Για τον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση της κρίσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας λέγοντας πως «στα προσωρινά μέτρα, έχει προβλεφθεί αποθεματικό ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021 που μαζί με τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, φτάνουν τα 31,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή όσα θα πάρουμε περίπου τα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στα μόνιμα μέτρα, η νομοθέτηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, μειώνουν το μη-μισθολογικό κόστος, καθιστούν πιο ελκυστική την απασχόληση, αυξάνουν το καθαρό εισόδημα των εργαζομένων και τονώνουν την ιδιωτική κατανάλωση.
Ωστόσο ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2021, πέραν της έμπρακτης στήριξης των πληττόμενων από την πανδημία και της μείωσης φόρων και εισφορών, κάνει κάτι πολύ περισσότερο.
Χρηματοδοτεί όλες τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου:
– Από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μέχρι όλους τους μηχανισμούς της εξωστρέφειας της οικονομίας μας.
– Από την δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας μέσω των προγραμμάτων ενός νέου, εκσυγχρονισμένου ΟΑΕΔ, μέχρι τη στήριξη των συμπολιτών μας στη Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη που εισέρχονται στον δρόμο της απολιγνιτοποίησης.
– Και φυσικά, στον κρίσιμο τομέα της Εθνικής Άμυνας, την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της Πατρίδας μας, μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση της αμυντικής μας βιομηχανίας και την αύξηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων».
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει ότι χρειαστεί για να αντιμετωπίσει την νέα τουρκική προκλητικότητα»
Επίσης αναφέρθηκε και στις τουρκικές προκλήσεις προσπαθώντας να εξωραΐσει την κατάσταση μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που δεν αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Υποστήριξε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου έκανε ένα ακόμη βήμα στην άσκηση πίεσης προς την πλευρά της Τουρκίας για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας».
Για τις νέες κίνησες της Τουρκίας είπε ότι προβαίνει συνεχώς σε προκλήσεις ενώ «Η Ευρώπη προχωρά με αργά βήματα, πιο αργά από όσο θα θέλαμε αλλά προχωρά προς την σωστή κατεύθυνση. Θα αξιοποιήσουμε όλα τα βήματα.» Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση είναι έτοιμη στο ενδεχόμενο που η Τουρκία στείλει γεωτρύπανο εντός της ελληνική ΑΟΖ, απάντησε ότι «Είμαστε πάντα έτοιμοι για ότι χρειαστεί».
Ο κ. Πέτσας είπε ότι με τα συμπεράσματά του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:
– Καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και απέναντι στην ίδια την Ένωση.
– Διευρύνει τη λίστα των υποκείμενων σε κυρώσεις προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
– Έδωσε εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να υποβάλουν το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021 γραπτή έκθεση, η οποία θα αφορά όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της Τελωνειακής Σύνδεσης.
– Καλεί τη γειτονική χώρα να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, οι οποίες θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
– Καταδικάζει τις μονομερείς τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια και καλεί την Τουρκία σε πλήρη συμμόρφωση με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
– Επισημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί για να αντιμετωπίσει τα δίκτυα των παράνομων διακινητών, ώστε να περιοριστούν οι ροές στο Αιγαίο.