Πέθανε η Ιρλανδή συγγραφέας Έντνα Ο’ Μπράιαν

Πέθανε η Ιρλανδή συγγραφέας Έντνα Ο’ Μπράιαν

Σε ηλικία 93 ετών έφυγε από τη ζωή η Ιρλανδή συγγραφέας Έντνα Ο’ Μπράιαν.

Η συγγραφέας πέθανε ήσυχα το Σάββατο 27 Ιουλίου έπειτα από μακρά ασθένεια, σύμφωνα με μήνυμα της εκπροσώπου της Καρολάιν Μισέλ και του εκδότη της Faber, που δημοσιεύτηκε στο X.

Γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1930 σε αγροτική οικογένεια της Ιρλανδίας, σε ένα περιβάλλον κλειστό και συντηρητικό. Όπως έλεγε σε συνεντεύξεις της η μητέρα της έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της ώστε να της σαμποτάρει κάθε προσπάθεια για συγγραφή. Από τα έντεκα έως τα δεκαπέντε της χρόνια έζησε έγκλειστη σε οικοτροφείο κάτω από την επίβλεψη μελών του θρησκευτικού τάγματος των Αδελφών του Ελέους, το οποίο άφησε ιστορία για τις απάνθρωπες μεθόδους πειθαρχίας που ακολουθούσε.

Το πρώτο μυθιστόρημα της Έντνα Ο’ Μπράιαν με τίτλο «Κορίτσια από την επαρχία» το οποίο εκδόθηκε το 1960 και ήταν αφιερωμένο στη μητέρα της (δεν το διάβασε ποτέ) είχε θέμα τη σεξουαλική χειραφέτηση δύο κοριτσιών και ξεσήκωσε σκάνδαλο. Συγκεκριμένα, προκάλεσε την αντίδραση της καθολικής εκκλησίας, ενώ απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του. Αντίστοιχες αντιδράσεις είχαν και τα επόμενα βιβλία της. Την εποχή που συνέβαιναν αυτά στην πατρίδα της η ίδια απολάμβανε την ελευθερία της στο Λονδίνο, οργανώνοντας πάρτι και κάνοντας παρέα με σταρ της εποχής όπως ο Μάρλον Μπράντο, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Ρόμπερτ Μίτσαμ. Ήδη από το 1954 είχε εγκαταλείψει την οικογένειά της και ζούσε με τον σύζυγό της, τον Τσεχο-ιρλανδό συγγραφέα Έρνεστ Γκέμπλερ.

Στα πάνω από 17 μυθιστορήματα που έγραψε η Ιρλανδή συγγραφέας ρίχνει φως στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των γυναικών και παρουσιάζει τα κακώς κείμενα της χώρας της, κάτι που έκανε τα έργα της κόκκινο πανί για τους συντηρητικούς κύκλους. Το 2018 έλαβε το λογοτεχνικό “Βραβείο PEN/Nabokov, ένα από τα πιο σημαντικότερα αμερικανικά βραβεία PEN, γιατί «κατέρριψε τους κοινωνικούς και σεξουαλικούς φραγμούς που υπήρχαν σε βάρος των γυναικών στην Ιρλανδία και πολύ πέρα από αυτήν». Το 2019 η κριτική επιτροπή του βραβείου Femina της απένειμε ένα ειδικό βραβείο για το σύνολο του έργου της.

Βιβλία της στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, Μεταίχμιο, Νεφέλη και Γλάρος. Το τελευταίο με τίτλο «Κορίτσι» (εκδόσεις Κλειδάριθμος , μτφρ. Χριστίνα Σωτηροπούλου) το οποίο εκδόθηκε το 2019 αποτελεί την αφήγηση ενός κοριτσιού που απήχθη από την Μπόκο Χαράμ.

Διαβάστε επίσης:

Ουγκέτσου Μονογκατάρι: Ένα ατόφιο αριστούργημα

Ντάσο Σαλντίβαρ: «Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ήξερε να ακούει»

Gojira: Από ένα γκαράζ του γαλλικού Νότου στα μπαλκόνια της «La Conciergerie»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter