Πέθανε ο σκηνοθέτης της «Βασιλικής» Βαγγέλης Σερντάρης

Πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης, Βαγγέλης Σερντάρης, σε ηλικία 87 ετών.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών ανακοίνωσε την απώλεια του σπουδαίου σκηνοθέτη και παραγωγού, Βαγγέλη Σερντάρη, επίτιμου μέλους της με σημαντικό, επώνυμο και δημιουργικό έργο» έγραψε σε ανάρτησή της η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών παραθέτοντας και το έργο του.

Ήταν διεθνής σκηνοθέτης με πλούσιο έργο αναγνωρισμένο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κέρδισε βραβεία στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και σημαντικότερες ταινίες του είναι η «Ληστεία στην Αθήνα» (1969) ένα καταπληκτικό φιλμ νουάρ, όπως και το πολιτικό ερωτικό δράμα «Βασιλική» (1997).

Άλλες ταινίες του οι «Θερμοκήπιο» (1985), «Ο έβδομος ήλιος του έρωτα» (2001). Επίσης υπήρξε συμπαραγωγός στην ταινία «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρη.

Ο Σερντάρης χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ο πατέρας του ελληνικού ρεαλισμού στον κινηματογράφο. Η Ροζίτα Σώκου τον αποκάλεσε Φελίνι της Ελλάδος. Ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός σκηνοθέτη σε πάνω από 50 ταινίες.

Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες που έχει βγάλει ποτέ η Ελλάδα. Ανήκει στη χρυσή γενιά του κινηματογράφου, γενιά που έβγαλε ονόματα όπως ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Παντελής Βούλγαρης, Κώστας Φέρρης, Τώνια Μαρκετάκη, Δήμος Θεός κ.ά.