Πέτσας: Δεν εξετάζεται προς το παρόν η κήρυξη έκτακτης ανάγκης στα νησιά

Δεν εξετάζεται ζήτημα κήρυξης των νησιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του προσφυγικού, όπως ζήτησε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι και ο κ. Μουτζούρης πείσθηκε μετά την ενημέρωση που είχε από τους αρμόδιους υπουργούς. 

Αναφορικά με την αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του εθνικού συντονιστή Αλκιβιάδη Στεφανή, ο κ. Πέτσας εξήγηχε ότι με την ίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης οι διάχυτες αρμοδιότητες περνούν στον κ. Μηταράκη ενώ στον Αλκιβιάδη Στεφανή παραμένουν οι αρμοδιότητες φύλαξης των συνόρων.

Ακολούθως ανέφερε: “«α χθεσινά επεισόδια στη Μόρια αναδεικνύουν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας που είναι η ασφάλεια των πολιτών. Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου…Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δε συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου.

Επιπλέον οι ελληνικές Αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε. Και η Κυβέρνηση αναπτύσσει όλους τους άξονες του Σχεδίου της: Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων…Προχωράμε στην εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο και ξεκινήσαμε τις επιστροφές.

Ενδεικτικά, ενώ ολόκληρο το 2019 είχαν γίνει μόνο 391 επιστροφές, μέσα στον Ιανουάριο του 2020 είχαμε 85 επιστροφές σε 7 αποστολές. Επιδίωξή μας είναι να τις πολλαπλασιάσουμε, ώστε να φτάσουν στις 200 την εβδομάδα εντός τριμήνου.

Επίσης, προχωράμε σε ανταποδοτικά μέτρα προς τις τοπικές κοινωνίες. Με τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, προβλέπεται η ενίσχυση των δήμων οι οποίοι θα φιλοξενήσουν δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, με 25 εκατομμύρια ευρώ. Με ακόμη 25 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των δράσεων για τη στήριξη τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και έργων υποδομών.

Επιπλέον, στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ). Στόχος μας είναι να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας. Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των Οργανώσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, καθώς πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα υπογράφηκε συμφωνία που προβλέπει τη φιλοξενία του επιχειρησιακού γραφείου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο στην Ελλάδα (EASO), τον διπλασιασμό του προσωπικού που απασχολεί στην Ελλάδα, από τα 500 άτομα στα 1.000, και στην αύξηση κατά 30% της χρηματοδότησης, που για το 2020 θα ανέλθει στα 36 εκατομμύρια ευρώ». 

Ετικέτες