Πέντε τραγούδια των Duran Duran παιγμένα… αλλιώς

H αντίστροφη μέτρηση που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο με την ανακοίνωση της εμφάνισης των Duran Duran στο φετινό Release Athens ολοκληρώνεται.

Δεκαοκτώ χρόνια μετά τη συναυλία τους στο Ελληνικό, τον Οκτώβριο του 2006 και δώδεκα μετά την τελευταία εμφάνισή τους στη χώρα μας, τον Ιούλιο του 2012 στη Θεσσαλονίκη, η παρέα του Simon Le Βon θα ανέβει αύριο Πέμπτη 18 Ιουλίου στη σκηνή της Πλατείας Νερού για να παίξει τραγούδια που έγραψαν ιστορία και καθόρισαν τον ποπ-ροκ ήχο και τη new wave κουλτούρα των 80s και για να μας θυμίσει τους λόγους για τους οποίους θεωρείται ένα από τα πλέον επιδραστικά σχήματα στην ιστορία της μουσικής.

Ο σεβασμός και η ευρεία αποδοχή που απολαμβάνει το συγκρότημα από το Μπέρμιγχαμ αποτυπώνεται και στο ετερόκλητο ηλικιακά και μουσικά κοινό που δίνει το παρών στις συναυλίες τους. Άνθρωποι που μπορεί να μην στήνονται πλέον έξω από τα δισκάδικα περιμένοντας να κυκλοφορήσει το επόμενο «Rio» ή «Notorious» ή ακόμα και το επόμενο «Astronaut» αλλά που ευχαρίστως θα πάνε να τους (ξανα)δούν έχοντας μαζί τα παιδιά τους.

Ανάμεσά τους και πληθώρα ακομπλεξάριστων μεταλάδων που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να λικνιστούν στους ρυθμούς διαχρονικών ποπ ύμνων όπως το «Girls on Film» ή το «Hungry Like A Wolf» φορώντας μπλουζάκια των αγαπημένων τους συγκροτημάτων, κάποια από τα οποία εξέφρασαν την εκτίμησή τους στους Duran Duran διασκευάζοντας και φέρνοντας στα μέτρα τους τραγούδια που είναι παραπάνω από σίγουρο ότι θα ακούσουμε την Πέμπτη στο Release Athens, καθώς απλά… απαγορεύεται να μην βρίσκονται στη setlist των Βρετανών.

Eagles of Death Metal – Save a Prayer

Στο τελευταίο του στούντιο άλμπουμ, το «Zipper Down» του 2015, το συγκρότημα που συνδέθηκε με την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Bataclan κατά την οποία δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 90 θεατές, συμπεριέλαβε και τη διασκευή στο «Save a Prayer» των Duran Duran που βρίσκεται στο «Rio». Μάλιστα, λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του δίσκου οι Eagles of Death Metal και οι Duran Duran έπαιξαν μαζί ζωντανά το τραγούδι στη σκηνή του βρετανικού τηλεοπτικού σόου «TGI Friday», ενώ μετά την επίθεση στο Bataclan ο Simon Le Bon ανακοίνωσε την πρόθεση των Duran Duran να στηρίξουν την προσπάθεια των Eagles Of Death Metal να ανεβάσουν τη διασκευή που έκαναν στο «Save A Prayer» στο Νο1 των Charts και να στείλουν έτσι ένα μήνυμα ειρήνης.

EODM EAGLES OF DEATH METAL SAVE A PRAYER LIVE (OLYMPIA PARIS FEVRIER 2016)

Adrenaline Mob – Come Undone

Τον Μάρτιο του 2012 το σούπερ γκρουπ που δημιούργησαν ο τραγουδιστής των Symphony X, Russell Allen, ο ντράμερ των Dream Theater, Mike Portnoy και ο κιθαρίστας Mike Orlando κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο «Omertà», με την γκρουβάτη προσέγγιση στο «Come Undone» των Duran Duran να κολλάει από την πρώτη στιγμή στο μυαλό. Τη διασκευή στο κομμάτι που περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Duran Duran» του 1993 απογειώνει με τη συμμετοχή της η Lzzy Hale των Halestorm και αυτός είναι ο βασικός λόγος που η εκτέλεση των Adrenaline Mob κερδίζει στο νήμα τις αντίστοιχες των My Darkest Hour και των Bad Omens που κατάφεραν να κάνουν δικό τους ένα από τα καλύτερα κομμάτια που έγραψαν ποτέ οι Duran Duran.

Atrocity – Wild Boys

Η αγάπη που πάντα έδειχναν οι Atrocity στις διασκευές εκφράστηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο μέσα από το «Werk 80» του 1997. Το πέμπτο άλμπουμ των Γερμανών gothic metallers αποτελούνταν αποκλειστικά από εκτελέσεις εμβληματικών ποπ τραγουδιών της δεκαετίας του ’80 και το «Wild Boys» ήταν ένα από τα αυτά. Μάλιστα το στούντιο τραγούδι που έκλεινε την πρώτη πλευρά του live άλμπουμ των Duran Duran «Arena» του 1984 είναι για πολλούς εκείνο που οι Atrocity έφεραν πιο κοντά στα μέτρα τους από οποιοδήποτε άλλο, καθώς η industrial προσέγγιση έδεσε ιδανικά με το σεξουαλικό περιεχόμενο των στίχων που έχουν βασιστεί στη νουβέλα του William S. Burroughs με τίτλο «The Wild Boys: A Book of the Dead».

Deftones – The Chauffeur

Κάτι ανάλογο με αυτό που έκαναν οι Atrocity επιχείρησαν και οι Deftones το 2011 με τη συλλογή «Covers» στην οποία περίοπτη θέση κατέχει το «The Chauffeur» των Duran Duran. Mια διασκευή που ακούγεται και στο soundtrack της ταινίας «Drive» με πρωταγωνιστή τον Ράιαν Γκόσλινγκ και που οι Deftones είχαν συμπεριλάβει για πρώτη φορά το 2005 στο άλμπουμ «B-Sides & Rarities». Ο τραγουδιστής Chino Moreno μπαίνει με χαρακτηριστική άνεση στα παπούτσια του Simon Le Bon δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα στην… εναλλακτική προσέγγιση του τραγουδιού από τους Deftones. Στο ίδιο άλμπουμ οι Καλιφορνέζοι έχουν συμπεριλάβει και τη διασκευή του «Night Boat» από το ομώνυμο ντεμπούτο των Duran Duran (1981), ένα τραγούδι που διασκεύασαν -μεταξύ άλλων- και οι Smashing Pumpkins, αλλά και ο Jonathan Davis των Korn.

Hungry Like The Wolf – Muse

Το μεγαλύτερο χιτ και το πλέον πολυπαιγμένo live τραγούδι των Duran Duran είναι και το πιο πολυδιασκευασμένο, αφού είναι περισσότεροι από 50 οι καλλιτέχνες που θέλησαν να το κάνουν δικό τους. Η εκτέλεση των Muse μπορεί να μην ξεφεύγει πολύ από την πρωτότυπη αλλά οι progressive πινελιές (το ηχόχρωμα των πλήκτρων είναι πραγματικά απολαυστικό) δίνουν στο τραγούδι μια διάσταση που θαρρείς ότι του έλειπε. Οι Muse έπαιξαν ζωντανά το «Hungry Like The Wolf» το 2018 στο γαλλικό μουσικό σόου Taratata τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της προώθησης του άλμπουμ τους «Simulation Theory» και ένα χρόνο αργότερα συμπεριέλαβαν και μια στούντιο εκτέλεσή του στη σειρά «Spotify Series».

Το πρόγραμμα της συναυλίας των Duran Duran

Οι Duran Duran ξεκινούν την ευρωπαϊκή τους περιοδεία στην Πλατεία Νερού και έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε από κοντά μια από τις μεγαλύτερες pop μπάντες όλων των εποχών. Μαζί τους, ο ταλαντούχος τραγουδοποιός JC Stewart ενώ ο γνωστός DJ και ραδιοφωνικός παραγωγός, Σπύρος Παγιατάκης, θα αναλάβει το ζέσταμα με το κατάλληλο DJ set. Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Οι πόρτες ανοίγουν στις 18:30
19:00 – Σπύρος Παγιατάκης
20:35 – JC Stewart
22:00 – Duran Duran

Ετικέτες