Πέθανε ο κινηματογραφικός παραγωγός Αντώνης Καρατζόπουλος

Πέθανε ο κινηματογραφικός παραγωγός Αντώνης Καρατζόπουλος

Απεβίωσε ο Αντώνης Καρατζόπουλος, συνιδρυτής της εταιρείας παραγωγής «Καραγιάννης – Καρατζόπουλος», η οποία ήταν το αντίπαλο δέος της Φίνος Φιλμ.

Η σχέση της οικογένειας του Αντώνη Καρατζόπουλο με τον κινηματογράφο κρατάει πολλά χρόνια πριν, καθώς στον πατέρα του ανήκε ο κινηματόγραφος «Μπομπονιέρα» της Κηφισιάς. Έμαθε τα μυστικά του κινηματογράφου ως οπερατέρ δίπλα στον Ούγγρο διευθυντή Ζοζέφ Χεπ ο οποίος ζούσε στην Ελλάδα και εργαζόταν για τον Φίνο. Ο Αντώνης Καρατζόπουλος μαζί με τον αδερφό του και τον πατέρα του ίδρυσαν την εταιρεία παραγωγής ταινιών «Ι. Καρατζόπουλος».

Η πρώτη τους ταινία ήταν η «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Κώστα Ανδρίτσου με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Στέφανο Στρατηγό, τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και τον Ανδρέα Μπάρκουλη που βγήκε στις αίθουσες την προπαραμονή των Χριστουγέννων του 1957. Η ταινία αφορά την ιστορία της Μαρίας από τους Πενταγιούς (Βουγιουκλάκη) που ερωτεύεται ένα νέο (Μπάρκουλης). Όμως ο έρωτας τους θα πρέπει να υπερνικήσει τα εμπόδια που βάζει ένας πλούσιος τσέλιγκας (Κωνσταντάρας) ο οποίος θέλει τη Μαρία. Η ταινία έκοψε 31.254 εισιτήρια στην Α προβολή της και ήρθε 12η ανάμεσα σε 31 ταινίες. Ακολούθησαν αρκετές ταινίες όπως τα «Μιμικός και η Μαίρη» (1958), «Ο Θύμιος τα έκανε θάλασσα» (1959 ), «Ποια είναι η Μαργαρίτα» κ.α..

Ο Καρατζόπουλος γνώριζε καλά τον Κώστα Καραγιάννη καθώς είχαν υπηρετήσει μαζί στο στρατό, στον ίδιο λόχο και στον ίδιο θάλαμο. Συναντήθηκαν τυχαία μια μέρα του 1965 στο λεγόμενο «Hollywood» της Ακαδημίας, στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία της «Κίκος film» του Καραγιάννη, ο οποίος είχε ήδη κάνει την πρώτη του εμπορική επιτυχία το 1963, που ήταν το «Ο δρόμος με τα κόκκινα φώτα» σε δική του σκηνοθεσία, με πρωταγωνιστές τους Γκέλυ Μαυροπούλου, Στέφανο Στρατηγό.

Ο Αντώνης Καρατζόπουλος και ο Κώστας Καραγιάννης αποφάσισαν να συνεργαστούν και μαζί με τον αδελφό του δεύτερου ίδρυσαν το 1966 την εταιρεία «Καραγιάννης- Καρατζόπουλος», βάζοντας ως στόχο την παραγωγή 10 ταινιών τη χρονιά με το κεφάλαιο της εταιρείας να ανέρχεται στα 1.600.000 δραχμές ενώ πήραν πολλές προκαταβολές από τους ιδιοκτήτες αιθουσών και υπέγραψαν γραμμάτια, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος τους. Την πρώτη χρονιά που ιδρύθηκε η εταιρεία γύρισαν 9 ταινίες και αγόρασαν ποσοστό από την ταινία του Ασημακόπουλου «Οι ένοχοι» προκείμενου να παρουσιάσουν στους κινηματογράφους τις 10 ταινίες που είχαν υποσχεθεί. Αυτό που κυριολεκτικά έσωσε την εταιρεία και τη βοήθησε να αντέξει στον ανταγωνισμό του Φίνου, ήταν ότι υπήρχαν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις. Ο Αντώνης Καρατζόπουλος που γνώριζε το τεχνικό μέρος, ο Κώστας Καραγιάννης που σκηνοθετούσε τις ταινίες και ο μικρότερος κατά δύο χρόνια αδερφός του, Θόδωρος ή Ντόντο Καραγιάννης, που ανέλαβε το γραφείο εκμετάλλευσης της εταιρείας. Όλες οι ταινίες που προβλήθηκαν τον πρώτο χρόνο ίδρυσης της εταιρείας έκοψαν αρκετές χιλιάδες εισιτηρίων.
Στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν την εμπορικότητα των ταινιών που παρήγαγαν και να κατορθώσουν να αποσπάσουν διάσημους έλληνες ηθοποιούς από τον Φίνο (που μέχρι τότε είχε σχεδόν αποκλειστική συνεργασία με τους Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ρένα Βλαχοπούλου, Κώστα Βουτσά κ.α.), αύξησαν αρκετά τις αμοιβές τους.
Την επόμενη χρονιά γυρίστηκε η ταινία «Το Πιο Λαμπρό Αστέρι» (1967), σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη και σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη, με το ζευγάρι Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ. Η ταινία βγήκε στις αίθουσες την Πρωτοχρονιά του 1967 και κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή στον πίνακα των εμπορικότερων ταινιών της χρονιάς (συνολικά 99 τα φιλμ που κυκλοφόρησαν τη σεζόν 1967-68) σπάζοντας την παντοκρατορία της Φίνος Φιλμ, με τον εντυπωσιακό αριθμό των 652.661 εισιτηρίων. Μετά από την επιτυχία αυτή οι τρεις συνεργάτες ανέβασαν τους στόχους τους στην παραγωγή 20 φιλμ ανά σεζόν. Στα τέλη του ΄70 οραματιζόμενοι την ανάκαμψη του ελληνικού κινηματογράφου χρηματοδότησαν την ταινία του Θόδωρου Μαραγκού «Από πού Πάνε για την Χαβούζα» (1978), η οποία με την τεράστια επιτυχία της, τους δικαίωσε. Παρ’ όλα αυτά η τηλεόραση προκάλεσε δραστική μείωση στα εισιτήρια των κινηματογράφων με άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή ταινιών. Συνολικά η εταιρεία έχει παράγει μαζί με τις συμπαραγωγές 118 ταινίες.
Από το 1990 η εταιρεία ασχολήθηκε κυρίως με τη διανομή ταινιών, συγκεντρώνοντας ταινίες ανεξάρτητων παραγωγών, ενώ το 1997 αγόρασε τον κατάλογο ταινιών του παραγωγού Τζέιμς Πάρις και το 2000 τις ταινίες της Δαμασκηνός Μιχαηλίδης μαζί με ταινίες μικρότερων παραγωγών. Από τις ταινίες αυτές μόνο οι 80 ήταν σε λειτουργική κατάσταση αφού στις περισσότερες είχαν χαθεί τα αρνητικά, άλλες δεν είχαν ήχο και σε άλλες τα αρνητικά είχαν υποστεί τεράστια ζημιά.

Documento Newsletter