Πήλιο: Όταν το καλωσόρισμα είναι γνήσιο και οι άνθρωποι αυθεντικοί

Πήλιο: Όταν το καλωσόρισμα είναι γνήσιο και οι άνθρωποι αυθεντικοί

Λίγα μόλις χιλιόμετρα από το λιμάνι του Βόλου ορθώνεται το Πήλιο. Ένα «μουσείο» φυσικής ιστορίας ανείπωτης γοητείας, ένας επίγειος παράδεισος, μια ξεκούραση για μάτια του επισκέπτη.

Εδώ, οι εναλλαγές του τοπίου είναι συγκλονιστικές και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Όταν όμως ο χειμώνας καταφτάνει επιβλητικός σκεπάζοντας το βουνό με την κατάλευκη μαγεία του το τοπίο γίνεται κυριολεκτικά ονειρικό.

της Μυρσίνης Γρηγόρη

Η φυσική ομορφιά του Πηλίου, σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, το έχουν καθιερώσει ανάμεσα στους πιο προσφιλείς χειμερινούς προορισμούς. Τις πλαγιές του βουνού στολίζουν πυκνά δάση γεμάτα από αρώματα ξύλου, ρετσινιού, θυμαριού και φασκόμηλου. Φιδίσια ποτάμια και χείμαρροι με κρυστάλλινα νερά ξεπηδούν από τις δασωμένες αγκαλιές, εκεί όπου κρύβονται τα πηλιορείτικα χωριά. Είκοσι τέσσερα τον αριθμό, καθένα με το δικό του γοητευτικό χαρακτήρα.

Τρεις ξενώνες… τρεις γευστικοί σταθμοί!

Σε ένα μέρος που φημίζεται για τα εξαιρετικά, τοπικά προϊόντα και την παραδοσιακή μαγειρική, μια απόδραση στην ύπαιθρο θα ήταν μισή, χωρίς ένα γευστικό ταξίδι! Γι’ αυτό ζητήσαμε από 4 δυναμικές γυναίκες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να μας ταξιδέψουν σ’ ένα Πηλιορείτικο γευστικό καλωσόρισμα. 

Παραδοσιακές γεύσεις απ’ το 1915

Στο ομορφότερο σημείο της Πορταριάς, η Ελένη Καραΐσκου συνεχίζει μια παλιά, οικογενειακή παράδοση, με έναν μικρό ξενώνα και το εστιατόριο που τιμά όλα τα παλιά, ξεχασμένα πιάτα του Πηλίου. Πάνω στη μεγάλη πλατεία του χωριού, το Kritsa gastronomy hotel προσφέρει μοναδική και ζεστή φιλοξενία. Κι όπως μας λέει η ιδιοκτήτρια: «Η μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών προϊόντων σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές γεύσεις του εστιατορίου, συνθέτουν το δικό μας γευστικό καλωσόρισμα. Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να συμμετάσχει στα μαθήματα ελληνικής παραδοσιακής μαγειρικής».

Ο πρωινός μπουφές στο «Κρίτσα» είναι ατελείωτος και κάθε μέρα διαφορετικός. Κουλούρια σπιτικά, τσουρέκι, φρέσκο ψωμί, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Ελληνικά τυροκομικά και αυγά ντόπια, αλλαντικά και λουκάνικα Πηλίου. Όλων των ειδών οι πίτες, μέλι και γλυκά του κουταλιού, χειροποίητα ρυζόγαλα, λουκουμάδες, μπουγάτσα γλυκιά, δίπλες, μαρμελάδες αρωματισμένες με κανέλα και όλα φτιαγμένα από τη κουζίνα και τους ανθρώπους του Κρίτσα. Μπορείτε να γευτείτε επίσης ελιές Πηλίου και αγνό παρθένο ελαιόλαδο της περιοχής. Δεν λείπει φυσικά η ζεστή παραδοσιακή σούπα τραχανά και κατσαμάκι. Στο εστιατόριο θα βρείτε όλες τις παραδοσιακές συνταγές όπως σπετζοφάι, χόρτα τσιγαριστά με αυγά μάτια, γαλοτύρι, τσιτσίραβλα, τραχανά με τυρί ή λουκάνικα, αλλά και μπουμπάρι με πατάτες στον φούρνο. 

Το μάζεμα των λωτών

Ο ξενώνας Aleka’s House βρίσκεται στην πανέμορφη Τσαγκαράδα και διαθέτει ένα παραδοσιακό café με τζάκι και θέα στο Αιγαίο, καθώς και ένα εξαιρετικό εστιατόριο με παραδοσιακά πιάτα και ντόπια προϊόντα. Το εστιατόριο του ξενοδοχείου έχει πιστοποίηση ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και λειτουργεί καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ. Παρέχει καταπληκτικά παραδοσιακά εδέσματα με τοπικά προϊόντα και τσίπουρο τοπικής παραγωγής. Έχει μια κάβα με ποικιλία κρασιών για κάθε γούστο και γεύση.

Μιλήσαμε με την Ελένη Στεργιοπούλου την ιδιοκτήτρια του Aleca’s House και μας λέει: «Ο Δεκέμβριος είναι ο πρώτος μήνας του Χειμώνα μας, στη διάρκεια του οποίου μαζεύουμε τις ελιές και λωτούς απ’ τα κτήματά μας. Με το φρέσκο ελαιόλαδο φτιάχνουμε τη γνωστή «λαδομπούκα» (ψητό ψωμί με φρέσκο ελαιόλαδο και λίγη ρίγανη), η οποία είναι και το καλωσόρισμα του μήνα για τους επισκέπτες μας. Συνοδεύεται τέλεια με το φρουτώδες και αρωματικό ντόπιο κόκκινο κρασί «φραουλί», το οποίο παράγεται από μια τοπική ποικιλία της Τσαγκαράδας και του Πηλίου γενικότερα, τη φράουλα».

Και συμπληρώνει: «Το μάζεμα των λωτών είναι εξαιρετική εμπειρία και τους απολαμβάνουμε με ντόπιο μέλι καστανιάς, παλαιωμένο κονιάκ και λίγη κανελίτσα. Η ζωή στην Τσαγκαράδα είναι πανέμορφη, ενδιαφέρουσα και μας κρατά πάντα σε εγρήγορση και σε ομαδική δραστηριότητα όλων των κατοίκων. Απολαμβάνουμε τα της γης μας και τα προσφέρουμε στους λάτρεις του πανέμορφου βουνού των Κενταύρων. Βέβαια εδώ οι δραστηριότητες είναι τόσες πολλές σε κάθε εποχή, που κάθε μήνας έχει διαφορετικές ασχολίες». 

Χριστούγεννα… η ενθύμηση των παιδικών μας χρόνων.

Το ξενοδοχείο «Οδός Κενταύρων», βρίσκεται στην Τσαγκαράδα, δίπλα στη γραφική πλατεία των Αγίων Ταξιαρχών. Είναι ένα πανέμορφο ξενοδοχείο, με χωριάτικη διακόσμηση, χειροποίητα αντικείμενα και έργα τέχνης , συλλογή βιβλίων, επιτραπέζιων παιχνιδιών. Το καλοκαίρι ο πρωινός μπουφές μεταφέρεται στη λουλουδιασμένη αυλή ενώ το χειμώνα το café–bar και η κουζίνα του ξενοδοχείου σερβίρουν σπιτικές λιχουδιές δίπλα στο τζάκι. Καθημερινά παρασκευάζεται ζυμωτό ψωμί και ο μπουφές του πρωινού αποτελείται από σπιτικά εδέσματα που παράγουν οι ίδιοι, ή τοπικοί παραγωγοί. Φέτος τα Χριστούγεννα οι τρίτης γενιάς ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου, η Ναταλί και ο Βασίλης, σας υποδέχονται με χειροποίητα μελομακάρονα, κουραμπιέδες και τα «σιδεράκια», παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς, φερμένη από τους Έλληνες της Αιγύπτου.

«Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή των παιδιών. Για μας τα Χριστούγεννα είναι η ενθύμηση των παιδικών μας χρόνων. Γι’ αυτό λοιπόν τα γράμματα στον Άγιο Βασίλη, οι χειροτεχνίες, οι κατασκευές, τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, η μυρωδιά από τα φρεσκοψημμένα κουλουράκια και η οικογενειακή θαλπωρή, είναι εμπειρίες που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί με τους φιλοξενούμενούς μας, μικρούς και μεγάλους! Πολλές φορές μας ρωτάνε τί άλλαξε στη ζωή μας φεύγοντας από την Αθήνα. Η αισθητική άλλαξε …Όταν περιβάλλεσαι από όμορφα μέρη, τοπία, εικόνες, τότε μόνο όμορφα πράγματα μπορείς να αισθανθείς και να δημιουργήσεις. Η ευχή μας για το νέο έτος είναι αγάπη…αγάπη στα λόγια, στις πράξεις, αγάπη για τον εαυτό μας, για τους άλλους, για τη ζωή, για την φύση… Αγάπη και περισσότερη ευγένεια στην καρδιά και στην ψυχή μας.»

27/12 συνταγή για χριστουγεννιάτικα κουλουράκια. Πλάθουμε, ψήνουμε, τρώμε! 

Καλωσόρισμα με γλυκό του κουταλιού

Ο Συνεταιρισμός Γυναικών Ανηλίου, ιδρύθηκε το 2000 από μια ομάδα 16 γυναικών, με σκοπό, την συμβολή του στην ανάδειξη και προβολή των τοπικών προϊόντων του Πηλίου. Σήμερα παραμένουν 7 γυναίκες. Η κα Μένη Καρκαλά είναι μια από αυτές. Μιλήσαμε μαζί της, και μας είπε: «Ο επισκέπτης στο εργαστήριό μας, πρώτα θα κεραστεί με το παραδοσιακό γλυκάκι απ’ τα χεράκια μας, μετά θα πιει το λικεράκι του και έπειτα θα έχει την ευκαιρία να δει τη διαδικασία επεξεργασίας των προϊόντων και να δοκιμάσει τις θεσπέσιες γεύσεις. Αυτήν την εποχή θα βρει γλυκά του κουταλιού, φιρίκι, κάστανο, μπακλαβά, δίπλες (κατά παραγγελία), μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Όλα τα προϊόντα μας είναι σε λογικές τιμές. Προσκαλούμε όλους όσοι έχουν λησμονήσει το τι σημαίνει φρέσκο και αγνό προϊόν, χωρίς συντηρητικά να έρθουν να δοκιμάσουν ότι τους ευχαριστεί». Γιορτινές ώρες: 9-5μμ, Καθημερινά:9-3μμ 

Ετικέτες

Documento Newsletter