Δεχόταν συστηματικά σεξουαλική παρενόχληση από τον προϊστάμενό της στην εταιρεία όπου εργαζόταν. Πολλές φορές κυκλοφορούσε ημίγυμνος, ενώ μια φορά είχε αφήσει το παντελόνι του προκλητικά πάνω στο γραφείο της. Κάποιες άλλες φορές, ο προϊστάμενος της «πίεζε τα γεννητικά του όργανά στον ώμο της» ενώ αυτή καθόταν στην καρέκλα της με την πρόφαση ότι ήθελε να δει κάτι στον υπολογιστή της. Είναι μόνο μερικά από όσα περιγράφονται στην υπ’ αριθμόν 81/2023 απόφαση του Εφετείου Πειραιά, με την οποία επικυρώθηκε πρωτόδικη απόφαση που είχε εκδοθεί υπέρ της εργαζόμενης στην οποία αναγνώριζε την καταβολή αποζημίωσης ύψους 17.500 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Σε βάρος της Πρωτόδικης απόφασης είχε κατατεθεί έφεση , η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο του Πειραιά.
Στην απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Πειραιώς περιγράφονται αναλυτικά όσα κατήγγειλε η πρώην εργαζόμενη εταιρείας, ότι υπέστη από τον προϊστάμενό της. Όπως υπογραμμίζεται, οι μορφές παρενόχλησης, «μπορούν να κυμαίνονται από ήπιες συμπεριφορές μέχρι και σοβαρά ποινικά αδικήματα, ως τέτοιες δε, μεταξύ άλλων, θεωρούνται τα περιττά αγγίγματα στο σώμα του εργαζόμενου, ανεπιθύμητες ερωτικές και ανήθικες προτάσεις ή πίεση για σεξουαλικές πράξεις ή συνεχείς προτάσεις εντός του εργασιακού χώρου, πολύ περισσότερο και πράξεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας με εκμετάλλευση της εργασιακής θέσης του παθόντος».
Στην προκειμένη περίπτωση η εργαζόμενη, μητέρα δύο παιδιών, κατήγγειλε στην αγωγή αποζημίωσης που είχε καταθέσει ότι προσελήφθη στην εταιρεία το 2014 με μηνιαίες αποδοχές ύψους 500 ευρώ. Επρόκειτο για εταιρεία που δραστηριοποιείται στη διεξαγωγή διεθνών μεταφορών. Ωστόσο τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενε. Μέχρι και τον Ιανουάριο του 2019, η εταιρεία της όφειλε 14.589 ευρώ, καθώς παρά τις επίμονες προσπάθειές της, ο διευθυντής της εταιρείας και προϊστάμενός της, αρνούνταν να την ασφαλίσει.
Εκτός από αυτό, ο προϊστάμενός την παρενοχλούσε διαρκώς σεξουαλικά, «εκμεταλλευόμενος την εργασιακή τους σχέση».
«Πίεζε τα γεννητικά του όργανα στον ώμο της»
Ειδικότερα από τον Οκτώβριο του 2018 και μετά και ενώ ένα μήνα πριν η καταγγέλλουσα είχε «θέσει πιο επιτακτικά από ποτέ το θέμα της ασφάλισής της, αποσπώντας από τον προϊσταμενό της την υπόσχεση ότι θα το τακτοποιήσει», η συμπεριφορά του «άρχισε να υπερβαίνει τα όρια που δικαιολογούνται στο πλαίσιο της εργασιακής σχέσης και την οικειότητα που δημιουργείται εξ αυτής και να μετατρέπεται σε ερωτική προσέγγιση».
Συγκεκριμένα όπως υπογραμμίζεται στη δικαστική απόφαση, ο προϊστάμενός της «άφηνε διάσπαρτους πάνω στο γραφείο του ψηφιακούς δίσκους με πορνογραφικό υλικό (οι οποίοι αρχικά βρισκόταν στο συρτάρι του γραφείου), αφετέρου δε, κατά την ώρα εργασίας παρακολουθούσε στον υπολογιστή τους ψηφιακούς αυτούς δίσκους, φορώντας μεν ακουστικά για να μην ακούγεται ο ήχος, στρέφοντας, όμως, την οθόνη προς την ενάγουσα ώστε να την αναγκάσει να βλέπει, παρότι αυτή του είχε πει, αλλά και του είχε δείξει με τη συμπεριφορά της (αλλάζοντας θέση), ότι την ενοχλούσε το θέαµα».
Επίσης, όπως επισημαίνεται, ο προϊστάμενός, συνέχισε να την «προκαλεί» παρά το γεγονός ότι η καταγγέλλουσα του είχε ξεκαθαρίσει ότι η σχέση τους είναι μόνο επαγγελματική. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να «κυκλοφορεί ενίοτε ημίγυμνος από τη μέση και πάνω στον εργασιακό χώρο, ενώ μια φορά είχε αφήσει το παντελόνι του πάνω στο γραφείο της».
Άλλες φορές, ο προϊστάμενος , «επεδίωκε να έχει σωματική επαφή μαζί της, προσπαθώντας να την αγκαλιάσει… ενώ κατά τη διάρκεια που η ενάγουσα εργαζόταν στο γραφείο της, αυτός ερχόταν από πάνω της µε την πρόφαση να δει κάτι στον υπολογιστή της και πίεζε τα γεννητικά του όργανα στον ώµο της».
Γυμνές φωτογραφίες στο email
Ωστόσο η κατάπτυστη και παρενοχλητική συμπεριφορά του προϊσταμένου, κορυφώθηκε τον Ιανουάριο του 2019. Η καταγγέλλουσα επέστρεψε στην εργασία της, μετά την αργία της πρωτοχρονιάς. Ωστόσο όταν άνοιξε το email της διαπίστωσε ότι ο προϊστάμενος, τής είχε αποστείλει δυο email με «φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου μιας γυμνής γυναίκας», η οποία ήταν η τότε σύντροφός του.
Την ίδια μέρα, ο προϊστάμενος της τηλεφώνησε για να της «ευχηθεί καλή χρονιά και άρχισε να τη ρωτάει με τρόπο που της κίνησε την περιέργεια αν όλα ήταν καλά, αν είχε την αίσθηση ότι ήταν μια ιδιαίτερη ημέρα στη δουλειά, της είπε να αποχωρήσει νωρίτερα από την εργασία της και ότι θα της φέρεται πολύ καλά, εάν ήταν και η ίδια καλή μαζί του».
Η καταγγέλλουσα αποχώρησε από την εταιρεία σε «κατάσταση σοκ» και την επόμενη μέρα παραιτήθηκε από την εργασία της λόγω… των συνθηκών στέλνοντας ένα email.
Συγκεκριμένα στο ηλεκτρονικό της μήνυμα ανέφερε:
‘’… Δέχομαι κατ’ επανάληψη εκ µέρους σου προσβλητικές συµπεριφορές, που προσβάλλουν την προσωπικότητά μου και έχουν µεταβάλλει το γραφείο σε περιβάλλον εξευτελικό, εκφοβιστικό, επιθετικό και ταπεινωτικό για εµένα. Αποκορύφωµα ήταν τα δύο ηλεκτρονικά µηνύµατα που εστάλησαν στο προσωπικό ταχυδροµείο της εργασίας µου µε χυδαίο περιεχόµενο και µου δηµιούργησαν µεγάλη ταραχή, ανησυχία, φόβο. Δεν χρειάζεται να πω πόσο προσέβαλαν την αξιοπρέπειά µου ως εργαζόµενη και ως γυναίκα’’.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι ενέργειες αυτές του προϊσταμένου, συνιστούν «σεξουαλική παρενόχληση… αποτελούν μορφές ανεπιθύμητης λεκτικής και σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικού χαρακτήρα, που είχαν ως σκοπό αλλά και ως αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας της ενάγουσας». Επίσης το Δικαστήριο έκρινε ότι η καταγγέλλουσα «υπέστη ηθική βλάβη από την ανωτέρω περιγραφείσα υπαίτια, παράνομη και προσβλητική της προσωπικότητάς της συμπεριφορά του προϊσταμένου της, συνιστάμενη αφενός μεν στη μη ασφάλιση αυτής, παρά τις συνεχείς οχλήσεις της, με συνέπεια να στερείται ασφαλιστικής κάλυψης και να μη υπολογίζονται τα έτη εργασίας της ως συντάξιμα έτη, εκμεταλλευόμενος παράλληλα την ανάγκη της ενάγουσας να εργασθεί , αφετέρου δε στη σεξουαλική παρενόχληση της και τη συκοφαντική δυσφήμησή της».
Δείτε επίσης: Πάτρα: Νέα καταγγελία για τον νοσηλευτή που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση – Προσπάθησε να βιάσει κι άλλη κοπέλα