Πινγκ πονγκ ΗΠΑ – Ρωσίας για τη σφαγή στη Μόσχα – Νέο σημείο τριβής

Πινγκ πονγκ ΗΠΑ – Ρωσίας για τη σφαγή στη Μόσχα – Νέο σημείο τριβής

Σε νέο σημείο τριβής έχει μετατραπεί η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση

Μπορεί να έχουν περάσει κάτι περισσότερο από δύο εβδομάδες από την άνευ προηγουμένου την τελευταία εικοσαετία στη Ρωσία τρομοκρατική επίθεση στο συναυλιακό κέντρο Crocus City Hall, που άφησε πίσω της πάνω από 143 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, όμως το θέμα από εσωτερικό ζήτημα της Ρωσίας έχει μετατραπεί σε ακόμη ένα σημείο τριβής της Μόσχας με ΗΠΑ και ΕΕ. Για την ανάδειξή του σε γεωπολιτικό ζήτημα συνέβαλαν τόσο η στάση σύσσωμης της ρωσικής ηγεσίας –η οποία μετά το χτύπημα και παρά την ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να παρουσιάσει το μακελειό σαν έργο της Ουκρανίας, αλλά και της Δύσης– όσο και οι παρεμβάσεις των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και των χωρών της Ευρώπης.

Στο επίκεντρο φυσικά της διαμάχης μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται οι υπηρεσίες πληροφοριών και αυτό εκ των πραγμάτων δημιουργεί τις απαιτούμενες συνθήκες για έναν ανοιχτό πόλεμο προπαγάνδας και παραπληροφόρησης.

H προειδοποίηση

Το σημείο-κλειδί που δίνει και τον τόνο της αντιπαράθεσης είναι η προειδοποίηση που είχαν δώσει οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ μέσω της πρεσβείας στη Μόσχα περίπου δύο εβδομάδες πριν από το χτύπημα της 22ας Μαρτίου στο Crocus. Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει τη ρωσική πλευρά για χτύπημα από εξτρεμιστές σε χώρους με κόσμο (συμπεριλαμβανομένων και συναυλιακών κέντρων) είχε γίνει γνωστό το ίδιο βράδυ της επίθεσης. Η προειδοποίηση όμως αυτή αποτέλεσε αντικείμενο σπέκουλας, προφανώς όχι τυχαία.

Η ρωσική πλευρά αρχικά αμφισβήτησε ότι υπήρξε προειδοποίηση, στη συνέχεια υποστήριξε ότι η προειδοποίηση αυτή δεν ήταν συγκεκριμένη και μετά ότι έλειπαν κρίσιμες λεπτομέρειες. Παράλληλα εγκαλούσε τις ΗΠΑ για τις παραλείψεις τους και ζητούσε περισσότερα στοιχεία, ενώ την ίδια ώρα κατηγορούσε τη Δύση ότι βρίσκεται πίσω από το χτύπημα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να έχουν κάνει από μόνοι τους οι Τατζίκοι που συνελήφθησαν και το Ισλαμικό Κράτος.

Στα παραπάνω η αμερικανική πλευρά υποστήριξε αρχικά ότι είχε κάνει το καθήκον της με την προειδοποίηση που έδωσε και μετά υποστήριξε με διαρροές ότι σκοπίμως δεν δόθηκαν όλες οι πληροφορίες στη ρωσική πλευρά, γιατί αν δίνονταν θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν οι πηγές των πληροφοριών αλλά και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν. Τέλος, μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε διέρρευσε από Αμερικανούς αξιωματούχους σε «Washington Post» και «New York Times» πως τελικά οι αμερικανικές υπηρεσίες στην ενημέρωση της ρωσικής πλευράς είχαν συμπεριλάβει στη λίστα με τους πιθανούς στόχους της σχεδιαζόμενης επίθεσης το συναυλιακό κέντρο Crocus City Hall.

Σημειώνεται ότι η σκοπιμότητα της προειδοποίησης αυτής από πλευράς των ΗΠΑ είχε αμφισβητηθεί ακόμη και πριν από την επίθεση στο συναυλιακό κέντρο από τον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος την είχε αποκαλέσει «εκβιασμό» και «προσπάθεια τραμπουκισμού και αποσταθεροποίησης της κοινωνίας μας». Παρόμοια είναι η στάση που τήρησε εκ νέου ο Ρώσος πρόεδρος σχετικά με το θέμα της επίθεσης την εβδομάδα που μας πέρασε, καθώς σύμφωνα με όσα ανέφερε: «Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι κύριος στόχος εκείνων που διέταξαν την αιματηρή, αποτρόπαια τρομοκρατική ενέργεια στη Μόσχα ήταν να πλήξουν την ενότητά μας.

Δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλοι λόγοι, κανένας άλλος λόγος, επειδή η Ρωσία δεν μπορεί να είναι στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων από τους ισλαμιστές φονταμενταλιστές. Είμαστε μια χώρα που προβάλλει ένα μοναδικό παράδειγμα διαθρησκευτικής αρμονίας και ενότητας, διαθρησκευτικής και διεθνοτικής ενότητας».

Eίναι πεπεισμένοι

Τόσο ο ίδιος ο Πούτιν όσο και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι, όπως επί παραδείγματι ο υπουργός Αμυνας της χώρας Σεργκέι Σοϊγκού, δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία πως είναι πεπεισμένοι για την έμμεση ή ακόμη και άμεση στήριξη των αμερικανικών υπηρεσιών ή άλλων δυτικών υπηρεσιών στην επίθεση στο Crocus.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο Σοϊγκού δεν δίστασε να αναφέρει σε μια σπάνια τηλεφωνική συνομιλία που είχε για το θέμα με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνί πως στην επίθεση στο Crocus City Hall «υπάρχουν ίχνη που οδηγούν στην Ουκρανία», ενώ μάλιστα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Ρώσος υπουργός Αμυνας παρουσίασε στον Λεκορνί στοιχεία γι’ αυτό. Αν ισχύει αυτό το τελευταίο, ότι δηλαδή η ρωσική πλευρά παρουσίασε στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό της σχετικά με την επίθεση, είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο, αφού επί δύο εβδομάδες στον πυρήνα του σεναρίου περί σχέσης των επιτιθέμενων με την Ουκρανία βρισκόταν η πληροφορία ότι αυτοί συνελήφθησαν περίπου 100 χιλιόμετρα μακριά από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Στο μεταξύ οι ρωσικές αρχές κατά το ίδιο διάστημα, από την επίθεση μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιήσει πολλές συλλήψεις αντρών που κατάγονται από χώρες της κεντρικής Ασίας και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες ως υπόπτους για τρομοκρατία ή συγκεκριμένα σε σχέση με την επίθεση στο Crocus. Μένει να φανεί αν από αυτές… προκύψει κάποια σύνδεση με τις υπηρεσίες πληροφοριών χωρών της Δύσης.

Διαβάστε επίσης: Μακελειό στη Μόσχα: Είχαμε προειδοποιήσει συγκεκριμένα για το Crocus City Hall λένε οι ΗΠΑ – «Ουδέν σχόλιο» από το Κρεμλίνο

Η Ρωσία κατηγορεί το Κιέβο για την επίθεση στη Μόσχα: Η Ουκρανία τελεί υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ

Το ΝΑΤΟ αναζητά «φόρμουλα» για σταθερότερη στήριξη της Ουκρανίας

Nord Stream: Οι Ρώσοι πιέζουν τη Δύση για τις έρευνες σχετικά με την επίθεση στους αγωγούς

Ο Πούτιν δείχνει τη Δύση για τη σφαγή

Ζελένσκι: Θα υπάρξουν αντίποινα για τον βομβαρδισμό στη Ντνίπρο

Σεισμός στην Ταϊβάν: «Ήμασταν τυχεροί στην ατυχία μας» – Η μαρτυρία Έλληνα για τα 7,4 Ρίχτερ (Video)

Ετικέτες

Documento Newsletter