Πήγαμε στο θέατρο Τζένη Καρέζη στην απονομή των χορηγιών του συλλόγου «Ερατώ» σε νέους καλλιτέχνες

Πήγαμε στο θέατρο Τζένη Καρέζη στην απονομή των χορηγιών του συλλόγου «Ερατώ» σε νέους καλλιτέχνες
Ήταν πολύ όμορφα στη χθεσινή εκδήλωση του συλλόγου «Ερατώ» στο θέατρο Τζένη Καρέζη. Για την ακρίβεια, ένιωσα σαν να πήγα σε μία απ’ τις ομορφότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις αφού περίσσεψαν τα συναισθήματα της αλληλεγγύης και της συγκίνησης. Και πως αλλιώς να μην ήταν έτσι, όταν παρακολουθήσαμε την απονομή των χορηγιών σε εφτά νέους καλλιτέχνες! Χορηγίες που αντιστοιχούν σε αξιοπρεπή χρηματικά ποσά ώστε οι καλλιτέχνες αυτοί να μπορέσουν να ολοκληρώσουν την παραγωγή των τραγουδιών τους. Δεν είναι όμως αυτό μόνο, εφόσον – όπως ακούσαμε από τον πρόεδρο του «Ερατώ», τον τραγουδοποιό Μανώλη Φάμελλο, και την τραγουδίστρια Νατάσσα Μποφίλιου – τα στελέχη της κριτικής επιτροπής (μεταξύ αυτών ο Monsieur Minimal και ο Άκης Δείξιμος που ήταν παρόντες) με επικεφαλής τη Δήμητρα Γαλάνη (ένα περαστικό πρόβλημα υγείας την κράτησε μακριά απ’ την εκδήλωση) προσφέρουν μία επιπλέον στήριξη: Την «επίβλεψη» τους σε όλα τα στάδια της παραγωγής μέχρι το τελικό προϊόν, δηλαδή το τραγούδι, να μπορέσει να φτάσει στον κόσμο. Πρόκειται για ένα μοντέλο αυτοδιαχείρησης με τη συλλογή του πνευματικού δικαιώματος να περνάει και στη δισκογραφία.
Αποφασίστηκε ομόφωνα οι χορηγίες του «Ερατώ» που θα απονέμονται από φέτος να φέρουν το όνομα της θρυλικής Δανάης Στρατηγοπούλου. Για το λόγο αυτό, την εκδήλωση χαιρέτισε η κόρη της Δανάης, η τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Λήδα Χαλκιαδάκη, η οποία πρόσφερε και σ’ όλους τους επιχορηγούμενους καλλιτέχνες από μία κόπια σε CD του σπάνιου άλμπουμ της μητέρας της, «Danai canta a Neruda» (1972).
Την εκδήλωση άνοιξαν οι παρουσιαστές της, ο Φάμελλος και η Μποφίλιου, καλώντας έναν – έναν τους καλλιτέχνες να δώσουν τις χορηγίες, αφού προηγουμένως μας εξέθεσαν τη λειτουργία και τη φιλοδοξία αυτής της νέας δράσης που πλέον θεσμοθετήθηκε και επισήμως. Έτσι, μέσα σ’ ένα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα τις εφτά χορηγίες παρέδωσαν σε εφτά νέα παιδιά αντιστοίχως η Χάρις Αλεξίου, ο Γιώργος Νταλάρας, η Γιώτα Βέη, ο Φίλιππος Πλιάτσικας, η Γιώτα Νέγκα, η Αναστασία Μουτσάτσου και η Μαρία Παπαγεωργίου. Στη συνέχεια, ο κάθε ένας επιχορηγούμενος καλλιτέχνης παρουσίασε και από ένα τραγούδι του, παιγμένο για κιθάρα, πιάνο ή λαούτο, ενώ ο τραγουδοποιός Στάθης Δρογώσης ανάλαβε να συνοδεύσει στο πιάνο κάποιους απ’ αυτούς.
Η πρώτη χορηγία απονεμήθηκε στην ερμηνεύτρια και τραγουδοποιό Πολυξένη Καράκογλου, που έχει ήδη παρουσία στη δισκογραφία και που απέδωσε το τραγούδι της στο πιάνο. Πολύ μου άρεσε η όλη φάση, καθώς άρχισε να μου θυμίζει Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού Κέρκυρας. Ο Χάρης Πανόπουλος στη συνέχεια μας τραγούδησε με το λαούτο του, ενώ η Ελεωνόρα Μανόνα, που τον διαδέχτηκε, προσωπικά με εντυπωσίασε με το λενοπλατωνικό κομμάτι της για πιάνο και μεταλλόφωνο. Η Νικολέτα Κίτσιου τραγούδησε ένα κομμάτι που της χάρισε ο Βασίλης Καζούλλης – αν θυμάμαι σωστά τώρα – ενώ η αμέσως επόμενη «βραβευμένη», η επίσης γνωστή από τη δισκογραφία και τα live, Νεφέλη Φασούλη, είπε λόγια σημαντικά στο τέλος του δικού της τραγουδιού: «Επειδή η παραγωγή ήταν όλη δική μου, τα λεφτά αυτά είναι πολύ σημαντικά για κάθε τέτοια προσπάθεια. Και, πιστέψτε με, όταν ξέρεις πως αυτά τα χρήματα βγαίνουν από τις εισπράξεις συναδέλφων για να δοθούν σε εμάς, είναι ίσως τα πιο ”τίμια” και καλοδεχούμενα χρήματα που έχουμε λάβει ποτέ». Φυσικά και καταχειροκροτήθηκε η Φασούλη υπό τα βλέμματα καλλιτεχνών που κουβαλάνε τη δική τους μεγάλη ιστορία στο χώρο του τραγουδιού. Δύο ακόμη νέους και άγνωστους καλλιτέχνες απολαύσαμε μέχρι το τέλος της εκδήλωσης: Τον Βαγγέλη Λαζόπουλο που μας τραγούδησε για πιάνο – φωνή ένα βαθύτατα πολιτικό τραγούδι του, καθώς και τη Χριστίνα Σαμαρά, που μας είπε πως παράτησε μια στρωμένη ζωή στη μακρινή Νορβηγία για ν’ αφοσιωθεί στο τραγούδι. Και καλά έκανε, καθώς πρόκειται για μία ερμηνεύτρια με μεγάλο εκτόπισμα φωνής και σκηνική παρουσία που εμένα με παρέπεμψε τόσο στη Joni Mitchell, όσο και στην Ηδύλη Τσαλίκη (να οι Αγώνες Κέρκυρας που έλεγα πριν)! Διόλου τυχαίο που η Λήδα Χαλκιαδάκη έπιασε μετά τη Σαμαρά και της είπε πως θα πρέπει οπωσδήποτε ν’ ασχοληθεί με τη jazz – rock σκηνή.
Ήταν σπάνιο το κλίμα της εκδήλωσης. Δεν ξέρω, αλλά το ότι βρεθήκαμε κλεισμένοι μέρα μεσημέρι σ’ ένα αθηναϊκό θέατρο, όχι και πολλοί άνθρωποι ομολογουμένως, παρέα με την Αλεξίου, τον Νταλάρα και άλλους μεγάλους τραγουδιστές, οι οποίοι σαν να παρέδωσαν τη σκυτάλη στους νεότερους, ήταν μια δράση παρεΐστικη και αγαπησιάρικη, που θα έπρεπε φυσιολογικά να απασχολήσει όλα τα ΜΜΕ με ρεπορτάζ και όχι να γίνεται απλώς αναπαραγωγή των δελτίων τύπων στα διάφορα sites. Γνώμη μου.
Έτσι, η μικρή αυτή τελετή απονομής έκλεισε τον πρώτο κύκλο χορηγιών εκ μέρους του συλλόγου «Ερατώ» τη στιγμή που έχει κινηθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις χορηγίες του 2025. Και με ένα ηλικιακό «άνοιγμα» κιόλας, αφού, όπως ακούσαμε από τον Φάμελλο, το ηλικιακό όριο των συμμετοχών θα φτάσει τα 45 έτη. Μία τρομερά βοηθητική κίνηση για κάθε επίδοξο νέο τραγουδιστή που θέλει να εκδώσει τη δουλειά του.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δημήτρης Γιαρμενίτης με τη μεγάλη θητεία στη δισκογραφική SONY, οι τραγουδιστές Βίκυ Καρατζόγλου, Σοφία Εμφιετζή, Μαρίνα Βλαχάκη, Γιάννης Λεκόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης, Θέλμα Καραγιάννη, ο στιχουργός Γιώργος Κλεφτογιώργος κ.α.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter