Περιοδεία Τέρενς Κουίκ στις ΗΠΑ

Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το μεταναστευτικό-προσφυγικό βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ κατά τη μονοήμερη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, με την οποία έκλεισε και τον κύκλο της περιοδείας του στις τέσσερις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ – Φλόριντα, Νέα Υόρκη, Μασαχουσέτη και Ουάσιν

Ο κ. Κουίκ, συνοδευόμενος από τον πρέσβη της Ελλάδας Θεοχάρη Λαλάκο, συναντήθηκε στο Καπιτώλιο με τους Ελληνοαμερικανούς βουλευτές Γκας Μπιλιράκη, Τζον Σαρμπάνη, Ντίνα Τάϊτους, Κατερίνα Μαλόνε και τον Τεντ Ντόϊτς.

«Όλοι οι συνομιλητές μου, μου ζήτησαν πολλές πληροφορίες που αφορούσαν στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση και στις εξαιρετικές σχέσεις Ουάσινγκτον – Ελλάδας, αλλά και στο ρόλο που διαδραματίζει σε αυτές και η Ομογένεια. Μου ζήτησαν να τους αναλύσω και το πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε ζητήματα όπως είναι το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το μεταναστευτικό – προσφυγικό», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις ο κ. Κουίκ και επισήμανε πως από τις συζητήσεις ήταν απόλυτα αντιληπτό ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει μία έντονη ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα παίζει έναν απόλυτα σωστό ρόλο, σταθεροποιητικό, σε μία περιοχή ιδιαίτερου γεωστρατιωπολιτικού ενδιαφέροντος.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της Ελλάδας στο οικονομικό μέτωπο, ο υφυπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε, όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, «ότι πλησιάσουμε στο τέλος και στο κλείσιμο των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη και καθοριστική αξιολόγηση και τους εξήγησε «τις δυσκολίες που δημιουργούνται λόγω των ξεχωριστών πολιτικών του ΔΝΤ και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κουίκ στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του με την Κατερίνα Μαλόνε -η οποία εκλέγεται στη Νέα Υόρκη με ισχυρή στήριξη από Έλληνες και Κύπριους Ομογενείς- παρουσία του Καλύμνιου βουλευτή Γκας (Κώστα) Μπιλιράκη -με τον οποίον έχουν δημιουργήσει το Greekamerican Caucus-, για επενδυτικά θέματα που αφορούν την Ελλάδα, όπως και για την ανάπτυξη των εισαγωγών ελληνικών προϊόντων στην τεράστια αμερικανική αγορά, κυρίως τροφίμων.

Τέλος, ανέλαβε να στείλει, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, και κάποιους χαιρετισμούς: «Η Ντίνα Τάιτους στα Τρίκαλα, απ’ όπου κατάγεται η μητέρα της και ο Γκας Μπιλιράκης στην Κάλυμνο, απ’ όπου κατάγεται ο πατέρας του, επισκέπτονται τακτικά τις ιδιαίτερες πατρίδες τους».

Μετά το Καπιτώλιο, ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε μία πολύ ουσιαστική και χρήσιμη συνάντηση, όπως τη χαρακτήρισε, στα γραφεία της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον με κορυφαία ομογενειακά στελέχη, όπως ο Ανδρέας (Άντυ) Μανάτος και ο γιος του Μιχάλης από την εταιρεία παροχής υπηρεσιών δημόσιας πολιτικής «Manatos + Manatos», ο Νίκος Λαρυγγάκης, πρόεδρος του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ), ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Οργάνωσης ΗΠΑ Στέλιος Κυριμλής και ο Άντριου Καφές, εκπρόσωπος της AHEPA. Οι συνομιλητές του υφυπουργού, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ζήτησαν ενημέρωση για το πώς σχεδιάζει την επιβεβλημένη αναδιοργάνωση στις σχέσεις Ελλάδας – Ομογένειας, τι σκέφτεται για νέους τρόπους δράσης της ομογένειας, τόσο για την κάλυψη των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας όσο και τη διατήρηση της ισχύς τους στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών, με δεδομένο ότι το ελληνικό στοιχείο είναι από τα πλέον αποδεκτά και υπολογίσιμα στα κέντρα της αμερικανικής διοίκησης, σε συνδυασμό και με τη δυναμική της Εκκλησίας και ειδικότερα της Αρχιεπισκοπής και τις άριστες σχέσεις που διατηρεί ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος με τον Λευκό Οίκο.

Ο υφυπουργός εξήγησε ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα, με επανεκκίνηση (restart) και σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, υπήρξε πλήρης ταύτισης απόψεων και συμφωνήθηκε να αρχίσει άμεση συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης, ο κ. Κουίκ είχε και μια πολύ «ενδιαφέρουσα συνάντηση» και με την ηγεσία των κυριότερων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων (AJC, AIPAC, ADL, B’nai B’rith).

Τέλος, συναντήθηκε αν και δεν ήταν αρχικά προγραμματισμένη με τα μέλη του προεδρείου του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου ((HANC) Βασίλη Ματαράγκα, Παύλο Κοτρώτσιο, Δημήτρη Χίο και τον Νομικό Σύμβουλο Άκη Μπέη. Ο κ. Κουίκ, καταλήγει η ανακοίνωση, τούς μίλησε (και οι συνομιλητές του συμφώνησαν) για το restart στο ομογενειακό τοπίο, για την αυτοχρηματοδότηση του ΣΑΕ, όταν επαναλειτουργήσει με διαφορετικές απαιτήσεις, (μετά το τέλος του το 2013) και την ανάγκη της αυτοκάθαρσης με το κλείσιμο όλων των σωματείων – σφραγίδα.

Ετικέτες