Πιο κοντά παρά ποτέ σε μια συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ

Πιο κοντά παρά ποτέ σε μια συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ

Η D-Day για το ονοματολογικό της πΓΔΜ έφτασε και είναι την ερχόμενη Πέμπτη στη Σόφια στη συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων.

Η παραπάνω αναφορά ανήκει σε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο σημειώνει στο Documentonews.gr ότι οι δύο πρωθυπουργοί, αν και εφόσον όλα εξελιχθούν όπως αναμένουμε «κάτι σημαντικό θα ανακοινώσουν την Πέμπτη».

Και αυτό το σημαντικό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα είναι η επίτευξη συμφωνίας επί ενός «οδικού χάρτη» (πρόκειται για το νομικό κείμενο Νίμιτς) με αυστηρά χρονοδιαγράμματα τόσο για την αλλαγή Συντάγματος που ζητά η Ελλάδα όσο και για το erga omnes, τη λύση δηλαδή έναντι όλων για χρήση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της νέας ονομασίας της γειτονικής χώρας. Για την οποία έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα το μικρότερο πρόβλημα στη διαπραγμάτευση είναι αν θα ονομάζεται «Άνω Μακεδονία» ή «Μακεδονία του Βαρδάρη».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο «οδικός χάρτης» θα συνδέει τις αλλαγές (περί τα 30 αυστηρά κριτήρια) με την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας (Τον Ιούνιο αναμένεται να της δοθεί ημερομηνία ένταξης από το 2025 και μετά) και θα έχει τη μορφή «do it or leave it».

Αυτή τη στιγμή πάντως το θέμα βρίσκεται στα χέρια των δύο πρωθυπουργών και κυρίως σε εκείνα του Ζόραν Ζάεφ ο οποίος δέχεται ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να συναινέσει στο erga omnes και στο Συνταγματικό.

Τέλος, το χθεσινό δημοσίευμα της κυριακάτικης Αυγής που επικαλείται ανώτερες κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το οποίο η πλευρά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική υποστηρίζει την ανάγκη υπερψήφισης της συμφωνίας για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ από 180 βουλευτές στην Ελληνική Βουλή, αντικατοπτρίζει και τη δύσκολη θέση που θα περιέλθει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην περίπτωση συμφωνίας που θα εμπεριέχει τα δύο βασικά ζητούμενα της Αθήνας.

 Επί της ουσίας ο κ. Μητσοτάκης αν ψηφίσει τη συμφωνία θα προσφέρει στο πιάτο στον πρωθυπουργό την επίλυση ενός προβλήματος που συντηρείται εδώ και δεκαετίες και ταλάνισε και τη ΝΔ και τον πατέρα του και πρώην πρωθυπουργό, ενώ θα τον φέρει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Αντώνη Σαμαρά και τους «σκληρούς» στο κόμμα του. 

Αν δεν το κάνει θα χρεωθεί την απώλεια της πιο σημαντικής ευκαιρίας για επίλυση του θέματος. Σε κάθε περίπτωση δεν έχουν παρθεί αποφάσεις σε ανώτατο επίπεδο ενώ το Μαξίμου βάζει μπροστά την επίλυση του θέματος την οποία έτσι κι αλλιώς θα πιστωθεί στην Κυβέρνηση ενώ η ΝΔ και ο πρόεδρός της πιστεύουν στο Μαξίμου ότι θα εκτεθούν από τη στάση τους στη Βουλή.   

Documento Newsletter