Περισσότερες ανθρωποκτονίες το 2020 σε σχέση με το 2019 – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Περισσότερες ανθρωποκτονίες το 2020 σε σχέση με το 2019 – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.
Πηγή: unsplash.com

Με μεγάλη καθυστέρηση δημοσιοποιήθηκαν από την αστυνομία τα στοιχεία για την εγκληματικότητα το 2020. Σύμφωνα πάντως με αυτά και παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά δεν είναι δυνατή η σύγκριση με τα αντίστοιχα στατιστικά προηγούμενων ετών, οι ανθρωποκτονίες είναι περισσότερες. Το γεγονός προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση αφενός διότι το 2020 ήταν χρονιά lockdown και αφετέρου, διότι επί Νέας Δημοκρατίας η δύναμη της αστυνομίας σε προσωπικό αλλά και σε μέσα έχει αυξηθεί.

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από την έκθεση της αστυνομίας, το 2020, τελέστηκαν 80 ανθρωποκτονίες από πρόθεση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι ανθρωποκτονίες το 2019 ήταν 76 και το 2018, 95. Δεν πρόκειται ασφαλώς για μια διαφορά η οποία πιστοποιεί ιδιαίτερα αύξηση της εγκληματικότητας, σε κάθε περίπτωση όμως δεν επιβεβαιώνει το αφήγημα της κυβέρνησης και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, περί μείωσης της εγκληματικότητας. Δύο λιγότεροι εν τω μεταξύ σε σχέση με το 2019 (165 έναντι 167) ήταν οι βιασμοί, οι οποίοι πάντως το 2018 ήταν λιγότεροι, δηλαδή 157.

Τα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι η βαριά εγκληματικότητα παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά των προηγούμενων ετών, αποδεικνύουν ότι η στρατηγική της κυβέρνησης με τις αθρόες προσλήψεις αστυνομικών απέτυχε παταγωδώς. Ταυτόχρονα όμως αποδείχθηκε ότι το αφήγημα σύμφωνα με το οποίο επί διακυβέρνησης Τσίπρα, η εγκληματικότητα παρουσίαζε αύξηση, ήταν απολύτως ψευδές.

Το γεγονός δεν είναι βεβαίως μη αναμενόμενο. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση επέλεξε να ενισχύσει την αστυνομία με πάνω από 4.000 αστυνομικούς, οι οποίοι όμως διοχετεύθηκαν σε ομάδες που σκοπό τους ήταν να καταπνίξουν τις αντιδράσεις των νέων για διάφορα ζητήματα και κυρίως να «καθαρίσουν» το κατά τη Νέα Δημοκρατία άβατο των Εξαρχείων. Αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ότι δεν μπορούν να πιστωθούν ιδιαίτερες επιτυχίες στην ΕΛ.ΑΣ. δεδομένου ότι το μοναδικό πολυδιαφημισμένο «επίτευγμά» της μέχρι ώρας είναι οι εκκενώσεις καταλήψεων στις περισσότερες εκ των οποίων είχαν βρει στέγη προσφυγομάνες με τα παιδιά τους.

Γιατί υπήρξε καθυστέρηση

Ως προς την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων και τη μη δυνατότητα σύγκρισης με τα προηγούμενα χρόνια πάντως, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι αυτό συνέβη διότι το σύστημα καταγραφής άλλαξε. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα στοιχεία αποτυπώνονται πλέον στο αναβαθμισμένο ηλεκτρονικό σύστημα Police On Line και ακολουθούν τα πρότυπα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, εξ ου και υπήρξε καθυστέρηση στην έκδοση τους, για την οποία η αστυνομία ζητά συγγνώμη.

Ειδικότερα, ο τρόπος καταγραφής και κατηγοριοποίησης των στατιστικών στοιχείων εναρμονίζεται από φέτος με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2020. Έτσι, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, αντλεί τα στοιχεία απευθείας από το σύστημα Police On Line και εκδίδει τους πίνακες. Για το λόγο αυτό, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχουν και στοιχεία για σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να μπορεί κανείς να δει αν υπάρχει αύξηση ή μείωση στα τελεσθέντα αδικήματα.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση του Αρχηγείου επισημαίνεται ότι η ίδια διαδικασία θα εφαρμοστεί και για τα ήδη δημοσιευμένα στοιχεία των ετών 2019, 2018 και 2017, αλλά λόγω της εναρμόνισης μπορεί να υπάρχουν «όχι σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα δημοσιευμένα στοιχεία, καθώς αλλάζει ο τρόπος κατηγοριοποίησης». Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, οπότε θα υπάρχουν τα δεδομένα για σύγκριση.

Documento Newsletter