Πέντε νέα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τα βιβλία του Δημήτρη Σωτάκη ακροβατούν στα όρια: χαρά – λύπη, τάξη – χάος, επιτυχία – αυτοκαταστροφή, ψυχική υγεία – παράνοια. Οι ιστορίες του περιγράφουν τη διαρκή προσπάθεια του ανθρώπου να υπάρξει σε έναν κόσμο που τον παρακάμπτει. Μια ιστορία στα όρια είναι και «Η πικρή αλήθεια» (εκδ. Κέδρος) στην οποία παρακολουθούμε μια τετραμελή οικογένεια που φτάνει για καλοκαιρινές διακοπές στο αγαπημένο τους ξενοδοχείο το οποίο επισκέπτονται εδώ και χρόνια. Ωστόσο, αυτή τη φορά κανείς από το προσωπικό και τους υπόλοιπους επισκέπτες δεν τους θυμάται.

Ο «Κόκκινος καθηγητής» (εκδ. Τόπος) του Διονύση Χαριτόπουλου είναι από τα βιβλία που σε «πιάνουν» από τις πρώτες αράδες και δεν σε αφήνουν μέχρι να τα ολοκληρώσεις. Στο χρονικό αυτό ο συγγραφέας επιστρέφει στα Μανιάτικα του Πειραιά, τον τόπο όπου μεγάλωσε. Με κεντρικό ήρωα έναν Μανιάτη μαθηματικό αφηγείται όσα είδε και έζησε τα χρόνια κατά τα οποία τα Μανιάτικα ήταν μια συνοικία στα όρια της νομιμότητας και μια ολόκληρη χώρα προετοιμαζόταν για μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές.

Το νέο βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη με τίτλο «Το παιδί και ο Άγγελος» (εκδ. Μεταίχμιο) εκτυλίσσεται σε ένα απομονωμένο χωριό, όπου τα πάντα δείχνουν να παραμένουν ίδια μέσα στον χρόνο. Ωστόσο, «το τοπίο, ακόμη και όταν δείχνει ήσυχο, είναι γεμάτο. Είναι μια ιστορία που δεν έχει ειπωθεί, ένα μυστήριο που περιμένει να αποκαλυφθεί». Κάπως έτσι, τη ζωή των ανθρώπων που ζουν όπως οι πρόγονοί τους αναστατώνει η έλευση δύο ξένων, ενός άντρα και ενός παιδιού.

Το ευρύ αναγνωστικό κοινό γνώρισε τον Σερραίο δημοσιογράφο και συγγραφέα Βασίλη Ι. Τζανακάρη μέσα από το βιβλίο του «Δακρυσμένη Μικρασία», με το οποίο απέσπασε το 2008 το Κρατικό Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας). Στην κατηγορία του χρονικού έχει γράψει επίσης τους εξαιρετικούς «Λήσταρχους», το «Φώτης Γιαγκούλας: Ο απέθαντος», τον «Κόκκινο Σουλτάνο», το «Εις θάνατον» (όλα από εκδ. Μεταίχμιο). Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε από την Ελληνοεκδοτική το αφήγημά του με τίτλο «Αμαλία, μια πόρνη στα αζήτητα», στο οποίο μια γυναίκα που πέρασε τη ζωή της δουλεύοντας σε πορνεία αφηγείται τη ζωή της. Μέσα από τα μάτια της συντίθεται το μωσαϊκό μιας ολόκληρης εποχής: η Ελλάδα του Μεσοπολέμου, η Θεσσαλονίκη την περίοδο της κατοχής, η καθημερινότητα στα πορνεία, οι συνθήκες διαβίωσης των ασθενών στα νοσοκομεία Συγγρού και Σωτηρία. Στο φόντο η δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ και η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

«Χαράματα η ώρα τρεις ήρθα στον κόσμο. Ήταν 25 Γενάρη του 1956, ημέρα Τετάρτη» γράφει ο Γιώργος Ν. Ευσταθίου στον «Νοσταλγό» (εκδ. Οδός Πανός), το πιο προσωπικό βιβλίο του έως τώρα. Ο συγγραφέας αφηγείται τη ζωή του από την παιδική του ηλικία έως σήμερα και αποκαλύπτεται με τόλμη, καταγράφοντας τα μικρά στιγμιότυπα (τα χρόνια της αθωότητας, οι βόλτες στην πόλη, η αναζήτηση ερωτικού συντρόφου στα πέριξ της Ομόνοιας) μέσα από τα οποία αναδεικνύεται η ματιά του πάνω στη ζωή και στους ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης

Σκάνδαλα και αμαρτίες στο υπουργείο Δικαιοσύνης – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Κηδεία Πάπα: Τι περιλαμβάνει η τελετή στο Βατικανό – Όλες οι λεπτομέρειες

Μηχανοδηγοί προς Κυρανάκη: Τηλεδιοίκηση χρειάζεται ο σιδηρόδρομος – Όχι… GPS