Περίεργη δήλωση του επιτρόπου Χαν: «Αν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας θα αλλάξουν τα σύνορα» (Video)

Περίεργη δήλωση του επιτρόπου Χαν: «Αν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας θα αλλάξουν τα σύνορα» (Video)

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του επιτρόπου περιφερειακής πολιτικής και διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος, αναφερόμενος στις ελληνο-αλβανικές διαπραγματεύσεις,  φέρεται να έκανε λόγο για αναδιάρθρωση συνόρων που θα επιφέρει η ύπαρξη συμφωνίας.

Οι δηλώσεις Χαν έγιναν σε ομιλία σε εκδήλωση think-tank, στο Λονδίνο, παρουσία του υπουργού εξωτερικών της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, και ενώ ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, δήλωνε βέβαιος ότι Αθήνα και Τίρανα θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους με ένα νέο έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για τα δυτικά Βαλκάνια.

Προφανώς και χρειάζονται διευκρινίσεις από την πλευρά του επιτρόπου για το ακριβές νόημα της δήλωσής του, το πιθανότερο πάντως είναι ότι αναφέρεται στη συμφωνία για την Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ΑΟΖ γεγονός που οι δύο πλευρές θέλουν για ευνόητους λόγους να κρατήσουν χαμηλά.

Με την αντιπολίτευση και τον ΠτΔ στην Αλβανία να αντιδρούν σφόδρα στην επικείμενη συμφωνία (η οποία σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα επί του παρόντος έχει παγώσει λόγω διαφωνιών κυρίως εντός της Ε.Ε. για το θέμα της διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων) προκαλεί ερωτηματικά η έλλειψη διπλωματικής γλώσσας από τον αρμόδιο επίτροπο. 

Το σχόλιο των Βρυξελλών:

Ο επίτροπος Χαν σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε «αλλαγή συνόρων» Ελλάδας- Αλβανίας, επισήμανε σήμερα από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κληθείς να διευκρινίσει σχετικές με το θέμα δηλώσεις του αρμόδιο για τη διεύρυνση επιτρόπου στο Λονδίνο.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επίτροπος υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης όλων των ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φυσικά μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας.

Ετικέτες

Documento Newsletter