Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στην Αθήνα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ραφαέλε Φίτο για συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη και φορείς της περιφέρειας. Στο επίκεντρο των συναντήσεων επισήμως ήταν η διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την κοινωνική συνοχή και το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, ο αξιωματούχος των Βρυξελλών συζήτησε με την κυβέρνηση και για την περαιτέρω άνοδο του μεγάλου ελληνικού ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο προβληματίζει την Κομισιόν.
Το 2023 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έκλεισε στο 6,2% του ΑΕΠ, με την Κομισιόν να το χαρακτηρίζει πολύ υψηλό και να το συμπεριλαμβάνει στις πέντε επικίνδυνες ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας που καταγράφηκαν στην έκθεση του Μηχανισμού Επαγρύπνησης. Το 2024 δεν ξέρουμε ακόμη πού θα κλείσει, καθώς τα στοιχεία για ολόκληρο το έτος θα ανακοινωθούν στις 20 Φεβρουαρίου. Τα υπάρχοντα στοιχεία όμως έχουν δείξει ότι στο 11μηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2024 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε περαιτέρω κατά 510,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με πρόπερσι, φτάνοντας στα 11,5 δισ. ευρώ, άρα ανάλογα επιδεινωμένη θα είναι η εικόνα και στο έτος.
Οι στατιστικοί αριθμοί είναι αμείλικτοι
Ο αδύναμος κρίκος είναι οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών που επί δύο συνεχόμενα χρόνια μειώνονται. Το 2023 είχαν κλείσει μάλιστα με μεγάλη πτώση, κατά 8,75%, σε πείσμα των προβλέψεων της κυβέρνησης περί αύξησης 15%.
Τα νούμερα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή μιλούν από μόνα τους. Το 2024 οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών έφτασαν στο ποσό των 49,90 δισ. ευρώ έναντι 51,01 δισ. το 2023, παρουσιάζοντας μείωση 2,2%, ενώ οι συνολικές εισαγωγές έφτασαν στα 84,51 δισ. ευρώ έναντι 83,08 δισ. ευρώ το 2023, με αύξηση 1,7%. Κατά συνέπεια το 2024 το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 7,9%, φτάνοντας τα 34,61 δισ. ευρώ έναντι 32,07 δισ. ευρώ το 2023.
Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, όταν το 2009 η χώρα οδηγήθηκε στο ΔΝΤ, το εμπορικό έλλειμμα ήταν 29,9 δισ. ευρώ. Το 2023 ωστόσο, με εμπορικό έλλειμμα 32 δισ. ευρώ, η χώρα βρισκόταν ακόμη κάτω από το ΑΕΠ του 2009. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του περσινού προϋπολογισμού –ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί– το 2024 αναμένεται να το πιάσει.
Τα νούμερα για το εμπορικό έλλειμμα και το έλλειμμα στο ισοζύγιο ουσιαστικά μάς λένε ότι όσο καλά κι αν πάει ο τουρισμός, δεν φτάνει για να αντισταθμίσει την τεράστια ζημιά που έχει γίνει στην παραγωγική δομή της χώρας, η δε περαιτέρω πτώση των εξαγωγών το 2024 δηλώνει ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και ότι επί διακυβέρνησης ΝΔ η παραγωγική βάση παρήκμασε περαιτέρω.
Με κριτήριο το εμπορικό έλλειμμα, είμαστε ακριβώς εκεί όπου ήμασταν το 2009, κάτι που σημαίνει ότι στην ουσία δεν μπορούν να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις με βιώσιμο τρόπο ούτε να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη.
Κι ενώ άπαντες εντός και εκτός συνόρων χτυπούν προειδοποιητικά καμπανάκια, από το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ, την Κομισιόν, τη Moody’s, έως και επιχειρηματίες όπως ο Βαγγέλης Μυτιληναίος και ο Θεόδωρος Τρύφων της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη περί άλλα τυρβάζει και δείχνει να μην μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος των κινδύνων που εγκυμονούν αυτά τα ελλείμματα.
«Να στηριχτεί η εγχώρια παραγωγή»
«Η εξάρτηση της εγχώριας παραγωγής από ξένα αγαθά έχει αρνητικές επιπτώσεις σε πλήθος παραμέτρων, στην απασχόληση, την παραγωγική βάση της οικονομίας, την ανταγωνιστικότητα και στον βαθμό ευαισθησίας της χώρας σε εξωτερικές διαταραχές» αναφέρει σε πρόσφατη μελέτη το ΚΕΠΕ.
Με δεδομένο ότι ακόμη και για την παραγωγή εκείνων των προϊόντων που εντέλει εξάγουμε χρησιμοποιούμε πολλά ενδιάμεσα αγαθά που δεν έχουμε και πρέπει να εισάγουμε, καταλήγει ότι «ένα σημαντικό μέρος των κερδών από τις εξαγωγές διοχετεύεται σε ξένες οικονομίες, μειώνοντας έτσι τα οφέλη για την εγχώρια οικονομία. Η κατάσταση αυτή θα πρέπει να αναστραφεί, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη στήριξης της εγχώριας παραγωγής με κάθε διαθέσιμο μέσο».
Διαβάστε επίσης: