Πέτσας και Εξαδάκτυλος σε αντίπαλα «στρατόπεδα» για τους… απρόθυμους ιδιώτες γιατρούς

Πέτσας και Εξαδάκτυλος σε αντίπαλα «στρατόπεδα» για τους… απρόθυμους ιδιώτες γιατρούς

“Κόντρα” ξέσπασε ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα και τον φιλοκυβερνητικό πρόεδρο του ΠΙΣ Αθανάσιο Εξαδάκτυλο με αφορμή την εντυπωσιακή… απροθυμία των ιδιωτών γιατρών να συνδράμουν το έργο των συναδέλφων τους στα δημόσια νοσοκομεία που είναι στα όρια της εξάντλησης.

Κατά τον Στέλιο Πέτσα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτών γιατρών, αν δεν υπάρξει εθελοντική συνεισφορά, όπως είπε στον ΣΚΑΪ, καθώς μόλις 50 γιατροί ανταποκρίθηκαν στην έκκληση Κικίλια. 

«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιούμε τους δημόσιους πόρους και όταν χρειάζεται θα συνεργαζόμαστε με τους ιδιωτικούς πόρους για να στηρίξουμε το σύστημα υγείας. Όμως όταν φτάνουμε στα όρια και δεν υπάρχει αυτή η εθελοντική συνεργασία, θα πρέπει η κυβέρνηση να παίρνει σκληρές αποφάσεις. Επομένως αν χρειάζεται να πάμε σε επιτάξεις, θα το κάνουμε, γιατί όπως φάνηκε και από τη χθεσινή παρουσίαση δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής κι επομένως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να κρατήσουμε ψηλά τις δυνατότητες του συστήματος υγείας να περιθάλψει όσους πολίτες έχουν ανάγκη», δήλωσε ο Στ Πέτσας. Βέβαια μένει να δούμε τι σόι επιτάξεις θα είναι και εάν γίνουν, οι επιταγμένοι γιατροί πόσο αδρά θα αμειφθούν. Μήπως κατά τα πρότυπα της επίταξης ή καλύτερα ακριβής ενοικίασης των κλινικών;

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, απάντησε ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να ενσωματωθούν όσοι έχουν δείξει διάθεση. Με λίγα λόγια, ασχοληθείτε με τους 50 και βλέπουμε…..

«Τα τελεσίγραφα και οι διορίες δυσκολεύουν αυτή τη διαδικασία. Δεν την ευνοούν και δεν την προάγουν», σημείωσε.

Μάλιστα παρέπεμψε σε άλλες «δεξαμενές γιατρών που μπορούν να εργαστούν». Ενδεικτικά, όπως είπε, «είναι οι άνθρωποι που περιμένουν ειδικότητα, είναι αυτοί που απολύθηκαν και δικαιώθηκαν στα δικαστήρια και μπορούν να επιστρέψουν, είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται υπό κρίση και η κρίση πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα».

 

Documento Newsletter