Πέθανε ο «Καπετάν Ερμής», καπετάνιος του ΕΛΑΣ

Πέθανε ο «Καπετάν Ερμής», καπετάνιος του ΕΛΑΣ

Ο «Καπετάν Ερμής», κατά κόσμον Βασίλης Πριόβολος έφυγε πλήρης ημερών στα 100 του.

Ήταν καπετάνιος του ΕΛΑΣ, υπήρξε πρωτοπαλίκαρο του Άρη Βελουχιώτη και ένα από τα κύρια στελέχη του Δημοκρατικού Στρατού. Μετά την Μεταπολίτευση εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ, ενώ εμφανίστηκε για τελευταία φορά στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, όπου έγινε δεκτός με χειροκροτήματα.

Ποιος ήταν ο Βασίλης Πριόβολος

Κατοχή – Αντίσταση

Κατά την Κατοχή ήταν από τους πρώτους που στελέχωσαν τα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ, γρήγορα κέρδισε την εμπιστοσύνη του Άρη Βελουχιώτη και εντάχθηκε στον έφιππο ουλαμό, τους αποκαλούμενους μαυροσκούφηδες. Στο ένοπλο αντάρτικο έγινε γνωστός ως Ερμής. Ο Βελουχιώτης του ανέθεσε πολλές αποστολές, ενώ χαρακτηριστικό της στενής σχέσης τους είναι το γεγονός ότι τον είχε ορίσει επικεφαλής της ένοπλης ομάδας ασφαλείας στη Βίνιανη, έδρα της «Κυβέρνησης του Βουνού» και αρχηγείο του ΕΛΑΣ. Κατά την κάθοδο του Άρη στην Πελοπόννησο μετέβη και ο Ερμής, όπου αργότερα έγινε καπετάνιος της 3ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ.

Βάρκιζα – Εμφύλιος

Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, πειθάρχησε στην επίσημη γραμμή του ΚΚΕ και δεν ακολούθησε τον Άρη Βελουχιώτη (παρά την στενή φιλία τους) στην κίνησή του που αποσκοπούσε στην καταγγελία της συμφωνίας και στην δημιουργία νέου αντάρτικου ενάντια στις κυβερνήσεις της Δεξιάς και τους Άγγλους.

Στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου διατέλεσε διοικητής του Αρχηγείου Παρνασσίδας του ΔΣΕ και συμμετείχε σε πολλές μάχες στο πλευρό του Γιάννη Αλεξάνδρου (καπετάν Διαμαντή). Με τακτική ανταρτοπολέμου κατόρθωσε να αναχαιτίσει τις επιχειρήσεις «Τέρμινους» και «Λαίλαψ» του ελληνικού Στρατού που στόχευαν στην εξόντωση του τοπικού ΔΣΕ.

Μετά την ήττα του ΔΣΕ, διέφυγε στην Γιουγκοσλαβία και έπειτα στην Ρουμανία, όπου έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφοντας τελικά στην Ελλάδα με την αμνηστία του 1978.

Μεταπολίτευση

Μεταπολιτευτικά προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ, και ήταν υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθηνών στις εκλογές του 1981, χωρίς να εκλεγεί. Τον Οκτώβριο του 1981, όταν το ΠΑΣΟΚ ανήλθε στην εξουσία, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος που ανέλαβε το Υπουργείο Συγκοινωνιών, διόρισε τον Πριόβολο αντιπρόεδρο στην τότε Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών (ΕΑΣ), όπου παρέμεινε μέχρι το 1989. Επίσης διατέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Μνήμης Άρη Βελουχιώτη.

Το 1992, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε την κατάργηση και ιδιωτικοποίηση της ΕΑΣ, και την αντικατάστασή της από τις Συγκοινωνιακές Επιχειρήσεις (ΣΕΠ), μέλη των οποίων ήταν φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες, γνωστοί ως «ΣΕΠίτες») στα οποία παραχωρήθηκε η άδεια κυκλοφορίας των λεωφορείων. Ο Πριόβολος μαζί με συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ ηγήθηκε της αντίδρασης στην ιδιωτικοποίηση με δυναμικές μεθόδους.

Δηλώσεις

Τη συγκίνησή του για τον θάνατο του αγωνιστή της αντίστασης, καπετάνιου του ΕΛΑΣ, Βασίλη Πριόβολου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

«Αποχαιρετούμε μια ηρωική φυσιογνωμία της εθνικής αντίστασης, τον “ Καπετάν Ερμή”, που αφιέρωσε τη ζωή του στους αγώνες του λαού μας για εθνική ανεξαρτησία και δημοκρατία. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, μέσω δήλωσής της αναφέρθηκε στον θάνατο του «Καπετάν Ερμή» κάνοντας λόγο για έναν «συναγωνιστή» που «υπήρξε πάντα έως και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ακούραστος, στην πρώτη γραμμή των αγώνων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης για λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση».

«Στην πολυκύμαντη ζωή του ξεχωριστού ανθρώπου, του σπουδαίου αγωνιστή για την ελευθερία και τη δημοκρατία» Βασίλη Πριόβολου, αναφέρεται στη συλλυπητήρια δήλωσή του ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Παπανδρέου.

«Ο Καπετάν Ερμής, έφυγε από τη ζωή, όπως την ξεκίνησε και την ήθελε. Πράος, σεμνός, αλλά με ένα βαθύ αποτύπωμα αγώνων και αξιοπρέπειας.

Καλό ταξίδι, Καπετάνιε» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός.

Πληροφορίες: wikipedia

Ετικέτες

Documento Newsletter