Πέθανε ο Ρόμπερτ Τάουνι, ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος του «Chinatown»

Πέθανε ο Ρόμπερτ Τάουνι, ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος του «Chinatown»

Σε ηλικία 89 ετών έφυγε από τη ζωή ο Ρόμπερτ Τάουνι όπως επιβεβαίωσε η συνεργάτιδα του Carri McClure, η οποία δήλωσε ότι πέθανε «ειρηνικά στο σπίτι του, περιτριγυρισμένος από την αγαπημένη του οικογένεια».

O Ρόμπερτ Τάουνι ξεκίνησε την καριέρα του ως σεναριογράφος στην τηλεόραση σε σειρές όπως το «Breaking Point», το «The Outer Limits» και το «The Man from U.N.C.L.E.». Στη συνέχεια τελειοποίησε σενάρια για διάφορες ταινίες όπως το «Bonnie and Clyde» και το «The Godfather».

Το 1974, ακολούθησε ίσως το πιο γνωστό του σενάριο, για την ταινία «Chinatown», το οποίο όχι μόνο κέρδισε το Όσκαρ, αλλά έχει αναφερθεί ως ένα από τα καλύτερα σενάρια όλων των εποχών.

Το «Chinatown»  διαδραματίζεται στο Λος Άντζελες του 1937 και ακολουθεί τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Jake Gittes (Jack Nicholson), ο οποίος μπλέκεται σε έναν περίπλοκο ιστό διαφθοράς, βίας και εξουσίας. Το σενάριο του Τάουνι ανέβασε την ταινία σε ένα αριστουργηματικό ύψος, αφήνοντας μια διαρκή επίδραση στον κινηματογράφο ως ένα από τα κατεξοχήν έργα του λεγόμενου Νέου Χόλυγουντ.

Ένα χρόνο μετά επέστρεψε με το σενάριο για το «Shampoo», το οποίο έλαβε επίσης υποψηφιότητα για Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, εργάστηκε ως βοηθός σεναριογράφος για πολλά έργα -όπως το «The Missouri Breaks», το «Heaven Can Wait» και άλλα- συχνά χωρίς κάποιο credit.

Τη δεκαετία του ’80, στράφηκε προς τη σκηνοθεσία, γυρίζοντας τις ταινίες «Personal Best» και «Tequila Sunrise».

Σημαντικός σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η συνεργασία του με τον Τομ Κρουζ στην ταινία «Μέρες κεραυνού» και ακολούθησαν με την ταινία «Η Φίρμα»  του 1993 και τις δύο πρώτες ταινίες «Επικίνδυνες αποστολές». Ο Κρουζ  πρωταγωνίστησε επίσης στην τρίτη ταινία που σκηνοθέτησε ο Towne, «Without Limits».

Το 2006 κυκλοφόρησε την τελευταία του ταινία ως σκηνοθέτης, «Ask the Dust», και στη δεκαετία του 2010 εργάστηκε ως σύμβουλος παραγωγής στην επιτυχημένη σειρά του AMC «Mad Men».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter