Δύο θέματα έβαλε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τη Δευτέρα ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που αξίζει να συζητηθούν επειδή είναι για… κάτω από τη βάση.
Το πρώτο αφορά την απαγόρευση των κινητών στα σχολεία, για την οποία ο υπουργός Παιδείας δήλωσε πως μέχρι τώρα οι αποβολές είναι 6.043! Οταν για να περάσει ένα μέτρο τιμωρείς χιλιάδες μαθητές κάτι δεν πάει στο εκπαιδευτικό σου σύστημα.
Είναι φανερό ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα πάσχει. Οι μαθητές παιδεύονται να απομνημονεύσουν περισσότερο παρά να καταλάβουν και οι καθηγητές παιδεύονται να καλύψουν τη διδακτέα ύλη. Η ιερή σχέση δάσκαλου έχει υποβιβαστεί σε μια μηχανιστική διαδικασία την οποία τονίζουν οι μαζικές τιμωρίες.
Ταυτόχρονα η μεγαλύτερη απόδειξη της αποτυχίας είναι η επικράτηση των φροντιστηρίων που εμπορευματοποιεί τη Δημόσια Παιδεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Φιλανδία, που θεωρείται η χώρα με το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο ισχύουν ακριβώς τα… αντίθετα από την Ελλάδα. Ελάχιστες τιμωρίες, καθόλου παπαγαλία, μηδέν ιδιωτικά φροντιστήρια.
Πολύ περισσότερο δεν θα τολμούσε υπουργός Παιδείας να δηλώσει ότι υπήρξαν 6.000 αποβολές για το ίδιο παράπτωμα και να έμενε στη θέση του. Δεν υπάρχει παιδαγωγικό σύστημα στο οποίο θεωρείται σωστό η μαζική… προγραφή μαθητών.
«Αιώνιοι φοιτητές»
Το δεύτερο που είπε ο Κ. Πιερρακάκης είναι ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως για τις διαγραφές των φοιτητών που έχουν ξεπεράσει τα χρονικά όρια που θέτει ο νόμος. Δηλαδή, μαζικές διαγραφές των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών»
«Ο νόμος θα εφαρμοστεί απολύτως και απαρέγκλιτα. Τον έχουμε ψηφίσει και θα εφαρμοστεί… Δεν μπορεί να έχουμε ένα γιοφύρι της Αρτας. Να πάψουμε να το συζητάμε. Θα τηρήσουμε τον νόμο. Μιλάμε για το καλοκαίρι του 2025 και μετά, στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους θα υπάρξει ενεργοποίηση των συγκεκριμένων διατάξεων. Είμαι σαφής…», τόνισε.
Σύμφωνα με τον νόμο 4957/2022 τα ΑΕΙ θα πρέπει να διαγράψουν από τα μητρώα τους σχεδόν τους μισούς από τους εγγεγραμμένους. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία πρόκειται για 333.741 «αιώνιους φοιτητές».
Αυτό που δεν ορίζει ο νόμος αλλά η ζωή, είναι ότι πολλοί από τους λεγόμενους «αιώνιους» είναι πολίτες που εγκατέλειψαν τις σπουδές τους για λόγους οικονομικούς, οικογενειακούς, υγείας…
Πολλοί από αυτούς θα ήθελαν κάποια στιγμή να να επιστρέψουν στα αμφιθέατρα. Και παρά τις κραυγές εναντίον τους, δεν στοιχίζουν τίποτα στο κράτος. Μια εγγραφή σε μια βάση δεδομένων είναι. Ούτε φοιτητικό πάσο έχουν ούτε θέσεις σε φοιτητικές εστίες καταλαμβάνουν. Δεν έχουν καμία επίπτωση ούτε στη λειτουργία των ΑΕΙ ούτε στον προϋπολογισμό.
Αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο υπουργός Παιδείας θέλουν να «πουλάνε» στους ψηφοφόρους το λεγόμενο δόγμα του «νόμου και της τάξης». Μαθητές και φοιτητές είναι εύκολα θύματα…
Διαβάστε επίσης:
Βουλή: Ερώτηση Αραμπατζή σε Τσιάρα για τις νέες «αρρυθμίες» του ΟΠΕΚΕΠΕ
Νέα εμφάνιση Καραμανλή: Ομιλία στη Θεσσαλονίκη τέσσερις μέρες πριν τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν
Βουλή: Απέρριψε την τροπολογία ΠΑΣΟΚ για τους «Σπαρτιάτες» ο Λιβάνιος – Σύγκρουση Δουδωνή και Στίγκα