Πιερρακάκης: Με ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Ανοίγει «παράθυρο» για δίδακτρα στα δημόσια

Πιερρακάκης: Με ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Ανοίγει «παράθυρο» για δίδακτρα στα δημόσια

Το νομικό πλαίσιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέροντας ότι η ίδρυσή τους, θα γίνει με την εποπτεία του κράτους.

Όπως σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης για να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια θα πρέπει να υπάρχει η έγκριση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και η γνώμη του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Επίσης, οι τίτλοι σπουδών θα έχουν σφραγίδα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Ο ρόλος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Για την εισαγωγή των Ελλήνων φοιτητών στα ιδιωτικά ΑΕΙ θα πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν «πιάσει» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του πεδίου τους κατά τις πανελλαδικές και αυτή θα είναι η μοναδική σύνδεση στο σύστημα πρόσβασης μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών ΑΕΙ.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Παιδείας αυτό θα γίνει προκειμένου να υπάρχει ένα καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια όσον αφορά στην εισαγωγή των Ελλήνων φοιτητών.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης το ονόμασε αυτό «πανελλαδικές εξετάσεις και για την πρόσβαση στα ιδιωτικά ΑΕΙ» αλλά στην πραγματικότητα αφορά μόνο την ΕΒΕ καθώς όλα τα υπόλοιπα όσον αφορά στην εισαγωγή των φοιτητών θα τα ορίζουν τα ίδια τα ξένα ΑΕΙ και το υπουργείο Παιδείας δεν θα έχει λόγο.

Δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια δια της «πλαγίας οδού»

Σύμφωνα με άλλη πρόβλεψη του νομοσχεδίου, εισάγονται δίδακτρα στα δημόσια ΑΕΙ δια της πλαγίας οδού, δηλαδή στους αλλοδαπούς φοιτητές, που αποκτούν τώρα δυνατότητα να εγγραφούν σε ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα!

Συγκεκριμένα, στην ενότητα «Ενίσχυση διεθνοποίησης δημοσίων πανεπιστημίων» προβλέπεται επιβολή διδάκτρων για αλλοδαπούς φοιτητές, σε ελληνόφωνα προγράμματα σπουδών.

Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από το Σεπτέμβριο του 2025, ενώ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με γνωστά ξένα πανεπιστήμια τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Τέλος το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 200 άρθρα στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για:

  • τα μη κερδοσκοπικά μη κρατικά πανεπιστήμια
  • τη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίων
  • την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
  • την πλήρη διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου
Documento Newsletter