Πέρασε από τη Βουλή το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις

Πέρασε από τη Βουλή το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις

Υπερψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης το αυταρχικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

To νομοσχέδιο… χουντικής κοπής πέρασε με 187 «ναι», ενώ 101 βουλευτές ψήφισαν «όχι» (σε σύνολο 288) στην ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Πέμπτης, κλείνοντας μία ημέρα με ανεβασμένη ένταση εντός του κοινοβουλίου και με επεισόδια εκτός.

Χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας εκδηλώνοντας με βροντερό τρόπο την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο χουντικής προέλευσης κατά των διαδηλώσεων. Οι αστυνομικές δυνάμεις στράφηκαν κατά διαδηλωτών με χημικά και προσαγωγές. Συγκεντρώσεις κατά του νομοσχεδίου έλαβαν χώρα το απόγευμα σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης: Άγρια καταστολή από την κυβέρνηση στη συγκέντρωση κατά του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις

«Συνάντηση του ακροδεξιού δόγματος Βορίδη με τη νεοδεξιά εμμονή Χρυσοχοΐδη»

«Το νομοσχέδιο, από όπου και να το πιάσει κανείς, είναι ντροπή για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Όπως ακόμη μεγαλύτερη ντροπή είναι να το ψηφίζει το νομοσχέδιο αυτό η κα Γεννηματά», σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας για το επίμαχο νομοσχέδιο.

«Οι πολίτες βλέπουν μια κυβέρνηση που προσπαθεί να επαναφέρει διατάγματα του 1971. Πρόκειται για μια αντιδραστική τομή που καμία κυβέρνηση δε διανοήθηκε από τη μεταπολίτευση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Πρόκειται απλά για τη συνάντηση του ακροδεξιού δόγματος Βορίδη με τη νεοδεξιά εμμονή Χρυσοχοΐδη; Ή μήπως αυτή η σπουδή σας – και μάλιστα να το φέρετε κατακαλόκαιρο- καλύπτει κάποιο φόβο για τις εξελίξεις και για τις ενδεχόμενες κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται από φθινόπωρο;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το γνωρίζουν όλοι», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, «ότι η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο πάρα πολύ βαθιάς ύφεσης. Και χρειάζεται σχέδιο η χώρα, όραμα και ηγεσία ώστε να πατήσει ξανά γερά στα πόδια της ξανά. Όχι αυταρχισμό, καταστολή και προπαγάνδα, από τα καλοταϊσμένα με κρατικό χρήμα μέσα ενημέρωσης».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να εξηγήσει στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, «τι έχει να προσφέρει η σπουδή σας σήμερα να φέρετε ένα νομοσχέδιο που οδηγεί στην απαγόρευση των διαδηλώσεων. Τίνος η ζωή βελτιώνεται, σε ποιο πρόβλημα απαντά ο περιορισμός του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθε;».

Διαβάστε επίσης: Συγκλονιστικές καταγγελίες διαδηλωτών στο documentonews.gr: «Απρόκλητη μανιασμένη και χωρίς όρια η επίθεση της αστυνομίας»

Η ακραία τοποθέτηση Μητσοτάκη

Ακραία ήταν η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί το χουντικής κοπής νομοσχέδιο για την ουσιαστική απαγόρευση των διαδηλώσεων που κατέβασε Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μάλιστα στην τριτολογία του άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει εξεταστική επιτροπή και για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών περί Μιωνή και Καλογρίτσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να στηρίξει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στην επίθεση που δεχόταν από την εκτός ΚΙΝΑΛ δημοκρατική αντιπολίτευση καθώς στόχος του φασίζουσας νοοτροπίας νομοσχεδίου είναι να αποτρέψει οποιαδήποτε διαμαρτυρία για τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνησή του και μπροστά στο κύμα των αντιδράσεων που έρχεται.

Για να υποστηρίξει τις απόψεις του για το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο που καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να φέρει μετά την μεταπολίτευση έκανε πάλι αναφορά σε καταπάτηση των θεσμών από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας «επιστρέφω τη θρασύτατη κριτική περί αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων από εκείνους που αποδόμησαν συστηματικά τους θεσμούς. Ας μην μιλούν για σχέδια καταστολής στους δρόμους όταν έχει αποδειχτεί ότι εξύφαναν μηχανορραφίες στα υπόγεια των μαγαζιών τους».

Αντιδράσεις από ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25

«Τολμήσατε να βγάλετε από τα συρτάρια σας, αυτό το κατάπτυστο σχέδιο νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και να το φέρετε στη Βουλή για να το ψηφίσετε. Γελιέστε όμως αν νομίζετε ότι αυτό το τερατούργημα τελικά θα εφαρμοστεί. Όπως το βγάλατε έτσι και θα το ξαναβάλετε στα συρτάρια σας ακόμα και ως ψηφισμένο νόμο (…) Το κύριο όμως είναι ότι το νομοσχέδιο για τον περιορισμό, ουσιαστικά την απαγόρευση των διαδηλώσεων, υπηρετεί το στρατηγικό σας στόχο. Αυτόν της υπεράσπισης ενός συστήματος που έχει χρεοκοπήσει, δεν μπορεί να δώσει διέξοδο στις ανάγκες του λαού», ανέφερε σε έντονο ύφος από το βήμα της Βουλής ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Πόσο φιλελεύθερη είναι τελικά η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη όταν δεν αλλάζει καν τα άρθρα και τις διατάξεις της χούντας; Όπως έλεγε και ένας Σκοτσέζος συνδικαλιστής κάθε φορά που του έλεγαν πως η κοινωνία υποφέρει όταν διαδηλώνει ο κόσμος και κλείνουν οι δρόμοι, “ποια θεωρητική κοινωνία είναι αυτή, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται όλοι αυτοί που διεκδικούν στο δρόμο γι’ αυτήν;”. Η κοινωνία αυτή και οι αγώνες της έχουν χτίσει την δημοκρατία μας με διαδηλώσεις που δεν είχαν καμία άδεια, καμίας αστυνομίας. Αυτοί οι δημοκρατικοί αγώνες, οι διαμαρτυρίες και οι μάχες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του λαού μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Στήριξη από Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε κατηγορήσει νωρίτερα το ΚΙΝΑΛ για την πρόθεσή στήριξης του νομοσχεδίου Χρυσοχοΐδη.

Η Φώφη Γεννηματά σημείωσε μεταξύ άλλων πως αν ο νόμος περνούσε όπως τον εισηγήθηκε η κυβέρνηση, οι επιπτώσεις του θα ήταν εμφανείς από την επόμενη ημέρα. «Το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης είναι το Κίνημα Αλλαγής. Εμάς χρειάζεται ο τόπος για ανάχωμα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Documento Newsletter