Σαν να είναι σηματωροί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στελέχη εντός της Χαριλάου Τρικούπη της λογικής του «κλίνατε επί δεξιά» στέλνουν μηνύματα στήριξης προς τον πρωθυπουργό, σε μια περίοδο που, με επίκεντρο τις υποκλοπές αλλά και την ενεργειακή κρίση, διακυβεύεται η πολιτική του επιβίωση.
Ταυτόχρονα δεν διστάζουν να «πριονίζουν» με κινήσεις τους το ενδεχόμενο να έρθουν πιο κοντά οι λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις με εκλογικό ορίζοντα ενώ φτάνουν στο σημείο να «κονταίνουν» ακόμα και κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και εκφράζουν την κομματική γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη. Είναι σοβαρό ζήτημα ποια διαδρομή -πριν από τις εκλογές, ή μετά τις εκλογές- θα επιλέξει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης για να αντιμετωπίσει πολιτικές στάσεις και επιλογές στελεχών της δεξιάς μειοψηφίας που ξεπερνούν τα εσκαμμένα και πιθανόν να προοιωνίζονται μελλοντικά καταστάσεις διαλυτικές εντός της Χαριλάου Τρικούπη.
Το «πριόνισμα» είναι συνεχές και αυτό δεν αποτελεί συμπέρασμα που προκύπτει, δίκην προθέσεων, αλλά εδράζεται σε δηλώσεις και κινήσεις στελεχών της αντιΣΥΡΙΖΑ πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και ο προβληματισμός έχει κορυφωθεί, με επίκεντρο τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή και τον πρώην στενό συνεργάτη του Ανδρέα Λοβέρδου, πρόσφατα αποχωρήσαντα από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Σπύρο Καρανικόλα, ο οποίος υπήρξε εκπρόσωπος ενημέρωσης για κοινοβουλευτικά θέματα του ΚΙΝΑΛ και κατά την εσωκομματική μάχη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήταν εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου προέδρου του ΚΙΝΑΛ Αν.Λοβέρδου.
Αν και η δεξιά πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, κορυφαίοι εκπρόσωποί της, βγαίνουν στο προσκήνιο, θέλοντας, στη βάση πολιτικών αντιΣΥΡΙΖΑ συγκλίσεων ή και επιλογών αλληλοστήριξης (Πειραιώς -φιλοΝΔ δυνάμεων εντός Χαριλάου Τρικούπη), να δείξουν στη μητσοτακική ΝΔ ότι «οι φίλοι» στα δύσκολα φαίνονται. Όμως έτσι δρουν δίνοντας επιχειρήματα σε όσους λένε ότι πέφτει και το τελευταίο φύλλο συκής για πολιτικές επιλογές που από καιρό καθορίζουν την πορεία τους. Οδηγούνται σε κινήσεις που αντικειμενικά συρρικνώνουν την όποια δυναμική αναπτύσσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με αφορμή τις εξελίξεις από το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών σε βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.
Είναι εντυπωσιακό ότι τόσο ο Ανδρεάς Λοβέρδος όσο και η Ευα Καϊλή ακολουθούν την τακτική να ρίχνουν νερό στον μύλο του Μητσοτάκη και λάδι στη φωτιά στο πεδίο δράσης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα, στη συνέχεια εμφανίζονται με δημόσιες παρεμβάσεις τους να διευκρινίζουν τις θέσεις τους ή και να αυτοπροβάλλονται με την ευθιξία εκείνου που οι τοποθετήσεις τους… παρεξηγήθηκαν και ακριβώς οι διευκρινήσεις καταλήγουν να λειτουργούν προς επίρρωσιν του φιλομητσοτακισμού τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προ διημέρου ο Ανδρέας Λοβέρδος έγραψε άρθρο-παρέμβαση (ΝΕΑ Σαββατοκύριακου 27-28 Αυγούστου 2022) για να πείσει ότι η στάση του εξαρχής ήταν στη γραμμή Ανδρουλάκη, σχετικά με το ζήτημα των υποκλοπών αλλά κατέληξε να προκαλεί νέες εσωκομματικές αναταράξεις. Προτάσσει την κομματικότητά του αλλά δεν χάνει την ευκαιρία να προσπαθήσει να “κάψει” το όποιο ενδεχόμενο να έρθουν πιο κοντά οι λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις. Μάλιστα, προχωρά πιο πέρα, και στηρίζοντας Μητσοτάκη και κατεδαφίζοντας ακόμα περισσότερο τις σχέσεις του με κορυφαία στελέχη της ίδιας του της παράταξης που κάλεσαν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε παραίτηση τον πρωθυπουργό μετά τις αποκαλύψεις για την απόπειρα παρακολούθησης Ανδρουλάκη μέσω του λογισμικού predator και στη συνέχεια για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του από την ΕΥΠ. Πώς;
Ξορκίζει τις εκλογές ο Ανδρέας Λοβέρδος. Αφού αναπτύσσει τη θέση ότι η καταγγελία του Προέδρου και συνολικά του ΠΑΣΟΚ πρέπει να εξεταστεί σε βάθος θεσμικά, προσθέτει ότι «δεν πρέπει να περιφρονηθούν και άλλες ειδικές και συγκεκριμένες καταγγελίες άλλων κομμάτων και πολιτικών». Για να επισημάνει ο Ανδρέας Λοβέρδος ότι «μόνο υποψίες κινεί η απόπειρα να μην διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση! Μόνο υποψίες μου κίνησε η πρόταξη εθνικών εκλογών Αν γινόταν κάτι τέτοιο θα μετέτρεπαν το σοβαρό αυτό θέμα σε παίγνιο μικροπολιτικής και αντί εξέτασης σε βάθος θα ανταλλάσσονταν προεκλογικές μεγαλοστομίες»!
Όμως το θέμα της προσφυγής στις εκλογές δεν έχει τεθεί μόνο από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από ΠΑΣΟκ-ΚΙΝΑΛ. Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο και από την Χαριλάου Τρικούπη με επίκεντρο την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος είχε δηλώσει (Real FM -12.8.2022) με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών, «προφανώς ένα βαθιά θεσμικό ζήτημα, όπως αυτό, είναι λόγος για να φτάσει η χώρα σε εκλογές». Και είχε προσθέσει: «Εάν οι παρακολουθήσεις είναι η νέα «κανονικότητα», συγγνώμη, δεν θα πάρουμε». Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης είχε αναφέρει: «Η ευθύνη βαρύνει τον πρωθυπουργό, αν δεν μπορεί ας κάνει εκλογές».
Έτσι, ο Ανδρέας Λοβέρδος για μια ακόμα φορά λειτουργεί παρελκυστικά. Και ουσιαστικά στηρίζει τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Βεβαίως χτίζει το πολιτικό στηθαίο γαλάζιας στήριξης, έχοντας προηγουμένως επιχειρήσει να διατυπώσει την άποψη ότι υποθέσεις που θέτουν ζητήματα Δημοκρατίας έχουν ως μόνη ενδεδειγμένη λύση τη θεσμική. Μάλιστα, θέλει να δείξει ότι στέκει δίπλα στον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:
«Από την πρώτη στιγμή της καταγγελίας κοινή συνισταμένη όλων των παρεμβάσεών μου ήταν η ανάγκη θεσμικής και μόνο θεσμικής αντιμετώπισης. Γι΄αυτό και έχω υποστηρίξει την απόφαση του Ν.Ανδρουλάκη να μην καταδεχθεί να λάβει εξηγήσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Πρόκειται για υπόθεση που θέτει ζήτημα Δημοκρατίας». Και συμπληρώνει: «Ποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι αυτό θα λυθεί με τηλεφωνήματα ή προσωπικούς χειρισμούς; Καμία άλλη λύση πλην της θεσμικής δεν είναι αποδεκτή για μένα. Επιμένω και επαναλαμβάνω: υποθέσεις που θέτουν ζητήματα Δημοκρατίας έχουν ως μόνη ενδεδειγμένη λύση τη θεσμική (Εξεταστική Επιτροπή, Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κλπ)»
Όμως, και μια ακόμα φράση στο άρθρο του, με το «εάν..» και το επίθετο “παράνομες”, ρίχνει το σπόρο της αμφιβολίας , του …ηθικού και νόμιμου για την παρακολούθηση πολιτικών. Με ρητορικό ελιγμό σημειώνει ότι «η πιο σημαντική παράμετρος αυτής της σκοτεινής υπόθεσης είναι συγκεκριμένη. Εάν υπάρχουν παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών, αυτό πρέπει να αποκαλυφθεί»…
Στο ίδιο μήκος κύματος, και η Εύα Καϊλή δεν κατάφερε να απομειώσει το θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις της στο Politico που ουσιαστικά από το ευρωκοινοβούλιο έριχναν νερό στο μύλο όσων επιθυμούν να μείνει στο απυρόβλητο η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Πιο «αεράτος» ο Σπύρος Καρανικόλας δεν χρειάζεται να ανασκευάζει ή να εδραιώνει σαν τις ΠΑΣΟΚικές τις απόψεις του, από τον περασμένο Ιούνιο οπότε παραιτήθηκε από μέλος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Από τότε έσπασε την σιωπή των δημόσιων τοποθετήσεών του στο twitter για να εκφράσει τη χαρά του σχετικά με το απαλλακτικό βούλευμα για τον Ανδρέα Λοβέρδο περί Novartis (10 Αυγούστου) και συνέχισε επί μέρες να κάνει δηλώσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόσφατα (26/8) εξέφρασε τη στηριξή του στο Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη βουλή για την υπόθεση των υποκλοπών, σημειώνοντας ότι «σήμερα κατέστη σαφές πως ο Μητσοτάκης, ακόμα και αν κάνει λάθη, έχει το θάρρος να τα αναγνωρίζει, να απολογείται δημόσια και να σπεύδει να τα διορθώσει. Για αυτό και υπερέχει πολιτικά. Αντίθετα ο Τσίπρας παραμένει αναξιόπιστος, νομίζοντας ότι απευθύνεται σε Λωτοφάγους». Και συνεχίζοντας απτόητος ανάρτησε στο twitter την εξής δήλωση την Δευτέρα 29.8.2022: «Στις πρώτες δημοσκοπήσεις, ο Μητσοτάκης επιβεβαιώνει το ευρύ προβάδισμα του. Θεωρείται καταλληλότερος ΠΘ στο σύνολο της κοινής γνώμης, κυρίως όμως στους κεντρώους ψηφοφόρους, στους οποίους κυριαρχεί. Η κοινή γνώμη δεν κρίνει τον ΠΘ αποσπασματικά, αλλά συνολικά. Όχι μόνο για τα όποια λάθη, αλλά κυρίως για τα πολλά θετικά, όπως την οικονομία. Οι πολίτες συγκρίνουν την κυβέρνηση που έχουν με την όποια εναλλακτική της. Και εδώ ο Μητσοτάκης υπερέχει κατά κράτος».
Προφανώς η πορεία του προς τη ΝΔ έχει ξεκινήσει προ πολλού και είναι θέμα χρόνου η επίσημη ένταξη.
Πάντως, τη Δευτέρα (29.8.2022) η συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή σχετικά με τις παρακολουθήσεις ανέδειξε ως επίσημη γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη ότι είναι βαριές οι ευθύνες του πρωθυπουργού που πλέον μιλά ευθέως για «θεσμική εκτροπή». Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε στην ομιλία του ο Κώστας Σκανδαλίδης, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος: «Διατηρώντας, βέβαια, αλώβητες όλες τις δυνατότητες που δίνει το θεσμικό πλαίσιο στην πολιτική εξουσία να συνεχίσει απρόσκοπτα το θεάρεστο έργο της παρακολούθησης των πολιτικών του αντιπάλων. Με ένα φύλλο συκής. Όμως, την αλήθεια κύριε Πρωθυπουργέ δεν θα την αποφύγετε. Γιατί εμείς θα τη βγάλουμε από τη σκιά. Και οι πολίτες θα κρίνουν το μέγεθος της θεσμικής εκτροπής».
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης προανήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία «για την αποκάλυψη της αλήθειας». Όπως είπε, η πρωτοβουλία αυτή δεν εξαντλείται στη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής. σημείωσε ότι θα υπάρξουν παράλληλες
πρωτοβουλίες στο πεδίο λειτουργίας της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη δικαιοσύνη αλλά και στην κοινωνία.
Παράλληλα, ο Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εμφανίσει όλο αυτό το διάστημα «την πρωτόγνωρη θεωρία του δυϊσμού της εξουσίας. Μιας πλήρους εξωθεσμικής λειτουργίας, που νομιμοποιεί τους κλειστούς μηχανισμούς που ανεξέλεγκτα καταργούν τη Δημοκρατία και τις συνταγματικά κατοχυρωμένες εξουσίες της Είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν γνώριζε, ήταν σφάλμα, άλλα και δε μπορούσε – δεν επιτρέπεται να γνωρίζει. Ο
Πρωθυπουργός εποπτεύει μεν, δεν δικαιούται να γνωρίζει δε».
Για να καταλήξει επικρίνοντας πολιτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ο διαπρύσιος κήρυκας του φιλελευθερισμού αναιτιολόγητα στάθηκε με αυτόν τον τρόπο απέναντι σε ένα τόσο μεγάλο ζήτημα που αφορά τη φιλελεύθερη δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών!».