Πετρόπουλος: Το ασφαλιστικό έφερε για πρώτη φορά πλεονάσματα

Οι πολιτικές εξελίξεις, το πακέτο μέτρων για την οικονομία, τα εργασιακά και η επόμενη μέρα βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης που διεξήχθη μεταξύ του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου και του αναπληρωτή τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της ΝΔ Μάριου Σαλμά, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΡΤ1.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι το ασφαλιστικό έφερε για πρώτη φορά πλεονάσματα και πλέον η μέση σύνταξη είναι μεγαλύτερη, ενώ αναφέρθηκε επίσης στον αναπτυξιακό νόμο, που ψηφίστηκε το 2018, «ο οποίος πριμοδοτεί και δίνει φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν υψηλή τεχνολογία και δημιουργούν συνθήκες επανακατάρτισης των εργαζομένων». Παράλληλα, είπε ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα που αφορούν την έναρξη των έργων στο Ελληνικό. «Το έργο είχε τόσα προβλήματα που δεν μπορούσε να ξεκινήσει. Αφού τα λύσαμε, το Δημόσιο είναι σε θέση να προχωρήσει στα έργα» υποστήριξε ο κ. Πετρόπουλος.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαλμάς τόνισε ότι επί τεσσεράμισι χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα στο Ελληνικό. Όπως σημείωσε, «η κυβέρνηση ήταν απέναντι ιδεολογικά, όπως ήταν απέναντι και με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε κάθε επένδυση».

Για το θέμα του ΕΚΑΣ, ο κ. Σαλμάς υπογράμμισε: «Ποια κυβέρνηση θα μπορούσε να κόψει το ΕΚΑΣ; Ποια κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει 900 εκατ. ευρώ από τους χαμηλοσυνταξιούχους από το ΕΚΑΣ, για να το δίνει επίδομα στους νέους και να τους παγιδεύει στη φτώχεια; Μόνο αυτή η κυβέρνηση». Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαλμάς σχολίασε ότι οι συνταξιούχοι καταψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι το ΕΚΑΣ καταργήθηκε με πρόβλεψη του νόμου 3863/2010. «Όμως, στη συνέχεια, το θέμα τέθηκε από την πλευρά των δανειστών κι έπρεπε να επιλέξουμε αν θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η χώρα και είπαμε να συνεχίσουμε σε αυτές τις δεσμεύσεις. Παρά ταύτα, δεν καταργήσαμε το ΕΚΑΣ, το διατηρήσαμε, μειούμενο πράγματι από χρόνο σε χρόνο, με την προσδοκία ότι θα μπορούμε στο μεταξύ να λαμβάνουμε μέτρα υποστήριξης των συνταξιούχων που το έχαναν. Την πρώτη χρονιά, δώσαμε πλήρη φαρμακευτική κάλυψη, το δεύτερο χρόνο δώσαμε το κοινωνικό μέρισμα, τον τρίτο χρόνο δώσαμε πάλι κοινωνικό μέρισμα και λάβαμε κάποια επιπλέον μέτρα προστασίας και μετά λάβαμε τα μέτρα για την επιδότηση του ενοικίου, το επίδομα παιδιού, κ.λπ.» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Για τα φάρμακα, ο κ. Σαλμάς ανέφερε ότι, επί θητείας του, τα φάρμακα μειώθηκαν κατά 23% μεσοσταθμικά και μειώθηκε επίσης η δαπάνη, χωρίς να επηρεαστεί η περίθαλψη. «Έτσι και τώρα, είμαστε προσηλωμένοι στο να παίρνει ο ασθενής φθηνό φάρμακο και αυτό θα συνεχίσουμε, γιατί μέσα στην κρίση το δικαιούται. Δεν θα υπάρξουν από τη ΝΔ αυξήσεις στα φάρμακα» ξεκαθάρισε ο κ. Σαλμάς.

Ο κ. Πετρόπουλος απάντησε: «Ως προς τη μείωση της τιμής των φαρμάκων, που συνέβη πράγματι, να θυμηθούμε ότι ήταν τα γενόσημα που έριξαν τις τιμές».

Σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού που πραγματοποιήθηκε, ο κ. Σαλμάς δήλωσε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού προβλεπόταν από το ν. 4172/2013, ο οποίος προέβλεπε ότι, «μετά τη λήξη του δεύτερου μνημονίου, δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου του 2017, θα άρχιζε η επαναφορά του κατώτατου μισθού σταδιακά σε τρεις ετήσιες αυξήσεις με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησε δύο χρόνια, προχώρησε στην αύξηση από 1ης Ιανουαρίου του 2019. Την έκανε με έναν τρόπο που ίσως δεν έχει ζυγίσει ακριβώς τις επιπτώσεις στην οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ από τη στιγμή που θα αναλάβει [την] κυβέρνηση, θα συνεχίσει να αυξάνει τον κατώτατο μισθό με ρυθμό διπλάσιο της ετήσιας αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο κ. Πετρόπουλος υπενθύμισε ότι, μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου μνημονίου, θα γινόταν η αύξηση του κατώτατου μισθού, «μόνο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ το δεύτερο μνημόνιο. Επομένως, δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί η διάταξη που αφορούσε τον κατώτατο μισθό, καθώς το μνημόνιο δεν ολοκλήρωσε την πορεία του και η Ελλάδα δεν αξιολογήθηκε ως επιτυχής στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει με το δεύτερο μνημόνιο. Για τις αυξήσεις που υπόσχεται η ΝΔ στους μισθούς, μου κάνει εντύπωση να ακούω για επιπτώσεις στην οικονομία από την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά από την άλλη να υπόσχεται ότι θα δώσει αυξημένη μισθολογική παροχή στους πολίτες» τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κάνοντας λόγο για «σκόπιμη παραπλάνηση ενός λαού που υπέφερε με την ανεύθυνη στάση της ΝΔ».

ΑΠΕ – ΜΠΕ