Αντιπολίτευση από ΣΥΡΙΖΑ με έμφαση στις λύσεις για την οικονομία και στην αντιμετώπιση της πανδημίας
Η τριήμερη συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ήταν μια γενική πρόβα της νέας αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως λέει στο Documento κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, «εκ του αποτελέσματος η τακτική αυτή κρίθηκε απολύτως επιτυχημένη», διότι αφενός έφερε στο προσκήνιο ένα μείζον για την κοινωνία θέμα όπως η ψήφιση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, αφετέρου εξέθεσε τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν προσήλθε να στηρίξει ούτε το νομοθέτημα της κυβέρνησής του ούτε τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος εκ των πραγμάτων καλείται το προσεχές διάστημα να σηκώσει το κύριο βάρος των επιπτώσεων των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας.
Παράλληλα έφερε σε δύσκολη θέση την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, η οποία αναγκάστηκε να ψηφίσει και να υπερασπιστεί ένα νομοθέτημα απέναντι στους πολίτες.
Και σε σύντομο χρονικό διάστημα, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, θα αναγκαστούν να υπερψηφίσουν και τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, αναδεικνύοντας και τις διαφορές εντός της δεξιάς πολυκατοικίας.
Η κεντρική πολιτική εκτίμηση που κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εντός της κοινωνίας η οικονομία είναι το πεδίο όπου θα δοκιμαστούν περισσότερο από κάθε άλλο οι κυβερνητικές επιλογές και γι’ αυτό το αμέσως προσεχές διάστημα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε συνεργασία με τις νομαρχιακές επιτροπές σε όλη τη χώρα θα προχωρήσουν σε σειρά επαφών με κοινωνικούς φορείς, όπως εμπορικοί και δικηγορικοί συλλόγοι, επιμελητήρια κ.ά.
Ο στόχος είναι να συνεχιστεί η διαδικασία διαλόγου και ενημέρωσης της κοινωνίας των πολιτών για τις καταστροφικές συνέπειες του νέου νόμου, ειδικά εν μέσω πρωτοφανούς ύφεσης και πανδημίας, αλλά και να ασκηθεί πίεση για την αναστολή εφαρμογής του.
Έμφαση και στην Covid-19
Ανάλογη στάση θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και στα ζητήματα της πανδημίας. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξήσει την πίεση προς την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τόσο αμιγώς το υγειονομικό σκέλος όσο και το σκέλος της οικονομικής στήριξης με έμφαση σε εργαζόμενους, ανέργους και πληττόμενες επιχειρήσεις.
Επιπροσθέτως θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα των δημόσιων συγκοινωνιών, όπου στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για σημαντικές ευθύνες για τα σχεδόν 300 οχήματα που είναι ακινητοποιημένα στα συνεργεία και τα αμαξοστάσια και παράλληλα για τις ελλείψεις προσωπικού, αφού η έρευνα του αρμόδιου τομεάρχη Νίκου Παππά την περασμένη Παρασκευή έβγαλε λαβράκι δείχνοντας ότι πολλοί οδηγοί αυτήν τη στιγμή είναι αποσπασμένοι σε υπουργούς!
Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος, στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της 7,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για κάλυψη μισθών σε υγειονομικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, προμήθεια εξοπλισμού ΜΕΘ στα νοσοκομεία, πρόσληψη έκτακτου προσωπικού και προμήθεια συρμών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μη επιστρεπτέα ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πολλών άλλων δράσεων σε ευαίσθητους κοινωνικά τομείς που σχετίζονται με την πανδημία. Και μάλιστα χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, αφού πρόκειται για 100% ευρωπαϊκά κονδύλια.
Σε ό,τι αφορά το πολιτικό παραγόμενο, η συζήτηση στη Βουλή για πρώτη φορά απομόνωσε την ΚΟ της ΝΔ, η οποία βρέθηκε απέναντι σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τρέφουν αυταπάτες, αλλά σημειώνουν με νόημα ότι το περίφημο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, όπως στήθηκε και προβλήθηκε από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, δεν θα είχε «περάσει» στην κοινωνία αν η τότε αντιπολίτευση δεν είχε προσχωρήσει σύσσωμη σε αυτό. Και, όπως λένε, ακόμη και σήμερα η ΝΔ και ο φιλικός της Τύπος επιχειρούν με κάθε τρόπο να επαναφέρουν το μέτωπο αυτό. Συνεπώς, καταλήγουν, το ανέβασμα των αντιπολιτευτικών τόνων για μείζονα προβλήματα και νομοθετήματα της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η καλύτερη απάντηση.
Οι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν
Στο εσωκομματικό είναι προφανές ότι οι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν ασχέτως του τακτικού συνεδρίου του κόμματος, το οποίο λόγω κορονοϊού ουδείς γνωρίζει πότε θα διεξαχθεί. Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα, ενώ και η όποια εσωστρέφεια στο εσωτερικό του κόμματος μοιάζει να υποχωρεί μπροστά στην αναγκαιότητα για άσκηση πιο σκληρής αντιπολιτευτικής στάσης απέναντι στο νεοφιλελεύθερο αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Για πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι ακόμη και για μια μικρή μερίδα εντός του κόμματος το αφήγημα αυτό είναι τέτοιας έντασης και κυρίως σε τέτοια αναντιστοιχία με την κρισιμότητα των καιρών και των αναγκών της κοινωνίας που κόβει κάθε διάθεση για μια κάποια συναίνεση στα λεγόμενα εθνικά θέματα. Πολλώ δε μάλλον όταν και εδώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ανοίγει τα χαρτιά της και δείχνει να κινείται μεταξύ των όσων της επιβάλλονται έξωθεν, του πολιτικού κόστους στην κοινωνία και των αντιδράσεων εντός της δεξιάς πολυκατοικίας.