Την προσπάθεια να καλύψει το ευρω-φιάσκο της απόρριψης από πλευράς ευρωκοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της χρηματοδότησης του φράχτη στον Έβρο, με την απεύθυνση στο αντιδραστικό ακροατήριο με αιχμή τη Βόρεια Ελλάδα επιχείρησε να συνδυάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στην ακριτική περιφέρεια, ξεκαθαρίζοντας πως στην πορεία προς τις εκλογές θα αντιμετωπίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους -για μία ακόμα φορά- ως εσωτερικούς εχθρούς.
«Ακριβώς αυτό έκανε ο κ. Παπαδημούλης και ο ΣΥΡΙΖΑ, προσυπογράφοντας σχετική τροπολογία κάποιων συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Οι οποίοι μπορεί, ξέρετε, να αισθάνονται καλά, να πίνουν τον εσπρέσο τους και να τρώνε τα κρουασάν τους στις πλατείες των Βρυξελλών, ας έρθουν από εδώ να δουν στον Έβρο τι σημαίνει να προστατεύεις τα σύνορα της Ευρώπης. Και τότε ίσως αλλάξουν άποψη για αυτό το οποίο κάνουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Διδυμότειχο, λίγο πριν βρεθεί μπροστά στον φράχτη του Έβρου, για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής επέκτασης κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου.
Η παραπάνω αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ενδεικτική του στίγματος που δίνει ο ίδιος και η Νέα Δημοκρατία στο «ξεκίνημα» της προεκλογικής περιόδου, συνδυάζοντας… δύο σε ένα. Αφενός, η αναπαραγωγή του αφηγήματος της περιόδου του 2015-19 της περιόδου της προσφυγικής κρίσης με τις κατηγορίες για «ανοιχτά σύνορα» είναι παρούσα, και οδεύοντας προς τις κάλπες θα εντείνεται. Η δημοσκοπική φθορά και η απώλεια επαφής με το κέντρο, σε συνδυασμό με τα σφοδρά πλήγματα της γαλάζιας παράταξης στη Βόρεια Ελλάδα, καθιστούν επιτακτική την ανάδειξη της αντιμεταναστευτικής ατζέντας της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Αφετέρου, η μόνιμη επωδός της Νέας Δημοκρατίας έναντι των πολιτικών της αντιπάλων, και ειδικά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την αναπαραγωγή ψευδών και παραπλανητικών αναφορών. Στην προκειμένη, παρότι είναι γνωστό πως οι ψήφοι κατά της χρηματοδότησης του τείχους από ευρωπαϊκούς πόρους έρχονται και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αφού υπέρ της «πρότασης Παπαδημούλη» τάχθηκαν 28, με 2 «κατά» και 2 λευκά, η κυβέρνηση επιμένει να στοχοποιεί τον αντιπρόεδρο της ευρωβουλής, αλλά και συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Έχει έρθει η ώρα επιτέλους να μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά και να σταματήσουμε τα μισόλογα. Και εδώ από το Διδυμότειχο απευθύνω για ακόμα μια φορά το ερώτημα στην αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά στον κ. Τσίπρα, εάν θα συνεχίσει το έργο του φράχτη του Έβρου ή όχι. Εάν θα συνεχίσει σε μια πολιτική προστασίας των συνόρων ή θα επιστρέψουμε στη λογική του 2015, όπου ο καθένας έμπαινε και έβγαινε -δεν έβγαινε συνήθως, έμπαινε βασικά- όπως ήθελε και όποτε ήθελε. Και καταλήξαμε να έχουν περάσει από την πατρίδα μας παραπάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς να ξέρουμε ούτε ποιος μπαίνει, ούτε πού πηγαίνει, ούτε ποιος είναι ο σκοπός του» ανέφερε σε άλλο σημείο, και πάλι από το Διδυμότειχο, μην αφήνοντας περιθώρια για το πως θα πορευτεί στο μεταναστευτικό ενόψει εκλογών.
«Τελικά ο φράχτης αυτός θα φτάσει τα 140 χιλιόμετρα και θα απλώνεται σε όλη την μεθόριο του Έβρου. Ήταν και αυτός ο φράχτης -ο οποίος κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ- μαζί και με το υφιστάμενο τμήμα το οποίο υπάρχει ήδη στο βόρειο Έβρο, ένας από τους λόγους που καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να αποτρέψουμε σε παραπάνω από 250.000 -επαναλαμβάνω, παραπάνω από 250.000- παράνομους μετανάστες να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης λίγες ώρες αργότερα, καμαρώνοντας μπροστά στον φράχτη του Έβρου, καθώς και πάλι εξαπέλυσε βέλη κατά της αντιπολίτευσης για «πολιτικές ανοιχτών συνόρων» και άλλες αναφορές βγαλμένες από το 2012-15.
«Να το πω πολύ απλά: αυτό το οποίο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι αυτό το έργο το οποίο βλέπετε εδώ, αυτό το ακριβό έργο, διότι -όπως βλέπετε- μιλάμε για μία βαριά κατασκευή, να μην το πληρώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε, αλλά να το πληρώνετε όλοι εσείς ουσιαστικά, ο Έλληνας φορολογούμενος. Συνεπώς κι από δω θα πρέπει να ξαναρωτήσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάτι το οποίο αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει: τελικά επιδιώκει να συνεχίσει το έργο κατασκευής του φράχτη ή όχι; Ή μήπως επιδιώκει τελικά και αυτό το έργο το οποίο έχει κατασκευαστεί να το κατεδαφίσει;» αναρωτιώταν επίμονα, με τη στάση του ωστόσο να γεννά απορίες, από τη στιγμή που δεν έχουν καταγραφεί αντίστοιχες αναφορές από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ πως θα υπάρξει «απόλυτη» μεταστροφή στην μεταναστευτική πολιτική της χώρας.
Κατά τα λοιπά, σε τρεις δημόσιες εμφανίσεις του, στο Διδυμότειχο, στον Έβρο μπροστά στον φράχτη και στο Σουφλί αναπαρήγαγε για πολλοστή φορά την «κασέττα» των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετώπισε η κυβέρνησή του, των δεσμεύσεών του για μείωση της φορολογίας και τις κορώνες για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αφήνοντας ουσιαστικά κατά μέρος το τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα του κόμματός του στο εξής, όπως και για το τι θα πράξει εάν το «σχέδιό» του για αυτοδυναμία αποτύχει.
Αυτό το τελευταίο, παρά το πλήθος ενδείξεων περί του αντιθέτου, από τις μετρήσεις -κυλιόμενες και μη- έως και τα μηνύματα που φτάνουν στο κόμμα από όλα τα σημεία της χώρας, παραμένει ψηλά στην ατζέντα του, παρότι ο ίδιος προκύπτει απολύτως απομονωμένος από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
Γι’ αυτό φαίνεται και έχει επιλέξει τη συνταγή που εφάρμοσε και στη χθεσινή εξόρμηση στη Βόρεια Ελλάδα: Διχαστικός και μετεμφυλιακός λόγος, μισαλλοδοξία και αντιμεταναστευτική ρητορική, fake news και παραπλανητικές αναφορές.
Διαβάστε επίσης;