Κλιμάκιο της ΓΣΕΒΕΕ με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Γιώργο Κουράση, μέλη της διοίκησης και επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, επισκέφτηκαν χθες 26 Ιουλίου 2018 τις πυρόπληκτες περιοχές προκειμένου να διαπιστώσουν τις καταστροφές που έχουν προκληθεί στις επιχειρήσεις από τις φονικές πυρκαγιές.
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ, «κατά την διάρκεια της επίσκεψης στις πληγείσες επιχειρήσεις γίναμε αποδέκτες καταγγελιών αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης της αδυναμίας που βρίσκονται οι επιχειρηματίες από διάφορους επιτήδειους. Η ΓΣΕΒΕΕ καταδικάζει τα φαινόμενα αυτά και παρακαλεί τους επιχειρηματίες και τα μέλη της στην περιοχή εάν υποπέσουν στην αντίληψη τους ανάλογα φαινόμενα να τα γνωστοποιούν στην γενική συνομοσπονδία για περαιτέρω ενέργειες».
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε σύντομη συνάντηση με τον Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, Ευάγγελο Μπουρνούς. Στην συνάντηση ο δήμαρχος ενημέρωσε το κλιμάκιο της ΓΣΕΒΕΕ για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Επισήμανε ότι η αλληλεγγύη και η προσφορά αγαθών από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία με αποτέλεσμα να έχουν καλυφθεί πλήρως όλες οι ανάγκες του δήμου για τους πυρόπληκτους σε τρόφιμα, νερό και ιατροφαρμακευτικό υλικό. Από την μεριά του ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ ενημέρωσε το Δήμαρχο ότι τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό που ήδη έχουν συλλεχτεί από την προσφορά των μελών της ΓΣΕΒΕΕ από όλη την Ελλάδα θα παραδοθούν στην περιφέρεια Αττικής. Παράλληλα τόνισε ότι οι ομοσπονδίες τεχνικών επαγγελμάτων της ΓΣΕΒΕΕ (ηλεκτρολόγοι, αλουμινοκατασκευαστές, υδραυλικοί, ψυκτικοί) είναι στην διάθεση του δήμου προκειμένου να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών.
Εν συνεχεία το κλιμάκιο της ΓΣΕΒΕΕ επισκέφτηκε επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές στις πληγείσες περιοχές. Οι επιχειρήσεις που κυρίως έχουν πληγεί αφορούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, αρτοποιεία κλπ) και αναψυχής (τουριστικά καταλύματα). Δεν υπάρχει ακόμα ακριβής αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί καταστροφές. Ωστόσο μια πρώτη εκτίμηση αναφέρεται σε περίπου 27 επιχειρήσεις.
Ακόμη, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει τα εξής παρακάτω, επιπλέον και σε συνδυασμό με τα θετικά μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση:
1. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
• Δημιουργία μιας υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης για επιχειρήσεις σε συνεργασία με το Υπ. Εσωτερικών, Υποδομών, Περιβάλλοντος, Εργασίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών για τη συγκέντρωση και αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων και δικαιολογητικών δεδομένου ότι πολλές δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν ή δε δύνανται να εξυπηρετήσουν, ενώ οι επιχειρηματίες δε διαθέτουν τη δυνατότητα μετακινήσεων και ενασχόλησης με διοικητικές εργασίες.
• Πρόβλεψη για αποζημίωση της ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης με βάση τη συνολική αξία των παρεμβάσεων που έχουν γίνει. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι η εξαγγελία ότι το Υπουργείο Υποδομών θα αναλάβει δωρεάν την εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση των πληγέντων κιτριών αφορά και τις επιχειρήσεις, καθώς επίσης και η εξαγγελία για την επιδότηση αποκατάστασης των περιβαλλόντων χώρων. Οι διαδικασίες αυτές θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.
• Επιδότηση για ένα έτος ενοικίου επαγγελματικής στέγης για όλους τους επαγγελματίες που μισθώνουν ή θα αναγκαστούν να μισθώσουν.
• Αποζημίωση για τα κατεστραμμένα εμπορεύματα και τις πρώτες ύλες με βασικό κριτήριο τα τιμολόγια αγοράς. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η εξεύρεση τιμολογίων τεκμήριο να είναι ενδεικτικές τρέχουσες τιμές.
2. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ- ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ
Για όσους επαγγελματίες έχουν υποστεί ζημιές:
• Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ για ένα εξάμηνο και σε κάθε περίπτωση μέχρι την πλήρη αποκατάσταση λειτουργίας της επιχείρησης (στη συνέχεια καταβολή του ελάχιστου) και πλήρης απαλλαγή από τις εισφορές για την υγεία για το ίδιο διάστημα (και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη).
• Παροχή δυνατότητας υπαγωγής σε ρύθμιση για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Για όσους έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, προτείνεται η μετάθεση της ρύθμισης και το πάγωμα καταβολής για 6 μήνες.
• Απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους.
• Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 31/12/2018 και απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου μέχρι την αποκατάσταση πλήρης λειτουργίας των επιχειρήσεων.
• Απαλλαγή για ένα εξάμηνο και σε κάθε περίπτωση μέχρι την πλήρη αποκατάσταση λειτουργίας των επιχειρήσεων από δημοτικά τέλη.
3. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
• Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Μετά την αποτίμηση των ζημιών, ισοαναλογική απομείωση χρεών. Παράλληλα, να εξεταστεί η παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μετεγκατάσταση κοκ)
• Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια.
• Ειδική ρύθμιση- παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές
• ‘Αμεση καταβολή των ποσών που προκύπτουν από ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων και αγαθών.
4. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
• Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά των πληγεισών περιοχών για χρονικό διάστημα ενός έτους δεδομένου ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την αποκατάσταση της οικονομικής ζωής της περιοχής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ