«Περιορισμένη» χερσαία εισβολή ανακοίνωσε το Ισραήλ – Eκρήξεις στη Βηρυτό, βομβάρδισαν καταυλισμούς προσφύγων στα σύνορα με τη Γάζα (Photos-Video)

Παγκόσμια ανησυχία για τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Αψηφώντας τη διεθνή κοινότητα και τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν τη νύχτα πως έχουν πλέον αρχίσει να διεξάγουν «περιορισμένες», «εντοπισμένες» και «στοχευμένες» χερσαίες επιδρομές σε χωριά του νοτίου Λιβάνου, διαβεβαιώνοντας πως ο στόχος είναι στοιχεία του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.

Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός (IDF) επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του ότι οι χερσαίες δυνάμεις άρχισαν «περιορισμένες, εντοπισμένες και στοχευμένες επιδρομές εναντίον της Χεζμπολάχ» στη συνοριακή περιοχή του νότιου Λιβάνου. Σε ανακοίνωσή του o IDF ανέφερε ότι οι στόχοι βρίσκονταν σε χωριά κοντά στα σύνορα που «αποτελούσαν άμεση απειλή για τις κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ». Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία και το πυροβολικό υποστήριξαν τις χερσαίες δυνάμεις με πλήγματα ακριβείας σε στρατιωτικούς στόχους, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση. Η περιοχή στο βόρειο Ισραήλ που περιλαμβάνει τρεις κοινότητες χαρακτηρίστηκε «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη», τα λιβανέζικα στρατεύματα αποσύρθηκαν από αρκετές θέσεις στα νότια της Λιβάνου, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις περιορισμένης κλίμακας.

Η ανακοίνωση του IDF

«Σύμφωνα με την απόφαση του πολιτικού συμβουλίου, πριν από λίγες ώρες, οι IDF άρχισαν περιορισμένες, εντοπισμένες και στοχευμένες χερσαίες επιδρομές με βάση ακριβείς πληροφορίες εναντίον τρομοκρατικών στόχων και υποδομών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Οι στόχοι αυτοί βρίσκονται σε χωριά κοντά στα σύνορα και αποτελούν άμεση απειλή για τις ισραηλινές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ.

Οι IDF επιχειρούν σύμφωνα με ένα μεθοδικό σχέδιο που καθορίστηκε από το Γενικό Επιτελείο και τη Βόρεια Διοίκηση, για το οποίο οι στρατιώτες των IDF εκπαιδεύτηκαν και προετοιμάστηκαν τους τελευταίους μήνες.

Η ισραηλινή αεροπορία και το πυροβολικό των IDF υποστηρίζουν τις χερσαίες δυνάμεις με πλήγματα ακριβείας σε στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή. Οι επιχειρήσεις αυτές εγκρίθηκαν και πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την απόφαση του πολιτικού κλιμακίου. Η επιχείρηση “Βόρεια Βέλη” θα συνεχιστεί σύμφωνα με την αξιολόγηση της κατάστασης και παράλληλα με τις μάχες στη Γάζα και σε άλλα πεδία.» ανέφεραν σε ανάρτηση στο X.

Ανακοινώνοντας τις χερσαίες επιδρομές στο νότιο Λίβανο, το Ισραήλ είπε ότι η εκστρατεία, που ονομάζεται Επιχείρηση Βόρεια Βέλη, θα συνεχιστεί σύμφωνα με την εκτίμησή του για την κατάσταση και «παράλληλα με τις μάχες στη Γάζα και σε άλλα πεδία». Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι επιχειρεί βάσει ενός «μεθοδικού σχεδίου που καθορίστηκε από το Γενικό Επιτελείο και τη Βόρεια Διοίκηση, για το οποίο οι στρατιώτες των IDF εκπαιδεύτηκαν και προετοιμάστηκαν τους τελευταίους μήνες». «Οι ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν για την επίτευξη των στόχων του πολέμου και κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούν τους πολίτες του Ισραήλ και να επιστρέψουν οι πολίτες του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους», ανέφερε ο IDF.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Βηρυτό

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αεροπορικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Τεράστιες εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης. Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού και ένα τεράστιο σύννεφο καπνού και φλόγες ήταν ορατά σε ζωντανή μετάδοση του Reuters.

Η Χεζμπολάχ εξέδωσε ανακοίνωση μετά τα μεσάνυχτα λέγοντας ότι στόχευσε τις κινήσεις των ισραηλινών στρατευμάτων πάνω από τα λιβανέζικα σύνορα στο Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ την ίδια ώρα δήλωνε ότι η επόμενη φάση του πολέμου θα ξεκινήσει σύντομα. Το Ισραήλ στοχεύει να επιστρέψει στην πατρίδα τους Ισραηλινούς που έχουν εκτοπιστεί από τους πυραύλους της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια σχεδόν ενός έτους συνοριακού πολέμου.

Τα λιβανέζικα στρατεύματα αποσύρθηκαν περίπου 5 χλμ. από τα σύνορα με το Ισραήλ το βράδυ της Δευτέρας. Ο στρατός του Λιβάνου έχει μείνει ιστορικά στο περιθώριο των μεγάλων συγκρούσεων με το Ισραήλ και τον τελευταίο χρόνο των εχθροπραξιών δεν έχει βάλλει εναντίον του ισραηλινού στρατού.

Τουλάχιστον 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 172 τραυματίστηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στις νότιες περιοχές του Λιβάνου, την ανατολική κοιλάδα Μπεκάα και τη Βηρυτό τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Στέλεχος της Φάταχ ο στόχος του βομβαρδισμού του Ισραήλ στον καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων στη Σιδώνα του Λιβάνου

Αξιωματούχος σε παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως στόχος του βομβαρδισμού που εξαπέλυσε το Ισραήλ νωρίτερα στη Σιδώνα, στον νότιο Λίβανο, ήταν το σπίτι παλαιστινίου αξιωματούχου πρώτης γραμμής.

«Η ισραηλινή επιδρομή είχε στόχο το σπίτι του γιου του Μουνίρ Μάκντα» στον καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων Άιν αλ Χίλουα, εξήγησε η πηγή αυτή, η οποία εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Δεν είναι ως αυτό το στάδιο σαφές αν ο Μουνίρ Μάκντα, που οι αρχές του Ισραήλ θεωρούν τον ηγέτη του λιβανικού παραρτήματος του ένοπλου βραχίονα της παλαιστινιακής Φάταχ, βρισκόταν μέσα στο σπίτι ή όχι.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν ή πόσα θύματα υπήρξαν.

Αυτός ήταν ο πρώτος ισραηλινός βομβαρδισμός στον καταυλισμό με μεγάλο υπερπληθυσμό, έναν από τους πολλούς όπου ζουν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στον Λίβανο, αφότου άρχισαν οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολά και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, πριν από σχεδόν έναν χρόνο, την 8η Οκτωβρίου 2023, την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε επίσης

Φρίκη για το ελληνικό Αμπού Γκράιμπ – Αυτό είναι το «τυφλό» δωμάτιο του αμαρτωλού ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα

«Περιορισμένη» χερσαία εισβολή ανακοίνωσε το Ισραήλ – Eκρήξεις στη Βηρυτό, βομβάρδισαν καταυλισμούς προσφύγων στα σύνορα με τη Γάζα (Photos-Video)

Κυβερνητική «επίθεση αγάπης» στη «γαλάζια» ΚΟ – Υπουργικά «μασάζ» και τραπεζώματα για να εξευμενίσει τους «αντάρτες»

Μενδώνη, ελιά και Κώτσο βασιλιά

Στον αέρα η συναυλία για τα Τέμπη – Πλακιας: Τα ονόματα των δικών μου παιδιών δεν θα γίνουν εισιτήρια των 15 ευρώ

Σαλµάς έξω, Αυγενάκης µέσα;

Ετικέτες