Στον υμνητή του Νικόλαου Ντε Γκρες έχουν επιβληθεί από τις δικαστικές αρχές στέρηση εξόδου από τη χώρα, παρουσία δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα και καταβολή εγγύησης 5.000 ευρώ. Ο ίδιος επιβεβαίωσε στο Documento τη δικαστική του περιπέτεια, απόρροια κακουργηματικής ποινικής δίωξης σε βάρος του, κάνοντας λόγο για λανθασμένη και υπερβολική δικαστική κρίση. Ανέφερε ότι δεν έχει διαπράξει κάτι το μεμπτό ως δήμαρχος και τόνισε ότι θα δικαιωθεί στα ανώτερα δικαστήρια.
Διαβάστε σχετικά: Ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης «έστεψε» πρίγκιπα τον Παύλο Ντε Γκρες (video)
Οι καταγγελίες
Οπως καταγγέλλει στο Documento η Αθηνά Μπιρμπάκου, πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων, MSc Εγκληματολογίας, Οικονομικής Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος: «Το 2019 καταγγείλαμε με έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία στην Εισαγγελία Γυθείου τον δήμαρχο Ανατολικής Μάνης σχετικά με τις διαχειριστικές του πράξεις οικονομικής φύσης. Εκτοτε διενεργήθηκαν δύο έλεγχοι στον δήμο και στα νομικά πρόσωπα αυτού.
Επειδή η Εισαγγελία Γυθείου δεν απέστειλε τα πορίσματα στον οικονομικό εισαγγελέα, όπως όφειλε, απευθύνθηκα προσωπικά στον εισαγγελέα εφετών Αθηνών, ο οποίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση κατά δικαστικών λειτουργών που υπηρετούν στην Εισαγγελία Γυθείου. Για τον λόγο αυτό αναγκάστηκε η εισαγγελέας Γυθείου να αποστείλει τις εκθέσεις, αυτή της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας και την άλλη του υπουργείου Οικονομικών, στον οικονομικό εισαγγελέα. Ετσι, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για συνολικά 17 αιρετούς. Δηλαδή σε όλο το διοικητικό συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Ανατολικής Μάνης (ΔΕΥΑΑΜ) και στις προέδρους των σχολικών επιτροπών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες φέρεται να έχουν υπεξαιρέσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Τέθηκαν οι περιοριστικοί όροι απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ, παρουσία κάθε 1η του μήνα και 15 στον δήμαρχο Ανατολικής Μάνης Πέτρο Ανδρεάκο και στους δημοτικούς συμβούλους του δήμου Ανατολικής Μάνης, που ήταν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΑΜ.
Σύμφωνα με την κατηγορία, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΜ διέγραψαν οφειλές καταναλωτών ύδρευσης, ενώ παράλληλα δεν μερίμνησαν έτσι ώστε να εισπράξουν τις οφειλές των καταναλωτών, με αποτέλεσμα την παραγραφή ποσού που αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ».
Πορίσματα-φωτιά
Οπως διαπιστώνεται μεταξύ άλλων στην έκθεση διαχειριστικού ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών –είναι στην κατοχή του Documento– για όλες τις διαχειριστικές χρήσεις από την ίδρυση της ΔΕΥΑΑΜ (2011) έως και την τρέχουσα χρήση του ελέγχου (2022), η οποία διαβιβάστηκε στις 4/11/2022 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Γυθείου: «H διαφορά που διαπιστώθηκε από τον έλεγχό μας μεταξύ των λογιστικών υπολοίπων του λογαριασμού και των αναλυτικών ισοζυγίων του εμπορικού προγράμματος της επιχείρησης, η οποία την 31/12/2020 ανήλθε στο ποσό των 633.393,10€, θα πρέπει άμεσα να διερευνηθεί και να διαπιστωθεί η προέλευσή της και να τακτοποιηθεί. Από τις απαντήσεις της ίδιας της επιχείρησης προκύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της διαφοράς δεν είναι πιθανό να εισπραχθεί».
Επιβαρυντικό είναι επίσης και το πολυσέλιδο «εμπιστευτικό» ΑΠ: 18916 πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας – Μονάδα Επιθεωρήσεων και Ελέγχων, Περιφερειακή Υπηρεσία Τρίπολης για τη δημοτική αρχή του δήμου Ανατολικής Μάνης σε ό,τι αφορά τον οικονομικό έλεγχο που έγινε στις σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και στη ΔΕΥΑΑΜ.
Η απάντηση του Πέτρου Ανδρεάκου στο Documento
«Απαγγέλθηκε απαράδεκτη ποινική δίωξη σε βάρος του ΔΣ της ΔΕΥΑΑΜ του Δήμου Ανατ. Μάνης αποτελούμενο από 13 άτομα, ότι παραγράφηκαν δήθεν οφειλές των ετών 2015 – 2016, εποχή των capital controls και των μνημονίων. Και ότι δήθεν ζημιώθηκε η επιχείρηση με πόρισμα διαχειριστικού ελέγχου του 2020.
Κατά αρχήν η Επιχείρηση δεν έχει υποστεί καμία ζημία όπως αποδεικνύεται από τις οικονομικές καταστάσεις του 2025, οι οποίες ήδη προσκομίστηκαν και αφετέρου, και το κυριότερο, η δίωξη έγινε με νομικό ισχυρισμό ότι η παραγραφή είναι πενταετής ενώ σύμφωνα με την 1015/2024 απόφαση του Αρείου Πάγου σε συνδυασμό με την 5/2022 απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου η παραγραφή είναι 20ετής.
Δεν θα κρίνω προς το παρόν τη νομιμότητα άσκησης της ποινικής δίωξής μου, διετέλεσα πρόεδρος από 25/11/2019 έως 3/2/2020, που ακόμα κι αν ήθελε υποτεθεί ότι υφίσταται πενταετής παραγραφή για τους γνωρίζοντες νομικά, η παραγραφή του έτους 2015 έχει έναρξη την 1η Ιανουαρίου 2016 και του 2016 σαφώς δεν υφίσταται καν. Το νομικό παράδοξο είναι ότι η ΔΕΥΑΑΜ είχε γενικό διευθυντή υψηλά αμειβόμενο (περί τις 4.000 ευρώ μηνιαίως), ο οποίος και ήταν σύμφωνα με τον ΟΕΥ υπεύθυνος να εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο ένδικα μέσα, πράγμα που δεν έκανε ποτέ, αλλά αντίθετα διαβεβαίωνε ότι έχει διασφαλίσει την παραγραφή και δεν του ασκήθηκε καμία ποινική δίωξη. Τούτο στην κρίση σας και των αναγνωστών σας. Λυπούμαι όμως που διασύρεται ο Δήμος Ανατολικής Μάνης για κατάχρηση, πράγμα εντελώς ψευδές και συκοφαντικό, και σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να ενημερώσω μέσω του Μέσου σας την κοινή γνώμη ποια είναι η κατηγορία που έχει απαγγελθεί. Η οποία κατηγορία δεν είναι τελεσίδικη ούτε αμετάκλητη και η οποία θα ανατραπεί μετά βεβαιότητας κατόπιν των αποφάσεων της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αλλά και των οικονομικών στοιχείων που προσκομίσαμε στην ανάκριση».