Πετάμε το 1/3 των τροφίμων, όταν αλλού πεινάνε

Πετάμε το 1/3 των τροφίμων, όταν αλλού πεινάνε

Πάνω από ένα εκατομμύρια τόνοι τροφών στην Ευρώπη χάνονται ή καταλήγουν στα σκουπίδια

Σύμφωνα με υπολογισμούς, η ΕΕ παράγει περίπου 88 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τροφίμων ετησίως. Αυτό αντιστοιχεί σε 173 κιλά ανά άτομο. Ποιοι είναι όμως οι τομείς που ευθύνονται περισσότερο για αυτή την κατάσταση; Πως μπορεί να μειωθεί αυτή η σπατάλη και τι μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές; 

Οι φάρμες, η μεταποίηση, οι κατασκευές, οι χώροι εστίασης και τα νοικοκυριά αποτελούν βασικούς τομείς σπατάλης τροφίμων σε όλη τη διάρκεια της αλυσίδας εφοδιασμού. Ωστόσο, κατά μέσο όρο και σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι τομείς που συμβάλουν περισσότερο στη δημιουργία απορριμμάτων τροφίμων στην ΕΕ είναι με ποσοστό 53% τα νοικοκυριά και με 19% η μεταποίηση.

Οι καταναλωτές συχνά αγνοούν το ζήτημα αλλά και τις αιτίες του. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου οι ενδείξεις για την ημερομηνία λήξης ή κατανάλωσης, δεν γίνονται πλήρως κατανοητές από τους καταναλωτές, παρόλο που σχεδόν 6 στους 10 Ευρωπαίους λένε ότι πάντα ελέγχουν τις ετικέτες πριν αγοράζουν ένα προϊόν.

Γιατί τα απορρίμματα τροφίμων αποτελούν πρόβλημα;

Η δημιουργία απορριμμάτων τροφίμων όχι μόνο συμβάλει στο να χάνονται πολύτιμοι και συχνά περιορισμένοι πόροι, όπως το νερό, το έδαφος ή ενέργεια, συμβάλλει και στην αλλαγή του κλίματος. Σύμφωνα με την Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Διατροφή και τη Γεωργία (FAO), για κάθε ένα κιλό τροφίμων που παράγονται, απελευθερώνονται 4,5 κιλά διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ένας άλλον σημαντικός παράγοντας είναι ο τεράστιος αριθμός ανθρώπων που υποσιτίζονται στον πλανήτη, που σύμφωνα με τη FAO φτάνουν τα 793 εκατομμύρια. Μόνο στην Ευρώπη, οι άνθρωποι που το 2014 δεν ήταν σε θέση να έχουν ένα ποιοτικό γεύμα κάθε δεύτερη μέρα έφτασαν τα 55 εκατομμύρια, (9,6% του πληθυσμού της ΕΕ).

Τι κάνει το ΕΚ;

Τη Δευτέρα 15 Μαΐου, οι ευρωβουλευτές συζητούν έκθεση που προτείνει μέτρα για τη 50% μείωση των απορριμμάτων των τροφίμων στην ΕΕ μέχρι το 2030. Ο στόχος αυτός είχε ήδη οριστεί από το νομοθετικό πακέτο για τα απόβλητα που εγκρίθηκε τον Μάρτιο.

Επίσης, η έκθεση συμπεριλαμβάνει αρκετές προτάσεις για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων, όπως η διευκόλυνση της δωρεάς τροφίμων. Η έκθεση καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει τροποποίηση της ισχύουσας οδηγίας για το ΦΠΑ, ώστε να εξουσιοδοτηθεί ρητά η φορολογική απαλλαγή για δωρεές τροφίμων. Οι δωρεές μειώνουν τα απόβλητα τροφίμων και ταυτόχρονα βοηθούν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Η Ελλάδα

Η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του πίνακα, αλλά αυτή τη φορά αυτό είναι καλό: Στο σύνολο απορριμμάτων τροφίμων ανά άτομο (σε κιλά), η Ελλάδα είναι 24η στους 27, με 80 κιλά. Πρώτοι είναι οι Ολλανδοί με 541 (!), σχεδόν επταπλάσιο ποσοστό από τη χώρα μας, ενώ η Κύπρος έρχεται τρίτη…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter