Πέθανε σε ηλικία 99 ετών ο Πρίγκιπας Φίλιππος

Πέθανε σε ηλικία 99 ετών ο πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμούργου και σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Ήταν 73 χρόνια παντρεμένος με τη Βασίλισσα Ελισάβετ.
Οι σημαίες στη χώρα κυματίζουν μεσίστιες. Η υγεία του πρίγκιπα Φίλιππου είχε επιδεινωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Στις αρχές Μαρτίου σύμφωνα με ανακοίνωση των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, ο Δούκας του Εδιμβούργου υπεβλήθη σε εγχείρηση καρδιάς και έμεινε για μέρες στο νοσοκομείο μέχρι να αναρρώσει. Αρχικώς είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο King Edward VII με λοίμωξη στις 16 Φεβρουαρίου.

Είχε απομακρυνθεί εδώ και χρόνια από τα καθήκοντά του. Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2017 ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τα καθήκοντά του και έκτοτε οι δημόσιες εμφανίσεις του ήταν πολύ σπάνιες. Παρά το γεγονός ότι ζούσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έγινε πρωτοσέλιδο το 2019 όταν συμμετείχε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον Ιανουάριο του 2019.

Οι σύνδεση του με την Ελλάδα

Ο πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε το 1921 στο νησί της Κέρκυρας ως Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας.  Η οικογένειά του ωστόσο εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού. Ενώ θα μπορούσε να γίνει ο  Κυρίαρχος της Θάλασσας, τελικά παραιτήθηκε και παραμέρισε τις προσωπικές του φιλοδοξίες για να σταθεί στο πλευρό της Βασίλισσας Ελισάβετ ως πρίγκιπας αν και δεν του δόθηκε ποτέ επίσης αυτός ο τίτλος.

Παντρεύτηκε την Ελισάβετ Β’, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από το γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου.

Έχοντας επιλέξει το συγκεκριμένο τρόπο ζωής συνέχισε να εργάζεται για τη χώρα ακόμη και στη δεκαετία του ’90.

Ο Φίλιππος απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο. Έχει οκτώ εγγόνια και δέκα δισέγγονα.

Το έργο του σπάνια ερχόταν στην επιφάνεια λόγω των κακών του σχέσεων με τον τύπο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, σε δήλωση του τόνισε ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος «διαμόρφωσε και ενέπνευσε τις ζωές αναρίθμητων νέων ανθρώπων».