Η κυβερνητική ανικανότητα να δώσει λύσεις για τα απορρίμματα στα νησιά δίνει χώρο στην Αγκυρα να εκθέτει διεθνώς τη χώρα
Εκπληξη και ντροπή προκάλεσε την περασμένη Δευτέρα η αποκάλυψη του δημάρχου Καλύμνου Ιωάννη Μαστροκούκου ότι η γειτονική Τουρκία προθυμοποιήθηκε να μαζέψει τα σκουπίδια από τη χωματερή του νησιού, η οποία βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.
Με αφορμή το εξευτελιστικό αυτό για τη χώρα μας γεγονός, που μάλιστα σημειώθηκε εν μέσω τουριστικής περιόδου, το Documento ξεδιπλώνει το πρόβλημα των σκουπιδιών, η αποθήκευση των οποίων έγινε μήλον της έριδος μεταξύ της Καλύμνου και της Κω και έδωσε το δικαίωμα στη γείτονα χώρα να… τρολάρει την ανικανότητα της ελληνικής πολιτείας.
Μόνιμη διαφωνία με την προσωρινή λύση
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Από το 2022 ως προσωρινή λύση (μέχρι τη δημιουργία μόνιμων ΧΥΤΑ) έχει αποφασιστεί από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) του Νοτίου Αιγαίου η δεματοποίηση ή/και μεταφορά των σκουπιδιών της Καλύμνου στον ΧΥΤΑ της Κω. Η απόφαση προκαλεί τριβές μεταξύ του ΦοΔΣΑ και του δημάρχου Κω, με τα σκουπίδια ολοένα να αυξάνονται κατά την τουριστική περίοδο.
Ο δήμαρχος της Κω Θεοδόσης Νικηταράς είναι εντελώς αντίθετος στην προσωρινή λύση της μεταφοράς των σκουπιδιών προς το νησί του, παρά την ειλημμένη απόφαση (δηλαδή τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων – ΠΕΣΔΑ) του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, στον οποίο είναι μέλος, όπως και άλλοι αυτοδιοικητικοί του Ν. Αιγαίου. Ο ΠΕΣΔΑ, που ψηφίστηκε ομόφωνα από το ΔΣ του ΦοΔΣΑ, ορίζει «τη δεματοποίηση ή/και θαλάσσια μεταφορά στον πλησιέστερο αποδέκτη σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία» (δηλαδή την Κω) «έως την κατασκευή των μόνιμων υποδομών» στην Κάλυμνο.
Μονάδες δεματοποίησης στην Κάλυμνο δεν υπάρχουν.
Παράλληλα, ο φάκελος χρηματοδότησης για τη δημιουργία δύο μόνιμων ΧΥΤΑ στα δυο νησιά, που κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2023, αναζητεί… έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αφού εγκριθούν, τα έργα θα χρειαστούν δυο τρία χρόνια για να ολοκληρωθούν.
Ο «πόλεμος» των τοπικών αρχόντων
Το Documento αρχικά μίλησε με τον δήμαρχο Καλύμνου Ι. Μαστροκούκο που ανέδειξε το πρόβλημα δημοσιοποιώντας το τουρκικό ενδιαφέρον. Μας μίλησε για «αργοπορία της πολιτείας και μικροπολιτικά συμφέροντα που δεν γίνεται να παίζουν με την υγεία των κατοίκων της Καλύμνου».
«Η νησιωτικότητα» τόνισε «αφορά τις ζωές των πολιτών των συνόρων και πρέπει να γίνει κατανοητό. Οτιδήποτε γίνεται στην περιοχή πολύ ευχαρίστως η Τουρκία προσφέρεται για βοήθεια. Είναι πάγια τακτική, η οποία μας εκνευρίζει».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Κω Θεοδ. Νικηταράς στρέφει τα βέλη του προς τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο που είναι πρόεδρος του ΦοΔΣΑ. Το δε ΔΣ του ΦοΔΣΑ κατηγορεί τον Θεοδ. Νικηταρά για «διχαστική αντίδραση» ως προς την εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ.
Μιλώντας στο Documento o Θεοδ. Νικηταράς εξηγεί ποια είναι η κατάσταση του ΧΥΤΑ της Κω, ο οποίος δεν είναι καν αδειοδοτημένος: «Η λογική των τετελεσμένων σαφώς και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αρα διχαστική αντίδρασή μου απέναντι σε τι; Το 2022 οδηγήθηκαν σε ταφή στον ΧΥΤΑ Κω 33.846 τόνοι απορριμμάτων. Ηδη ξεπερνούμε τους 35.000 τόνους ετησίως, με αυξητική τάση, ενώ ακόμη και το δεύτερο κύτταρο του ΧΥΤΑ που ξεκίνησε να δέχεται απόβλητα πριν από δύο χρόνια, αντί για δέκα έτη, όπως προβλεπόταν ο κύκλος ζωής του, δεν φαίνεται να αντέχει για περισσότερα από έξι επτά χρόνια. Ξαφνικά επικαλούνται ότι η δεματοποίηση είναι πιο ακριβή, ενώ υπάρχουν μελέτες, και εφαρμοσμένες μάλιστα, στις οποίες φαίνεται ότι ουδόλως τίθεται ζήτημα κόστους. Αλλωστε όταν ξεκινούσαν τη διαδικασία της δεματοποίησης και αποθήκευσης δεν γνώριζαν τις τιμές της αγοράς; Γνώριζαν. Από εκεί και πέρα, ο ΧΥΤΑ Κω όταν αδειοδοτηθεί θα έχει αντίπαλο τον χρόνο για να μην κορεστεί».
Ατέλειωτες οι αντεγκλήσεις
Ο δήμαρχος Καλύμνου πάλι επιμένει ως προς το ζήτημα των σκουπιδιών και αντιτείνει ότι «είναι συνηθισμένη τακτική έως ότου ολοκληρωθούν οι υποδομές στην Κάλυμνο. Τα σκουπίδια δεν μπορούν να καίγονται. Ο δήμαρχος της Κω είναι σε δύσκολη θέση, όμως όλες οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες».
Μάλιστα δηλώνει ρητά στο Documento: «Δεν έχει έρθει σε καμία επικοινωνία μαζί μου ο δήμαρχος της Κω ούτε εγώ μαζί του, διότι εφαρμόζουμε μια απόφαση (το ΠΕΣΔΑ) που πάρθηκε προτού καν εγώ γίνω δήμαρχος και μέλος του ΦοΔΣΑ».
Οσο για την τουρκική «προθυμία», ο δήμαρχος της Κω διαψεύδει κατηγορηματικά και εγκαλεί τον συνάδελφό του υποστηρίζοντας: «Ο δήμαρχος Καλύμνου ολίσθησε σε μια τακτική εθνικά λίαν επικίνδυνη. Λυπάμαι. Ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια της επιπόλαιης πολιτικής συμπεριφοράς. Ουδέποτε Τούρκος αξιωματούχος έχει κάνει τέτοια δήλωση. Διαφορετικά να βγει και να πει ο δήμαρχος Καλύμνου ότι συνομιλεί με Τούρκους, αλλά με τον συνάδελφό του στην Κω, όπου θέλει να στείλει τα σκουπίδια του, δεν έχει απολύτως καμία επικοινωνία».
Την ίδια ώρα, ο φάκελος για τους μόνιμους ΧΥΤΑ είναι ανοιχτός εδώ και 15 μήνες και η ευθύνη ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο επίμαχος φάκελος έχει κατατεθεί από τον ΦοΔΣΑ στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ από τον Μάρτιο του 2023 και ακόμα αναζητείται… η έγκρισή του.
Διαβάστε επίσης:
Διεθνώς ρεζίλι: «Από την Τουρκία προσφέρθηκαν να πάρουν τα σκουπίδια της Καλύμνου»! (Audio)
Πυροσβεστική: 34 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο – Οι 11 σε εξέλιξη – Συνελήφθη μια γυναίκα
ΕΟΔΥ: Τέσσερις νέοι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου – Πρώτο κρούσμα στην Αττική
Σέρρες: Μηνυτήρια αναφορά για τη φωτιά στο όρος Όρβηλος καταθέτει ο Δικηγορικός Σύλλογος