Η εξωτερική πολιτική δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ εύκολη, ιδίως για χώρες όπως η Ελλάδα. Oσο πιο απόλυτες, πιο σκληρές και πιο οξείες είναι οι διατυπώσεις στην εξωτερική πολιτική τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι διαψεύσεις και οι κυβιστήσεις στο «θετικό» σενάριο, τόσο πιο οδυνηρές θα είναι οι υποχωρήσεις, οι ήττες και οι καταστροφές στο αρνητικό. Eχουμε πάρα πολλά παραδείγματα στα 199 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, αλλά φαίνεται είτε να μη μαθαίνουμε από τα λάθη μας είτε, ακόμη χειρότερα, να γνωρίζουμε τα λάθη μας, να έχουμε διδαχτεί από αυτά αλλά να τα επαναλαμβάνουμε για να μην αναλάβουμε το πολιτικό κόστος να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Εχουμε ή δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το βάθος και το περιεχόμενο της ρήσης του Διονύσιου Σολωμού ότι «το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές»;
Ηταν λυπηρό αυτό που ζήσαμε την Τετάρτη στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Ανακοινώνω σήμερα στην εθνική αντιπροσωπεία ότι άμεσα με νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 μίλια».
Θυμίζω τι είχαν δηλώσει το 2018 κορυφαία στελέχη της ΝΔ.
Γιώργος Κουμουτσάκος: «Ο κ. Κοτζιάς έχοντας ήδη απομακρυνθεί από το υπουργείο Εξωτερικών χώρισε τη χώρα στη μέση. Το έκανε προαναγγέλλοντας την επέκταση των χωρικών μας υδάτων μόνο στο Ιόνιο και μάλιστα με τη συγκατάθεση του κ. Τσίπρα. Εδωσε έτσι τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει στη γνωστή θέση της ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το δίκαιο της θάλασσας διότι δήθεν πρόκειται για ειδική περίπτωση. Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση με φτηνούς εντυπωσιασμούς υποσκάπτει θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής».
Θάνος Πλεύρης: «Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να χαράσσεται ούτε σε τηλεοπτικά παράθυρα, προφανώς, ούτε σε συνέντευξη Τύπου όταν πας να παραδώσεις και ουσιαστικά εξαπίνης να ακούει το σύνολο της κοινής γνώμης ότι η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή αλλάζει τη στρατηγική που είχε μέχρι τώρα, ότι αντιμετωπίζω συνολικά όλη την ελληνική θάλασσα με τον ίδιο τρόπο και αντιμετωπίζω διαφορετικά το Ιόνιο και διαφορετικά το Αιγαίο».
Αδωνης Γεωργιάδης: «Μεγάλη ζημία για την Ελλάδα αυτό που έγινε με τα 12 μίλια την εβδομάδα που πέρασε. Μεγάλη ζημία. Μεγάλη ζημία επί της ουσίας και η απόφαση του Κοτζιά γιατί ξεχώρισε το Ιόνιο από το Αιγαίο. Λάθος! Γιατί έτσι αναγνωρίζεις την ιδιαιτερότητα του Αιγαίου και άρα αναγνωρίζεις ότι η Τουρκία έχει διεκδικήσεις εκεί και αυτό δεν πρέπει να το κάνεις».
Οταν είπε τα ίδια ο Τσίπρας έναν χρόνο πριν αυτοί που χειροκροτούσαν τον Μητσοτάκη θα πετάγονταν και θα διέκοπταν τον Τσίπρα φωνάζοντας «προδότη». Τα ζήσαμε με τη συμφωνία των Πρεσπών. Τι κι αν τους θυμίσαμε τις παλαιότερες δηλώσεις του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη της δεκαετίας του ’90, τι κι αν τους θυμίσαμε τις δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη ως ΥΠΕΞ τη δεκαετία του 2000, τι κι αν ήρθαν στην επιφάνεια τα έγγραφα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης Καραμανλή για ονομασία «Μακεδονία – Σκόπια», «προδότες» και «εθνικά επιζήμιους» μας ανέβαζαν και μας κατέβαζαν. Σήμερα τιμούν και εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τη συμφωνία!
Ολα αυτά μαρτυρούν ότι έχουμε μια παράταξη στη χώρα, τη δεξιά, που στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής συμπεριφέρεται τυχοδιωκτικά, χωρίς βάθος, χωρίς έρμα, χωρίς αρχές. Οσο κυνικοί και αδίστακτοι ήταν ως αντιπολίτευση, που κατεδάφιζαν τα πάντα μέχρι να γίνουν κυβέρνηση χωρίς να υπολογίζουν τίποτε, τόσο υποκριτές και κατώτεροι των περιστάσεων είναι να διαχειριστούν τις σημερινές δυσκολίες. Μακάρι να τελειώσει το συντομότερο δυνατό ο ιστορικός κύκλος που ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου 2019 και η χώρα να μην πάθει κάποια ανεπανόρθωτη ζημιά. Εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση είμαστε εδώ για να συμβάλουμε σε αυτό.
Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βόρειου Τομέα Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ