Θλίψη στον χώρο της μόδας προκαλεί η είδηση του θανάτου του διάσημου σχεδιαστή μόδας Φρανιίσκο Ραμπανέδα Κουέρβο, γνωστού παγκοσμίως ως Πάκο Ραμπάν σε ηλικία 88 ετών.
Ο Ραμπάν, ο οποίος έγινε γνωστός τη δεκαετία του ’60 ως το enfant terrible της γαλλικής μόδας αποκλήθηκε και «μεταλλουρός της μόδας» για τις καινοτόμες κλωστοϋφαντουργικές του δημιουργίες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μεταλλικών και διαφόρων υφασμάτων.
Le couturier Paco Rabanne est mort à l’âge de 88 ans https://t.co/lyF5AYpvKn
— Le Monde (@lemondefr) February 3, 2023
Ποιός ήταν ο Πάκο Ραμπάν
Γεννήθηκε το 1934 στο Pasajes de Luz της Χώρας των Βάσκων. Η μητέρα του ήταν η βασική μοδίστρα του σχεδιαστή Cristóbal Balenciaga και ο πατέρας του στρατιώτης των Δημοκρατικώνκατά τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, οπότε η οικογένειά του μετακόμισε στα βορειοδυτικά της Γαλλίας.
Αργότερα μετακόμισε στο Παρίσι, όπου σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο, σχεδίασε γεωμετρικά φορέματα και απλές γραμμές που αναγνωρίστηκαν αμέσως από κορυφαίους θεσμούς της τέχνης και της μόδας.
Ξεκίνησε δημιουργώντας αξεσουάρ και ενδύματα Haute υπό την σκέπη εικονικών σχεδιαστών όπως οι Givenchy, Balenciaga, Nina Ricci και Pierre Cardin.
Το 1966 δημιούργησε τη δική του εταιρεία που γρήγορα κέρδισε δημοτικότητα για τα πρωτοποριακά σχέδια που καινοτομούσαν στη βιομηχανία της μόδας χρησιμοποιώντας πειραματικά υλικά όπως αλουμίνιο, δεμένο δέρμα, φτερά στρουθοκαμήλου, χαρτί, φθορίζον δέρμα, σφυρήλατο μέταλλο, αλουμινένιο σημείο, πλαστικό. Αργότερα δημιούργησε κοστούμια για τις ταινίες «Two on the Road» (1967), «Casino Royale» (1967) και «Barbarella» (1968).
Το 1986, η μάρκα Paco Rabanne έγινε μέλος της ισπανικής πολυεθνικής εταιρίας Puig, αλλά ο σχεδιαστής συνέχισε να είναι επικεφαλής της εταιρείας με το χαρακτηριστικό καινοτόμο πνεύμα του στην καινοτομία και τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα η επιχείρηση αφιερώθηκε αποκλειστικά στην παραγωγή αρωμάτων, αλλά επανενεργοποίησε τη γραμμή prêt-à-porter το 2011, διορίζοντας τον ινδό Manish Arora ως καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου, αντικαταστάθηκε από την Lydia Maurer και διαδέχτηκε τον Julien Dossena.
Πηγή: Variety, Le Monde