Ο φιλόσοφος Θαλής ο Μιλήσιος είπε: «Το φιλότιμο για τον Έλληνα είναι σαν την αναπνοή. Ένας Έλληνας δεν είναι Έλληνας χωρίς αυτό. Αυτός θα μπορούσε κάλλιστα να μην είναι ζωντανός».
Γράφει η Τζίνα Δαβιλά
Η περιφραστικά μεταφραζόμενη λέξη στην αγγλική, γαλλική κ.ο.κ. στην ελληνική είναι συνυφασμένη με την αξιοπρέπεια, την τιμή, την υγιή περηφάνια, την ανάληψη καθηκόντων και υποχρεώσεων που συνδέονται με το δέον – το πρέπον, την προσφορά και αυτοθυσία στην οικογένεια, στην κοινωνία, στην Πατρίδα χωρίς την προσμονή ανταλλαγμάτων, τον βαθύ σεβασμό στις αξίες και τα ιδανικά ενός τόπου αλλά και ολόκληρης της Ρωμιοσύνης (αρκεί να ξέρουμε τι σημαίνει Ρωμιοσύνη και Ρωμιός/Ρωμιά), την αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια σε κάθε κατατρεγμένο και μη Έλληνα, μη Ρωμιό. Είναι μια τόσο φορτισμένη και φορτωμένη αρετές λέξη, που όσο δύσκολα μεταφράζεται, τόσο δυσκολότερα αφομοιώνεται, εφαρμόζεται, ενσωματώνεται στην ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων, όλων των ανθρώπων. Μπορεί η ρίζα της λέξης να είναι ελληνική, η προσωποποίηση της είναι ουμανιστική, παγκόσμια και με απροσδιόριστο dna. Δεν ανήκει στους Έλληνες. Ανήκει σε όσους είναι αρχέτυπα και στηλοβάτες Πολιτισμού, Ανθρωπιάς, Ευγενείας, Προόδου και Παιδείας.
Η προτροπή υλοποίησης του φιλότιμου ως εθνικού εμβολίου ήταν ένα έξυπνο επικοινωνιακό τρικ του κ.Πρωθυπουργού. Όμως η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι έντιμη, πρέπει και να φαίνεται. Η ιστορική φράση του Ιουλίου Καίσαρα θα είναι πάντα επίκαιρη. Σαν το ελληνικό φιλότιμο, που δεν είναι δυστυχώς ελληνικό προτέρημα. Διότι αν ήταν δεν θα ήμασταν επί δεκαετίες σε μόνιμη προσμονή του ελληνικού θαύματος. Σαν τον ασθενή στην εντατική. Ο Χατζιδάκις έλεγε για το θλιβερό στρατιωτικό εμβατήριο “η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει”: “Μακάρι να πέθαινε γιατί θα είχε τουλάχιστον την ευκαιρία να αναστηθεί”.
Προσφάτως η σύζυγος του κ. Πρωθυπουργού, μια πανέξυπνη γυναίκα, αποφασιστική, δυναμική όπως λένε τα χαρακτηριστικά του προσώπου της μα και απολύτως ιδιοτελής και με κινήσεις αυστηρά στρατηγικής τακτικής, όπως δείχνει το βλέμμα της – το βλέμμα μας είναι ο αληθινός μας εαυτός – αποχώρησε από την εταιρεία μόδας που είχε “Ζευς και Διώνη” με τα πανάκριβα άνευ λόγου ενδύματα, παραχωρώντας την εξ ολοκλήρου στη συνέταιρό της. Είχε κατηγορηθεί δημόσια ότι ήταν off shore εταιρεία, ποτέ δεν απάντησε επί του θέματος, άφησε να περάσει ένα διάστημα ασφαλείας ώστε να μην “καρφωθεί” και εν ανυπόπτω χρόνω πέταξε και την παραίτηση από την εταιρεία με απόλυτη φυσικότητα.
Στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram δηλώνει “Mother of 3. Harvard Business School Class 96. Endeavor Greece Founder.Co-founder Zeus + Dione”
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο iporta.gr