Περισσότερα κινητά τηλέφωνα από τουαλέτες στην Αφρική

Περισσότερα κινητά τηλέφωνα από τουαλέτες στην Αφρική

Στην υποσαχάρια Αφρική χρειάζονται κάθε χρόνο τόσες ώρες για να βρουν και να μαζέψουν νερό, όσες είναι το σύνολο των ωρών εργασίας στη Γαλλία

Η συντριπτική πλειοψηφία των Αφρικανών έχουν πρόσβαση σε κινητό τηλέφωνο, αλλά πολύ λιγότεροι έχουν πρόσβαση σε τουαλέτα ή τρεχούμενο νερό.

«Πολλές αφρικανικές χώρες απλά δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Τα δίκτυα παροχής νερού και οι αποχετεύσεις λυμάτων θα πρέπει να είναι στις προτεραιότητες μας, αλλά είναι μια υπηρεσία που κοστίζει πολλά χρήματα», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων IPS ο Μάικ Μίλλερ, πανεπιστημιακός και πρώην επικεφαλής του υπουργείου της Νότιας Αφρικής που είναι αρμόδια για τα θέματα του νερού.

Σύμφωνα με το «Παγκόσμιο Συμβούλιο Νερού», (WWC), θα πρέπει να επενδύονται περίπου 650 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, έως το 2030, προκειμένου να έχουν όλοι οι άνθρωποι στη γη πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Το 2016 δημοσιεύθηκαν αποτέλεσμα έρευνας, που έγινε σε 35 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, αναφορικά με τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν ακόμη για πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο το 30% του πληθυσμού στις χώρες αυτές είχαν πρόσβαση σε τουαλέτες και μόνο το 63% ήταν σε θέση να πάρει το νερό τους από βρύση. Την ίδια στιγμή το 93% είχαν πρόσβαση σε ένα κινητό τηλέφωνο.

Το WWC επισημαίνει ότι πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να υποφέρουν από έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού ενώ σχεδόν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας ασθενειών που σχετίζονται με το νερό. Παράλληλα η έλλειψη του προκαλεί τεράστιες απώλειες στην παγκόσμια οικονομία.

«Η έλλειψη καθαρού νερού μπορεί να προκαλέσει λιμό, πόλεμο και ανεξέλεγκτη μετανάστευση» δηλώνει ο Μπενεντίτο Μπράγκα, πρόεδρος του WWC και προσθέτει «οι επενδύσεις σε εγκαταστάσεις υγιεινής και παροχής καθαρού νερού δίνουν τεράστια οικονομικά οφέλη, επειδή δίνουν πολύ περισσότερα ως αντάλλαγμα όσον αφορά τη μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης.

Ο ΟΗΕ έχει υπολογίσει ότι οι πληθυσμοί των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής αναγκάζονται να χρησιμοποιούν, κάθε χρόνο, 40.000.000.000 ώρες προκειμένου να βρουν και να συλλέξουν νερό. Τόσες ώρες είναι και οι συνολικές ώρες εργασίας όλων των εργαζομένων στη Γαλλία.

Ετικέτες

Documento Newsletter