Πέντε… τρόποι να μετατρέψετε το περπάτημα σε super άσκηση

Η zumba σου φαίνεται πολύ κουραστική; Το pilates υπερβολικά βαρετό; Το CrossFit ούτε που το συζητάς; Ευτυχώς, υπάρχει μια άσκηση ειδικά για σένα που θα σου προσφέρει όλα τα οφέλη της γυμναστικής χωρίς τον ιδρώτα, τους πονεμένους μυς και την κλεισούρα μιας αίθουσας, όλα όσα οποία έχεις συνδέσει στο μυαλό σου με την άσκηση!

Το περπάτημα μπορεί να είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική γυμναστική, αρκεί να το κάνεις σωστά! Όπως διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, ένας περίπατος διάρκειας 20 λεπτών την ημέρα είναι τόσο ευεργετικός για την υγεία που μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες πρό- ωρου θανάτου κατά 33%! Επιπλέον, με αυτή τη βόλτα καις 100 θερμίδες και μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου και καρδιοπαθειών.

Γράφει η Χριστίνα Μαυρίδου*

Ωστόσο, αν και το περπάτημα μοιάζει να είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο, αν θέλεις να χάσεις κιλά και να βελτιώσεις την υγεία σου, θα πρέπει να το κάνεις καταβάλλοντας μια κάποια προσπάθεια. Να τι πρέπει να προσέξεις, αν θέλεις να συμπεριλάβεις στο πρόγραμμα της γυμναστικής σου την επόμενη βόλτα στα μαγαζιά!

1) Περπάτα σαν να έχεις αργήσει!

Για να έχει το περπάτημα αποτέλεσμα, θα πρέπει να ανεβάσεις το ρυθμό. Σκέψου ότι εκεί που πηγαίνεις υπάρχει κάποιος που ήδη σε περιμένει αρκετή ώρα και έχει αρχίσει να εκνευρίζεται. Περπάτα όσο πιο γρήγορα μπορείς, ώστε να αυξηθούν οι παλμοί της καρδιάς και να αρχίσεις να καις λίπος. Ο χαλαρός βηματισμός έχει αποδειχτεί πως ρίχνει την αρτηριακή πίεση, όμως η ταχύτητα είναι απαραίτητη για κάψιμο λίπους. Αν θέλεις να είσαι σίγουρη ότι πηγαίνεις με ένα σταθερό και γοργό ρυθμό, μπορείς να προμηθευτείς ένα μόνιτορ καταγραφής των παλμών της καρδιάς. Διαφορετικά, δοκίμασε να περπατάς τόσο γρήγορα ώστε να μην μπορείς να πεις περισσότερες από δυο-τρεις λέξεις ανάμεσα στις ανάσες σου.

2) Σφίξε καλά κοιλιακούς και γλουτούς

Η σωστή στάση είναι πολύ σημαντική! Μάζεψε προς τα πίσω την κοιλιά για να κινητοποιήσεις όλο το μυϊκό σύστημα του κορμού. Βγάλε τα χέρια από τις τσέπες και στρίβε ελαφρά τον κορμό δεξιά και αριστερά για να ενεργοποιηθούν και οι μύες της μέσης, κάνοντας την τακτική «αντίθετο χέρι-πόδι». Αυτό, σε συνδυασμό με το γρήγορο ρυθμό που καίει θερμίδες, θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις πιο λεπτή μέση! Επιπλέον, όταν περπατάς, γυμνάζονται η πλάτη και οι μηροί, ενώ βελτιώνεται η σταθερότητα και η ισορροπία σου. Στην πραγματικότητα, είναι ευεργετικό για όλο το σώμα, τα οστά, την καρδιά, τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο και την κυκλοφορία του αίματος.

3) Περπάτα κάθε φορά 5 λεπτά περισσότερο

Ξεκίνα με 5 λεπτά γρήγορο περπάτημα. Αυτά αρκούν για να ρίξουν την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο του αίματος, τα λιπίδια, αλλά και να μειώσουν το στρες. Αύξησε σταδιακά το χρόνο στα 20-25 λεπτά – αποκλείεται να μην μπορείς να τα στριμώξεις ακόμα και σε ένα ασφυκτικό πρόγραμμα. Θέλεις καλύτερα αποτελέσματα; Προσπάθησε να περπατήσεις 1,5 χιλιόμετρο σε 20 λεπτά. Βάλε περισσότερους μυς στο παιχνίδι, προσθέτοντας κι άλλες κινήσεις, όπως περπάτημα με τα γόνατα ψηλά ή με μικρές κλοτσιές.

4) Πήγαινε για περπάτημα όταν έχει αέρα

Εάν θέλεις ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, εκμεταλλεύσου τις καιρικές συνθήκες. Όταν βαδίζεις κόντρα στον άνεμο, προσθέτεις ένταση στην άσκηση και έτσι καις περισσότερες θερμίδες. Βάλε στη διαδρομή σου και κάποιες ανηφόρες, κατηφόρες και σκάλες για πιο έντονη κίνηση. Μην ξεχνάς ότι η πιο αποτελεσματική γυμναστική είναι αυτή που σε προκαλεί να προσπαθήσεις περισσότερο. Δοκίμασε να περπατήσεις στην παραλία: η άμμος μετατρέπει μια απλή βόλτα σε κανονικό bootcamp!

5) Φόρεσε τα κατάλληλα παπούτσια

Το περπάτημα μπορεί να γίνει κυριολεκτικά οπουδήποτε και δεν απαιτεί εξοπλισμό. Με μοναδική εξαίρεση τα παπούτσια! Είναι πολύ σημαντικό να φοράς πάντα αθλητικά παπούτσια κατάλληλα για περπάτημα, προκειμένου να υποστηρίζεται σωστά το σώμα σου και να μειώνονται οι κραδασμοί. Άλλωστε και η μόδα θέλει ακόμα και τα πιο «αυστηρά» σύνολα να συνδυάζονται με snickers! Ακολούθησέ τη και οι αστράγαλοί σου θα σε ευγνωμονούν! Το περπάτημα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στη μείωση των επιπέδων στο αίμα της γρελίνης, της ορμόνης που προκαλεί αίσθημα πείνας, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου Loughborough.

Διαβάστε ακόμα: Η διαλειμματική (τρέξιμο-περπάτημα) σε βελτιώνει και σε ξεαγχώνει!

* Η Χριστίνα Μαυρίδου είναι καθηγήτρια φυσικής αγωγής

Πηγή: runnfun.gr