Πέθανε ο Σάμι Μπάσο: Ο άνδρας με το σύνδρομο προγηρίας που έζησε όσο κανείς άλλος

Πέθανε ο Σάμι Μπάσο: Ο άνδρας με το σύνδρομο προγηρίας που έζησε όσο κανείς άλλος

Πέθανε σε ηλικία 28 ετών ο Σάμι Μπάσο, ο άνδρας ο οποίος έζησε περισσότερο από κάθε άλλο ασθενή με προγηρία. Πριν πέντε χρόνια είχε τιμηθεί από τον Ιταλό πρόεδρο της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, με τον τίτλο του ιππότη της ιταλικής αβασίλευτης δημοκρατίας.

Με καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή της Βιτσέντσα, σπούδασε φυσικές επιστήμες και δημιούργησε μη κερδοσκοπικό οργανισμό με αντικείμενο την ασθένεια από την οποία υπέφερε, με στόχο την ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση των πολιτών.

Πρόκειται για σπάνιο σύνδρομο το οποίο προκαλεί πρόωρη γήρανση του οργανισμού. Οι γιατροί είχαν πει στους γονείς του Μπάσο ότι θα ζούσε το πολύ μέχρι τα δεκατρία του χρόνια. Εκείνοι, όμως, αναζήτησαν αμέσως την βοήθεια επιστημόνων στην Ευρώπη και ιδίως στην Αμερική, όπου η έρευνα έχει πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο.

Τι είναι η προγηρία

Πρόκειται για σπάνιο σύνδρομο, το οποίο προκαλεί πρόωρη γήρανση του οργανισμού. Η προγηρία είναι επίσης γνωστή ως σύνδρομο προγηρίας Hutchinson-Gilford (HGPS) ή ως νόσος του «Benjamin Button» (που πήρε το όνομά της από το διήγημα και την ταινία «Η περίεργη υπόθεση του Benjamin Button»)

Οι γιατροί είχαν πει στους γονείς του Μπάσο ότι θα ζούσε το πολύ μέχρι τα 13 του (τα περισσότερα παιδιά με προγηρία δεν ζουν μετά την ηλικία των 13 ετών). Εκείνοι, όμως, αναζήτησαν αμέσως την βοήθεια επιστημόνων στην Ευρώπη και ειδικά στην Αμερική, όπου η έρευνα έχει πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο.

Προκαλείται από μια μετάλλαξη στο γονίδιο LMNA. Η ασθένεια προσβάλλει εξίσου άτομα όλων των φύλων και φυλών. Περίπου 1 σε κάθε 4 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται με αυτήν παγκοσμίως.

Ένα και μόνο λάθος σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο προκαλεί την παραγωγή μιας μη φυσιολογικής πρωτεΐνης. Όταν τα κύτταρα χρησιμοποιούν αυτή την πρωτεΐνη, που ονομάζεται προγκερίνη, διασπώνται πιο εύκολα. Αυτό οδηγεί τα παιδιά με προγηρία να γερνούν γρήγορα.

Καθώς τα παιδιά με προγηρία μεγαλώνουν, εμφανίζουν ασθένειες που θα περίμενε κανείς να δει σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, όπως απώλεια οστών, σκλήρυνση των αρτηριών και καρδιακές παθήσεις. Τα παιδιά με προγηρία συνήθως πεθαίνουν από καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Διαβάστε επίσης:

Ο Πούτιν γιορτάζει τα 72α γενέθλιά του: «Ο Θεός να σώζει τον Τσάρο» – Οι πρώτες ευχές

Γεωργία: Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο – Σε τροχιά σύγκρουσης η πρόεδρος με την κυβέρνηση

Αντέχει έναν πόλεμο το Ιράν; – Κυρώσεις, πληθωρισμός και διαφθορά

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter