Πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι για το θέμα που έχει προκύψει με τους 38 πρόσφυγες σε νησίδα του Έβρου, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφής από την αρχή ότι εάν οι άνθρωποι αυτοί ήταν εντός ελληνικού εδάφους, είναι σαφές ποιες έπρεπε να είναι οι ενέργειες. Εάν ήταν στην τουρκική πλευρά, όπως ισχυρίστηκε η Κυβέρνηση, τότε οι ελληνικές αρχές έπρεπε να διεθνοποιήσουν το θέμα στην ΕΕ και στον ΟΗΕ ώστε να πιεστεί η Τουρκία να περισώσει αυτούς τους ανθρώπους.
Επιπλέον, αναφέρουν πως αν το θέμα είχε διεθνοποιηθεί θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να προβεί σε ενέργειες εργαλειοποίησης η Τουρκία και να σπρώξει αυτούς τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Και θα γινόταν γνωστό τι ακριβώς έγινε στην νησίδα διότι θα υπήρχε εμπλοκή του ΟΗΕ και της ΕΕ. Ωστόσο, η Κυβέρνηση δεν το έκανε αυτό διότι δεν θέλει την διεθνοποίηση τέτοιων ζητημάτων.
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν πως στις 17/8, αφού το περιστατικό είχε ολοκληρωθεί με το πέρασμα στην Ελλάδα των ανθρώπων στις 15/8, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει στο ερώτημα γιατί ενώ δεν είναι ελληνικό έδαφος η νησίδα, καταγραφόταν στους χάρτες του ελληνικού κτηματολογίου.
Μάλιστα, επισημαίνουν πως η πρόσφατη δήλωση ΜΚΟ δεν αναφέρει πουθενά ότι δεν υπήρξε θάνατος του παιδιού. Το θάνατο άλλωστε είχε επιβεβαιώσει ο ίδιος ο Μηταράκης στις 16/8.
*Με εκτεταμένο άρθρο η Καθημερινή αναπαράγει σήμερα τις δηλώσεις της δικηγόρου της οικογένειας της 5χρονης Μαρίας που ανατρέπουν τα δεδομένα του κυβερνητικού αφηγήματος:
“Η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη η οποία εκπροσωπεί ατομικά κάποια από τα μέλη της ομάδας αναφέρει ότι σε αυτή τη λίστα [που εστάλη στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρπου] υπήρχαν παραλείψεις στην καταγραφή λόγω έλλειψης διερμηνείας. Λέει ότι περιλαμβάνεται το όνομα της 5χρονης Μαρίας η οποία σύμφωνα με μαρτυρίες μεταναστών έχασε τη ζωή της τον Αύγουστο αλλά όχι το όνομα του πέμπτου παιδιού της ίδιας οικογένειας της Μάγιας η οποία βρίσκεται μεταξύ των 38 ανθρώπων που εντόπισαν τον Αύγουστο οι ελληνικές αρχές . “
Προκύπτει από τις καταθέσεις ότι πέθανε ένα παιδί 5 ετών, σε τουρκικό έδαφος. Θα κινηθούμε μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να έρθει να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένεια.
— Νότης Μηταράκης – Notis Mitarachi (@nmitarakis) August 16, 2022
Το ΥΜΑ επικοινώνησε,από την πρώτη στιγμή,με @UNHCRGreece & με @greekredcross, προκειμένου να δώσει άδεια η οικογένεια να συμβάλουν στην μεταφορά του πτώματος του 5χρονου κοριτσιού από την Τουρκία στη χώρα μας,ώστε να πραγματοποιηθεί με αξιοπρέπεια η ταφή από την οικογένεια του
— Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου (@migrationgovgr) August 22, 2022