Πένθος και απόγνωση στην Τουρκία: «Όλα τα παιδιά είναι νεκρά», κραυγή αγωνίας στο Αντιγιαμάν (Video)

Συγκλονίζει ένα βίντεο ακόμα από τη σεισμόπληκτη Τουρκία με την κραυγή αγωνίας μίας γυναίκας στο Αντιγιαμάν, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ και συγκεκριμένα σε απευθείας σύνδεση στο τουρκικό δίκτυο Haber Turk. Όλα αυτά τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως οι διασώσεις θα συνεχιστούν.

Δείτε επίσης: Σεισμός Τουρκία: Κτίριο «έκατσε» πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα (Video)

Η γυναίκα που, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, είναι εργαζόμενη στον τομέα της Υγείας, έχοντας αντικρίσει τον όλεθρο φωνάζει: «όλα τα παιδιά είναι νεκρά, έχετε το αίμα πάνω σας, ξύπνα Τουρκία».

«Το Αντιγιαμάν το άφησαν μόνο του για 3 μέρες. Περπατούσαμε στους δρόμους και ακούγαμε τις φωνές των ανθρώπων που ζητούσαν βοήθεια. Κλείναμε τα αυτιά μας, γιατί εδώ δεν ήρθε κανένας. Ήρθαν μετά από 3 μέρες. Οι άνθρωποι πάγωσαν από το κρύο. Πέθαναν από το κρύο, την πείνα, πέθαναν κάτω από τα συντρίμμια από το κρύο. Τι να κάνουμε εμείς; Να έρθει εδώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έχει τη δύναμη; Ας έρθει εδώ. Δεν υπάρχει κανείς, ούτε ένας ανώτερος αξιωματούχος».

«Είναι μόνο δικός μας ο πόνος. Γιατί εγκατέλειψαν το Αντιγιαμάν. Μας αφήσατε απροστάτευτους. Εσείς έχετε πάνω σας το αίμα των ανθρώπων που είναι κάτω από αυτές τις κολώνες, κάτω από τα χαλάσματα, τα τσιμέντα. Πού είναι αυτοί που διαχειρίζονται την κρίση; Όλα τα παιδιά είναι νεκρά. Ξύπνα Τουρκία, ξύπνα».

Δείτε το βίντεο του Mega:

 

Sağlık Çalışanı Canlı Yayında İsyan etti: "Uyan Artık Türkiye" #shorts

Τουλάχιστον 41.000 νεκροί – Οι ισχυρισμοί Ερντογάν

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύθηκε πως θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις διάσωσης, περισσότερο από μία εβδομάδα μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε τη χώρα και τη γειτονική Συρία.

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στις δύο χώρες έχει ξεπεράσει τις 41.000 μέχρι στιγμής, ενώ πολλοί επιζώντες είναι αντιμέτωποι με πολικές θερμοκρασίες, αφού έχουν μείνει άστεγοι.

«Θα συνεχίσουμε το έργο μας μέχρι να έχουμε ανασύρει και τον τελευταίο πολίτη που έχει μείνει κάτω από τα κατεστραμμένα κτίρια», δήλωσε ο Ερντογάν αργά χθες Τρίτη, έπειτα από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD).

Η εκτίμηση της κατάστασης των κτιρίων, δεκάδες χιλιάδες από τα οποία έχουν καταστραφεί, θα ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα και η ανοικοδόμηση θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Θα ανοικοδομήσουμε όλα τα σπίτια και τους χώρους εργασίας που καταστράφηκαν ή δεν είναι πλέον κατοικήσιμοι λόγω του σεισμού και θα τα παραδώσουμε στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 105.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον σεισμό, εκ των οποίων περισσότεροι από 13.000 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Στη διάρκεια της νύκτας μια 77χρονη γυναίκα, η Φατμά Γκουνγκόρ, ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια ενός επταώροφου κτιρίου στην πόλη Αντιγιαμάν, περίπου 212 ώρες μετά τον πρώτο σεισμό.

Εννέα άλλοι επιζώντες διασώθηκαν χθες Τρίτη στην Τουρκία, αν και πλέον οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στην παροχή βοήθειας στους επιζώντες που έχουν μείνει χωρίς στέγη ή αρκετό φαγητό μέσα στο κρύο.

Μεταξύ των διασωθέντων χθες ήταν δύο αδελφοί ηλικίας 17 και 21 ετών που απεγκλωβίστηκαν από τα ερείπια συγκροτήματος κατοικιών στην επαρχία Καχραμανμαράς, ένας Σύρος και μία νεαρή γυναίκα στην Αντάκια.

Ο Ερντογάν έχει παραδεχθεί ότι αρχικά υπήρχαν προβλήματα στην αντίδραση των αρχών, αλλά έχει τονίσει ότι πλέον η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές όχι μόνο στη χώρα μας αλλά επίσης και στην ιστορία της ανθρωπότητας», υπογράμμισε.

Περισσότεροι από 2,2 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις πλέον πληγείσες περιοχές και εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια είναι μη κατοικήσιμα, σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο ΟΗΕ έχει επισημάνει ότι η φάση των διασώσεων ολοκληρώνεται και πλέον δίνεται έμφαση στην παροχή καταλυμάτων, τροφίμων και εκπαίδευσης στους επιζώντες.

«Οι ανάγκες είναι τεράστιες και αυξάνονται ώρα με την ώρα», δήλωσε ο Χανς Χένρι Π. Κλούγκε διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). «Περίπου 26 εκατ. άνθρωποι και στις δύο χώρες έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια», πρόσθεσε.

«Επίσης αυξάνονται οι ανησυχίες για την εμφάνιση ζητημάτων υγείας που συνδέονται με τον κρύο καιρό, την υγιεινή και την αποχέτευση και την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών – με τους ευάλωτους ανθρώπους να κινδυνεύουν περισσότερο», υπογράμμισε ο Κλούγκε.

Ένα πρώτο κομβόι του ΟΗΕ εισήλθε στην ανταρτοκρατούμενη βορειοδυτική Συρία μέσω της Τουρκίας και του περάσματος Μπαμπ αλ Σάλαμ, το οποίο μόλις επαναλειτούργησε.

Οι επιχειρήσεις αναζήτησης επιζώντων πλησιάζουν στο τέλος τους και στη βορειοδυτική Συρία, δήλωσε ο Ραέντ αλ Σάλεχ επικεφαλής των διασωστών Λευκά Κράνη.

Μέχρι στιγμής 35.418 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία, ενώ περισσότεροι από 5.814 στη Συρία.

Ετικέτες