοί δεσμοί της Αγκυρας με τις δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας σε συνδυασμό με την προθυμία των τελευταίων να διαφοροποιήσουν τις εξωτερικές τους σχέσεις μακριά από τη Μόσχα και το Πεκίνο παρέχουν στην Τουρκία ευκαιρία για μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή» εκτιμά η ερευνήτρια Τούμπα Ελντέμ του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνούς Πολιτικής SWP. Για τον λόγο αυτό η Τουρκία θέλει να ενισχύσει τις σχέσεις της με τις χώρες της κεντρικής Ασίας μέσω του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, ενώ στο στόχαστρό της είναι και η κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ, όπου κατοικούν οι μουσουλμάνοι Ουιγούροι, οι οποίοι καταγγέλλουν καταπίεση από το Πεκίνο και ο Ερντογάν έχει εμφανιστεί ως προστάτης τους.