Πετρούνιας-Στεφανίδη: Η ζούγκλα με τα δύο λιοντάρια

Η «Δευτέρα των ολυμπιονικών» βρίσκει τον Πετρούνια έτοιμο να υπερασπιστεί το σκήπτρο του στους κρίκους και τη Στεφανίδη αποφασισμένη να γίνει σκληρό καρύδι για τις ανταγωνίστριες.

Ο Πετρούνιας φοβάται μόνο την κακιά στιγμή, αφού κανένας «μνηστήρας» δεν μπορεί να μιμηθεί το απαιτητικό του πρόγραμμα

Δέκα μέρες μετά το ξεκίνημα των Αγώνων ξημερώνει επιτέλους στο Τόκιο η «Δευτέρα των oλυμπιονικών». Εάν πάνε όλα καλά αύριο στα σκάμματα και τα ταπί της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου, θα ανατείλει εβδομάδα όχι μεταλλίου αλλά μεταλλίων. Οταν ανεβαίνουν στο «παλκοσένικο» δύο ολόχρυσα αστέρια όπως ο Λευτέρης Πετρούνιας και η Κατερίνα Στεφανίδη η νύχτα γίνεται μέρα.

Η μεγάλη μέρα θα ξεκινήσει… νύχτα, με τον τελικό του μήκους που εδώ και πέντε χρόνια φιλοξενεί το ολυμπιακό όνειρο του Μίλτου Τεντόγλου (04.20) και θα ολοκληρωθεί αργά το μεσημέρι, ελπίζουμε με τον Πετρούνια καμαρωτό στο υψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου. Για τη Στεφανίδη και τις δύο παραστάτιδες Κυριακοπούλου, Πόλακ, η ώρα της κρίσης θα φτάσει την Πέμπτη, βραδιά του τελικού του επί κοντώ. Ενα σκουντούφλημα όμως στον σημερινό προκριματικό (13.20) μπορεί να γκρεμίσει τα πάντα.

Προέχει, όμως, ο «άρχοντας των δαχτυλιδιών». Που αύριο έχει τελικό. Είναι το σημαντικότερο ραντεβού της ζωής του. Αυτό που επί μήνες φοβόταν ότι θα τον έβρισκε παροπλισμένο σε κάποιον καναπέ στο Περιστέρι.

Οταν ο Πετρούνιας υποβλήθηκε σε σοβαρή εγχείρηση στον ώμο, στις 5 Νοεμβρίου 2018, γνώριζε ότι είχε μπροστά του βασανιστική ανηφόρα. Πέρα από τις δυσκολίες της αποθεραπείας, κλήθηκε να ολοκληρώσει την προκριματική διαδικασία για το Τόκιο σε τέσσερις μόνο αγώνες. Αντίθετα οι ανταγωνιστές του είχαν την πολυτέλεια όχι μίας, αλλά τριών αποτυχιών (ή απουσιών).

Το 3/3 που πέτυχε ο σπουδαίος Κινέζος Γιανγκ Λιου ελλείψει Πετρούνια άφησε τον Ελληνα ολυμπιονίκη μετέωρο. Πλέον, χρειαζόταν τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες παγκόσμιου κυπέλλου και μάλιστα με βαθμολογία που θα τον έβγαζε στον αφρό, στην ισοβαθμία με τον Λιου. Και όμως, τις πέτυχε ο αθεόφοβος.

Τα μετέωρα βήματα είναι η σπεσιαλιτέ του.

«Τώρα δεν φοβάμαι»

Ο Πετρούνιας εξασφάλισε την πρόκριση για το Τόκιο μόλις έναν μήνα προτού ανάψει η φλόγα. Στις 25 Ιουνίου 2021 με θρίαμβο 15.500 βαθμών στην Ντόχα. «Τώρα πια δεν φοβάμαι τίποτε, το άγχος θα το έχουν οι άλλοι» δήλωσε εκείνη τη μέρα. Η δήλωση του μεθυσμένου από σιγουριά προπονητή του Δημήτρη Ράφτη αμέσως μετά τον προκριματικό στο Τόκιο (αυτόν που δεν έδειξε ποτέ η ΕΡΤ) ήταν ακόμη πιο γλαφυρή, στα όρια της έπαρσης: «Παίζουμε με τα νεύρα των αντιπάλων».

Και πώς να μην αισθάνεται άτρωτος ο Λευτέρης; Τα τελευταία εξίμισι χρόνια ηττήθηκε μόνο όταν υποχρεώθηκε να κατέβει σε αγώνα εγχειρισμένος, σε άγρα βαθμών (δεύτερος στο Παγκόσμιο Κύπελλο τον Νοέμβριο του 2019 στο Κότμπους). Υγιής και φορτσάτος δεν χάνει ποτέ από κανέναν.

Το παλμαρέ του περιλαμβάνει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο του 2016 στο Ρίο, τρεις σερί παγκόσμιους και πέντε ευρωπαϊκούς τίτλους, χώρια οι δευτερεύουσες διοργανώσεις

όπως οι ευρωπαϊκοί ή μεσογειακοί αγώνες. Το αήττητο σερί ξεκίνησε την άνοιξη του 2015, την ίδια εποχή που η Παγκόσμια Ομοσπονδία Γυμναστικής έδωσε το όνομα του Πετρούνια σε μια απαιτητική άσκηση στους κρίκους. Ο Λευτέρης δεν ήταν ακόμη θρύλος.

Στον αυριανό τελικό των κρίκων, που αρχίζει στις 11 το πρωί, ο Πετρούνιας (15.333) θα συναντήσει ξανά τον αχώνευτο Γιανγκ Λιου (15.300) –που συνηθίζει να φέρεται αλαζονικά προς τους αντιπάλους του–, όπως και τους δύο αθλητές με τους οποίους μοιράστηκε το ολυμπιακό βάθρο προ πενταετίας στο Ρίο: τον Βραζιλιάνο Αρτούρ Ζανέτι (14.900) και τον Ρώσο Ντένις Αμπλιάζιν (14.800).

Ο Γάλλος Σαμίρ Σαΐντ Αΐτ (15.066) και ο Τούρκος Ιμπραήμ Τσολάκ (14.933) είναι οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι μετά τον ασυναγώνιστο Ελληνα. Την οχτάδα συμπληρώνουν ένας δεύτερος Κινέζος (Χάο Γιουν, 14.800) και ένας δεύτερος Τούρκος (Αντέμ Ασίλ, 14.800).

Οι αριθμοί που σημειώνονται στις παρενθέσεις είναι η βαθμολογία των αθλητών στον προκριματικό του περασμένου Σαββάτου, που πάντως δεν μεταφέρεται στον τελικό. Είναι ξεκάθαρο ότι υπό κανονικές συνθήκες μόνο ο Λιου μπορεί να απειλήσει τον Πετρούνια. Υπό κανονικές συνθήκες.

Η κακιά στιγμή

Ο ασύλληπτος συντελεστής δυσκολίας του προγράμματος που εκτελεί ο Πετρούνιας τον φέρνει πολύ μακριά από τους υπόλοιπους (σε βαθμολογίες πάνω από το 15.500), αρκεί να μην υπάρξουν οφθαλμοφανείς αστοχίες στην εκτέλεση. Με άλλα λόγια, ο 30χρονος Λευτέρης φοβάται μόνο μια κακιά στιγμή, όπως αυτή που κατέστρεψε το ολυμπιακό όνειρο της Σιμόν Μπάιλς.

Η διάσημη Αμερικανίδα παραπάτησε σε μια άτσαλη προσγείωση στο άλμα, τραυματίστηκε και αποσύρθηκε τόσο από το σύνθετο ατομικό όσο και από το ομαδικό στο Τόκιο. Με επιχείρημα το υπόλοιπο πρόγραμμά του, ο Πετρούνιας μάλλον θα κερδίσει μετάλλιο ακόμη και αν κουτρουβαλιαστεί στην έξοδο. Εφόσον «καρφωθεί», όπως στον προκριματικό, θα αφήσει τους άλλους να μάχονται για το ασήμι και τον μπρούντζο.

Μόλις δύο αθλητές-μύθοι έχουν υπερασπιστεί με επιτυχία το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στους κρίκους: ο εξ Αρμενίας Σοβιετικός Αλμπέρτ Αζαριάν (1956, 1960) και ο Ιάπωνας Ακινόρι Νακαγιάμα (1968, 1972), που δεν αποκλείεται να κάνει την απονομή των μεταλλίων αύριο, έστω με τη διακριτικότητα που απαιτεί το πρωτόκολλο. Ο Νακαγιάμα είναι σήμερα 78 ετών και ο Αζαριάν 92.

Σε άλλα ατομικά αγωνίσματα της ενόργανης, μόνο τρεις αθλητές υπερασπίστηκαν με επιτυχία τον ολυμπιακό τίτλο τους: ο Ισπανός σπεσιαλίστας του άλματος Χερβάσιο Ντεφέρ (2000 και 2004), ο Κινέζος Ζου Κάι στις ασκήσεις εδάφους (2008 και 2012) και ο Ιάπωνας Κόχεϊ Ουτσιμούρα στο σύνθετο ατομικό (2012 και 2016).

Συλλεκτικό χρυσάφι

Η Στεφανίδη δεν είναι η αχτύπητη Κατερίνα της διετίας 2016-17, συλλέκτης χρυσού στο Ρίο και το Λονδίνο. Μετά το άλμα στα 4,85 μ., με το οποίο κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019 στην Ντόχα, δεν έχει ξαναφτάσει τόσο ψηλά. Ωστόσο, είναι η πολύπειρη αθλήτρια των μεγάλων αγώνων.

Το προσωπικό ρεκόρ της (4,91 μ.) το πέτυχε στο προηγούμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου. Στο Ρίο, πριν από πέντε χρόνια, πέρασε καθαρά τα 4,85 μ., ακριβώς όσο χρειαζόταν για να νικήσει την Αμερικανίδα Σάντι Μόρις και την ουρανοκατέβατη Νεοζηλανδή Ελίζα ΜακΚάρτνεϊ.

Στα χρόνια της κυριαρχίας της η Στεφανίδη δεν έχει καταγράψει ούτε μία αποτυχία σε μεγάλο αγώνα. Δεν είναι η αθλήτρια που θα στραπατσαριστεί στον προκριματικό ούτε αυτή που θα κάνει τρεις άκυρες στον τελικό (όπως η τότε ολυμπιονίκης Τζένιφερ Σουρ στο Ρίο). Αύριο, στο Τόκιο, θα εμφανιστεί πανέτοιμη να περάσει το όριο πρόκρισης των 4,70 μ. (αν και πιθανότατα δεν θα χρειαστεί) και την Πέμπτη οι άλλες θα πρέπει πρώτα να σκοτώσουν το λιοντάρι για να γίνουν βασίλισσες της ζούγκλας.

Η Στεφανίδη ξέρει ότι δεν «έχει» στα πόδια της άλματα πάνω από τα 4,90 μ. και παρακολουθεί σχολαστικά το μετεωρολογικό δελτίο. «Εγώ πηδάω πάντα το ίδιο και έτσι ελπίζω να κριθούν τα μετάλλια σε σχετικά χαμηλές επιδόσεις» λέει. «Ο άσχημος καιρός στο Τόκιο μπορεί να αποδειχτεί σύμμαχός μου».

Ζεστός αέρας

Η Σάντι Μόρις, που ηττήθηκε στα σημεία από την Κατερίνα στο Ρίο (ισόπαλες στα 4,85 μ.) αλλά καθαρά και ξάστερα στο Λονδίνο (όπου έμεινε στα 4,75 μ.), επιστρέφει για να διεκδικήσει το χρυσάφι που τόσο της λείπει. Η Μόρις ήταν ασημένια και πρόπερσι στην Ντόχα πίσω από την Ανζέλικα Σιντόροβα, που στον ζεστό αέρα του Κατάρ πλησίασε το φράγμα των 5 μέτρων (4,95 μ.). Η Μόρις έχει φετινό 4,84 μ. και θεωρείται μάλλον αουτσάιντερ παρά φαβορί για την πρωτιά.

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Σιντόροβα θα εμφανιστεί με φανέλα δίχως διακριτικά, αλλά τουλάχιστον κατόρθωσε να τρυπήσει τα στεγανά του ντόπινγκ και να ταξιδέψει στο Τόκιο. Πριν από ενάμιση μήνα η Μοσχοβίτισσα πήδηξε 4,91 μ. στη Φλωρεντία.

Η Αμερικανίδα Κέιτι Ναζεότ φαίνεται ότι είναι η καλύτερη απ’ όλες φέτος, αφού έχει τις πέντε από τις επτά καλύτερες επιδόσεις της χρονιάς, ανάμεσά τους και το 4,95 μ. της 26ης Ιουνίου στα «τράιαλς» των ΗΠΑ. Ωστόσο, η 30χρονη αθλήτρια από το Κλίβελαντ απέτυχε πρόπερσι στην Ντόχα (7η) και δεν έχει να επιδείξει μεγάλη διάκριση στην καριέρα της. Στις ολυμπιάδες δεν διακρίνονται πάντοτε οι αθλήτριες επιδόσεων.

Η Αγγλίδα Χόλι Μπράντσο ανέβηκε και αυτή στα 4,90 μ. μες στον Ιούνιο, ενώ το Τop 5 κλείνει με την 25άχρονη Αυστραλέζα Νίνα Κένεντι που έχει στα πόδια της 4,82 μ. Η Στεφανίδη έχει φετινό ρεκόρ 4,80 μ. από τις αρχές Μαΐου στην Καλιφόρνια, αλλά δείχνει να ανεβαίνει και ποντάρει στην πείρα της.

Συνομήλικες

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι κοπέλες που προαναφέρθηκαν πλην της Κένεντι ανήκουν στην ίδια φουρνιά: γεννημένη το 1990 η Κατερίνα, το 1991 οι Ναζεότ, Σιντόροβα, Μπράντσο, το 1992 η Μόρις.

Η Τίνα Σούτεϊ από τη Σλοβενία πήδηξε πρόσφατα 4,74 μ., όπως και η Ιρίνα Ζουκ από τη Λευκορωσία. Η «ανεξάρτητη» Ρωσίδα Πολίνα Κνόροζ έχει σκαρφαλώσει στα 4,75 μ. Η 34χρονη Κουβανέζα Γιαρισλέι Σίλβα, δεύτερη το 2012 στο Λονδίνο πίσω από τη Σουρ και μπροστά από τη Γέλενα Ισινμπάγεβα, ξέμεινε φέτος στα 4,60 μ.

Η 35άχρονη Νικόλ Κυριακοπούλου, που έχασε το Ρίο λόγω τραυματισμού, αλλά έναν χρόνο νωρίτερα κατέκτησε παγκόσμιο μετάλλιο στο Πεκίνο, πήδηξε 4,70 στις αρχές Ιουλίου στη Γαλλία, αλλά έχει ατομικό ρεκόρ 4,83 μ. Η Ελένη Πόλακ, 25 Μαΐων, καλείται να ξεπεράσει το φετινό της 4,60 μ. για να φτάσει στον τελικό.

Πριν από εννέα χρόνια, στο Λονδίνο, η Κυριακοπούλου ήταν 19η και η Στεφανίδη 24η, με επίδοση 4,25 μ. έναντι 4,50 μ. της ξεχασμένης (13η στον αγώνα) Στέλλας Λεδάκη. Δεν είναι λοιπόν σπάνιο φαινόμενο να εκπροσωπείται το ελληνικό επί κοντώ με τρεις αθλήτριες σε μεγάλη διοργάνωση. Μόλις χτες αγωνίστηκαν στον προκριματικό των αντρών οι Εμμανουήλ Καραλής, Κώστας Φιλιππίδης.

Η Στεφανίδη δεν είναι η ασυναγώνιστη Κατερίνα του 2016-17, αλλά παραμένει παγκόσμια κλάση και έχει εθιστεί στους θριάμβους