Ουκρανία: Πιέζει τις ΗΠΑ για τη χρήση όπλων – Η Ρωσία συνεχίζει την προέλαση στα ανατολικά

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε από την ΕΕ να ασκήσει πιέσεις στις ΗΠΑ ώστε το Κίεβο να εξασφαλίσει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα όπλα τους εναντίον στόχων που βρίσκονται σε βάθος στο ρωσικό έδαφος.

«Καλώ την ΕΕ να διαδραματίσει έναν ρόλο και να πει σθεναρά και με μεγάλη σαφήνεια ότι κάτι πρέπει να γίνει τώρα», δήλωσε ο Κουλέμπα κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, όπου μετέχει στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, συνεχίζουν να επιβάλλουν περιορισμούς στη χρήση των όπλων που παρέχουν στην Ουκρανία, ιδίως όσον αφορά τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ώστε να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Η Ουκρανία επιμένει στην άρση των περιορισμών αυτών για να της επιτραπεί να πλήξει σε βάθος στο ρωσικό έδαφος «νόμιμους στρατιωτικούς στόχους», υπενθύμισε ο Κουλέμπα, όπως αεροπορικές βάσεις από τις οποίες απογειώνονται τα αεροσκάφη που βομβαρδίζουν την Ουκρανία.

Η Ουάσινγκτον είχε δεχθεί να άρει εν μέρει τους περιορισμούς αυτούς, αλλά μόνο για να επιτρέψει στο Κίεβο να αμυνθεί από τα πλήγματα που προέρχονται από ρωσικά εδάφη που βρίσκονται κοντά στη μεθόριό του και στη γραμμή του μετώπου, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το Χάρκοβο.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της άρσης όλων των περιορισμών, αλλά πολλές χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων η Ιταλία ή η Ουγγαρία, αντιτίθενται.

Ο Κουλέμπα σημείωσε επίσης ότι θα αναφερθεί ενώπιον των Ευρωπαίων συναδέλφων του στις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των όπλων που έχουν υποσχεθεί να δώσουν στη χώρα του, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Patriot, οι οποίοι είναι απαραίτητοι στην ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

«Έχουν δοθεί υποσχέσεις για πυραύλους Patriot, αλλά κανένας δεν έχει παραδοθεί», σημείωσε ο Κουλέμπα. «Ορισμένες από αυτές τις καθυστερήσεις είναι υπερβολικά μεγάλες», πρόσθεσε. Κατά τη σύνοδο κορυφής του NATO στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είχαν υποσχεθεί να δώσουν στο Κίεβο τέσσερις συστοιχίες Patriot.

Η Ουκρανία δεν έχει λάβει νέα πυρομαχικά από τον Ιούνιο, δήλωσε από την πλευρά του στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

Την ίδια στιγμή, η ουκρανική πλευρά ανακοίνωσε ότι κατέρριψε δύο πυραύλους και 60 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) πάνω από εννέα περιοχές σε επίθεση που εξαπολύθηκε στη διάρκεια της νύχτας, αφού η Ρωσία ενέτεινε την επίθεσή της σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Η Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι έχασε τα ίχνη άλλων 14 drones, τα οποία είναι πιθανό να έπεσαν στο ουκρανικό έδαφος.

Περίπου 15 drones που εξαπέλυσε η Ρωσία στην τρίτη επίθεσή της στην ουκρανική πρωτεύουσα μέσα σε τέσσερις μέρες δεν έφθασαν τους στόχους τους, δήλωσε σήμερα ο Σέρχι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου.

Συντρίμμια από drone προκάλεσαν ζημιές σε παράθυρα και πόρτες μιας πολυκατοικίας και προκάλεσαν το ξέσπασμα πυρκαγιάς σε ένα κτήριο που δεν αποτελείτο από κατοικίες, η οποία και κατασβέστηκε, ανέφερε ο Πόπκο σε μια δήλωση μετά τα πιο πρόσφατα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στην Ουκρανία, που πραγματοποιήθηκαν κυρίως στη διάρκεια της νύχτας.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κιέβου Ρουσλάν Κραβτσένκο δήλωσε πως τα drones δεν προκάλεσαν ζημιές σε κρίσιμες υποδομές στην περιοχή του Κιέβου, ενώ οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές δεν ανέφεραν απώλειες.

Συντρίμμια προκάλεσαν επίσης το ξέσπασμα πυρκαγιάς στους χώρους ιδιωτικής επιχείρησης στην κεντρική περιφέρεια Τσερκάσι, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης. Κάπου 75 διασώστες αντιμετώπισαν την πυρκαγιά που είχε επεκταθεί σε τουλάχιστον 2.700 τετραγωνικά μέτρα μέχρι σήμερα το πρωί, όπως ανέφερε η ουκρανική κρατική υπηρεσία εκτάκτων αναγκών.

Η Ρωσία, που ξεκίνησε την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022, επιτέθηκε σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία τη Δευτέρα, 26 Αυγούστου με αεροπορικά πλήγματα στα οποία σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους ενεπλάκησαν τουλάχιστον 200 πύραυλοι και drones.

Η νέα επίθεση στο ενεργειακό δίκτυο έχει αναγκάσει το Κίεβο να προχωρήσει σε προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος αυτή την εβδομάδα στην προσπάθεια να σταθεροποιήσει το σύστημα.

Από την πλευρά τους οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν, ότι κατέλαβαν δύο χωριά στην ανατολική Ουκρανία — το Στελμαχίφκα στην επαρχία του Λουχάνσκ και το Μικολάιφκα στην επαρχία του Ντονέτσκ– , όπως μετέδωσαν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας.

Το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας σε πρωινή ενημέρωσή του είχε αναφέρει πως οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουαν επιθέσεις στην περιοχή του Στελμαχίφκα.

Διαβάστε επίσης

Πάβελ Ντούροφ: «Είναι παράλογο» – Τι λέει ο δικηγόρος του ιδρυτή του Telegram για τις έρευνες

Τραμπ: «Στη φυλακή για την υπόλοιπη ζωή του εάν το ξανακάνει» – Τι γράφει για τον Ζούκερμπεργκ σε νέο βιβλίο

Κουρσκ: Πονάει η Μόσχα, τρέμει η Δύση – Ουκρανία και Ρωσία προσπαθούν να παγιώσουν τα κέρδη στο πεδίο της μάχης

Ετικέτες