Πέρασε του Ινφαντίνο: Με 48 ομάδες η τελική φάση Μουντιάλ από το 2026

Πέρασε του Ινφαντίνο: Με 48 ομάδες  η τελική φάση Μουντιάλ από το 2026

Ξεχάστε το παγκόσμιο κύπελλο όπως το ξέρατε μέχρι σήμερα! Οι «μάγειροι» της FIFA, στον βωμό του χρήματος και του ανεξέλεγκτου κέρδους, αποφάσισαν την αύξηση των ομάδων της τελικής φάσης, από 32 ομάδες που ήταν μέχρι σήμερα, σε 48 και τα ματς γίνονται 80 από 64. Όλα αυτά από την τελική φάση του 2026 κι έπειτα…

Πριν λίγες ώρες έγινε γνωστό στη Ζυρίχη ότι η Ολομέλεια της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας αποφάσισε τελικά να επιλέξει τη πρόταση του προέδρου της, Τζάνι Ινφαντίνο και να απορρίψει, τόσο το Μουντιάλ στη σημερινή του μορφή, όσο και τρεις ακόμη διαφορετικούς τρόπους διεξαγωγής του. Το σχέδιο προβλέπει αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής των ομίλων. 

Αρχικά, θα υπάρχουν 16 όμιλοι των τριών ομάδων, στον καθένα από τους οποίους θα προκρίνονται οι δύο πρώτες ομάδες. Δηλαδή, θα έχουμε τρία ματς σε κάθε όμιλο, δύο για κάθε ομάδα. Οι τρίτες των ομίλων θα επιστρέφουν σπίτι τους και θα συνεχίζουν οι υπόλοιπες 32, με το σύστημα διεξαγωγής να γίνεται όπως και σήμερα (8 όμιλοι των 4 ομάδων). Νέα καινοτομία επίσης, ότι στη φάση των ομίλων δεν υπάρχει ισοπαλία, αφού οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρχει νικητής, ο οποίος θα βγαίνει από την διαδικασία των πέναλτι, αν το παιχνίδι έχει λήξει ισόπαλο στο 90λεπτο.

Στόχος για τον Ινφαντίνο είναι η αύξηση του θεάματος, αλλά η μελέτη και η προεργασία που έγινε, δείχνει απίστευτη αύξηση των εσόδων από χορηγούς, αφού οι προβλέψεις λένε ότι θα έχει αυξημένα έσοδα κατά 1 δις ευρώ, σε σχέση με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. «Στο νέο Μουντιάλ των 48 ομάδων, η ποιότητα θα είναι μεγαλύτερη, διότι οι 32 ομάδες θα πρέπει να περάσουν μέσα από πλέι οφ. Η ποιότητα θα αυξηθεί και δεν θα μειωθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ινφαντίνο.

Όπως ήταν φυσικό, η πρόταση Ινφαντίνο στηρίχθηκε μόνο από τα μικρά κράτη και κυρίως από την Αφρικανική και Ασιατική Ομοσπονδία, καθώς οι παραδοσιακά μεγάλες ευρωπαϊκές και νοτιοαμερικάνικες δυνάμεις ήταν και είναι αντίθετες με την γιγάντωση της διοργάνωσης. 

Εξάλλου, μεγάλες ήταν και οι αντιδράσεις αρκετών ευρωπαϊκών συλλόγων, καθώς και της Ένωσης Ευρωπαϊκών σωματείων (ECA), στην οποία προεδρεύει ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε και η οποία αριθμεί περισσότερα από 200 ομάδες-μέλη. Σύμφωνα με την ECA, ο αριθμός των αγώνων και οι υποχρεώσεις των ποδοσφαιριστών, τόσο με τους συλλόγους τους, όσο και με τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα των χωρών τους, έχουν φτάσει σε απαράδεκτα επίπεδα. 

Μάλιστα, σε πρόσφατη ανακοίνωση της, η Ένωση επεσήμανε ότι «ο αριθμός των αγώνων σε μια χρονιά είναι ήδη σε απαράδεκτο επίπεδο και μια αύξηση των ομάδων στο Μουντιάλ, θα κάνει την κατάσταση δραματική για τους ποδοσφαιριστές. Γι’ αυτό το λόγο, το διοικητικό συμβούλιο της ένωσης απορρίπτει τις προτάσεις αυτές της FIFA και απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο, Τζιάνι Ινφαντίνο, ζητώντας του να μην προχωρήσει το σχέδιο για την αύξηση των ομάδων στα παγκόσμια κύπελλα».

Εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Μπάγερν Μονάχου και πρόεδρος της ECA, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, είχε δηλώσει πως «δεν πρέπει πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα να είναι πάνω από την ποιότητα του αθλήματος», ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Ντόρτμουντ, Χανς Γιοκίμ Βάτσκε συμπλήρωσε ότι « η πρόταση Ινφαντίνο είναι η απόλυτη παράνοια».

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το νέο τρόπο διεξαγωγής των Μουντιάλ, από το 2026, θα γίνουν γνωστές μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου της FIFA

Ετικέτες

Documento Newsletter