Περιφερόμενοι, καθοδηγούμενοι, μισθοφόροι αλλοδαποί, γύφτοι…

Περιφερόμενοι, καθοδηγούμενοι, μισθοφόροι αλλοδαποί,  γύφτοι…

Μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα στις οποίες αποτυπώνονται δεκάδες μπορεί και εκατοντάδες Ρομά ήταν αρκετά για να πυροδοτήσουν τα πιο άγρια και ρατσιστικά ένστικτα πολλών χρηστών του διαδικτύου. 

Αυτή τη φορά μάλιστα, ο στόχος ήταν ιδιαιτέρως πρόσφορος: ευάλωτοι, ήδη στοχοποιημένοι πολίτες, στις παρυφές του κοινωνικού περιθωρίου, οι Ρομά, για το συλλογικό θυμικό αποτελούν ακόμη κι εν έτει 2019 τους ξένους, γραφικούς, κι επικίνδυνους περιπλανώμενους.

Αν προσθέσουμε σε αυτό το βαθιά ριζωμένο κοινωνικό στερεότυπο και την πόλωση του πολιτικού κλίματος, γίνεται αντιληπτό το πώς ξαφνικά, οι Ρομά απέκτησαν και τα χαρακτηριστικά των καθοδηγούμενων κομπάρσων που μετακινούνται άβουλα, -ίσως με την υπόσχεση κάποιου ανταλλάγματος θα υπονοήσουν ορισμένοι- για να «γεμίσουν» στάδια, πλατείες και χαρούμενες φωτογραφίες προεκλογικών εκδηλώσεων.

Έχει σημασία ότι –ίσως για πρώτη φορά- μέλη της κοινότητας των Ρομά, ύψωσαν το ανάστημά τους και αρνήθηκαν να ταυτιστούν με μία ακόμη ταμπέλα την οποία δεν επέλεξαν και δεν τους χαρακτηρίζει. Ο Πρόεδρος και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου ΡΟΜ Στερεάς Ελλάδας, κατέθεσαν μήνυση εναντίον του Στέφανου Χίου και της εφημερίδας του «Μακελειό», για παράβαση του αντιρατσιστικού νόμου, με αφορμή πρωτοσέλιδο στο οποίο αναφέρονταν πως η συγκέντρωση του Τσίπρα στη Λαμία ήταν «ΤΙΓΚΑ στους γύφτους με τα μπαϊράκια του ΣΥΡΙΖΑ».

Αυτό που δεν έχει καμία σημασία είναι το κατά πόσο αυτοί οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν πράγματι οργανωμένα. Αλήθεια θα ήταν η πρώτη φορά που κάποιο κόμμα, οποιοδήποτε κόμμα, έχει μεταφέρει υποστηρικτές; Αλήθεια θα ήταν τόσο έντονες οι αντιδράσεις αν, για παράδειγμα, αγρότες από τη Λάρισα μεταφέρονταν στην Καρδίτσα για να παρακολουθήσουν από κοντά την ομιλία του πρωθυπουργού ή κάποιου άλλου πολιτικού αρχηγού; Η απάντηση είναι όχι. Ο κάθε πολίτης, ο κάθε υποστηρικτής μίας πολιτικής παράταξης έχει κάθε δικαίωμα να μετακινηθεί αυτοβούλως ή με πρωτοβουλία της παράταξης που στηρίζει, 10 ή 100 χιλιόμετρα για να δει και να ακούσει από κοντά το πρόγραμμα του αρχηγού του.

Ο κάθε πολίτης, ναι, αλλά όχι οι Ρομά. Η παρουσία τους, τα χαρακτηριστικά τους, η ορατότητά τους από μόνη της, σε συνδυασμό με το έντονο κλίμα που επικρατεί πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση αποτέλεσαν τον ιδανικότερο συνδυασμό για να βγουν –σχεδόν αυτοματοποιημένα- στην επιφάνεια οι ενσωματωμένες ρατσιστικές αντιλήψεις με πολιτικό-αυτή τη φορά- περιτύλιγμα.

Η ερώτηση που θέτει –σε δημοσίευμα αυτού του Σαββάτου στο Documento- η Ειδική Γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, Κατερίνα Γιάντσιου, «ποιον ωφελεί ο αποκλεισμός και πού ακριβώς μπορεί να οδηγήσει η περιθωριοποίηση μίας ολόκληρης κοινωνικής ομάδας», ίσως θα έπρεπε να μας απασχολήσει όλους. Οι απαντήσεις μπορεί να μας εκπλήξουν πολύ δυσάρεστα… 

Documento Newsletter